11 Temmuz 2015 Cumartesi

Çikolatalı Tart Kek


Çikolatalı Tart Kek

Malzemer;  4 yumurta 
1 su bardağı şeker 
1,5 su bardağı un
2 portakal kabuğu rendesi (ben bu sefer limon kullandım ) 
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
Çikolata sosu için; 
1 yumurta 
50 gr tereyagi
2 yemek kaşığı pudra şekeri
4 tatlı kaşığı kakao
1 paket vanilya
Yapılışı;  Yumurta ve şekeri çırpıp içine un, kabartma tozu ve vanilyayi eliyoruz. Karıştırarak kek kalıbımıza döküyoruz. 160 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
Çikolata sosu için;  1 yumurta ve pudra şekerini iyice Çırpıp içine erimiş soğumuş tereyağını döküyoruz.  Kakao ve vanilyayi da ekleyip çırpıyoruz.  Kekimiz pişince kekimizi ters çevirip ortasındaki çukur kısma cikolata sosumuzu döküyoruz.Ben çikolata  sosunu dökmeden  önce  bir paket  kremşantiyi bir bardak sütle  çırpıp  önce onu döktüm. Çikolata  sosunu da üzerini şeritler  halinde  kullandım. Ama siz kremşanti  kullanmayabilirsiniz. Son olarak  çilek  dilimleriyle  kekimizin kenarlarini süsleyip servis  ediyoruz. 

Ay Çöreği







 Ay Çöreği 

🌻 Malzemeler; 
🌻2 yumurta ( birinin sarısı üzerine ) 
🌻Yarım  su bardağı  sıcağa  yakın süt 
🌻4 yemek kaşığı  oda ısısında  yumuşamiş tereyağ
🌻1 tatlı  kaşığı  instant  maya
🌻Yarım  su bardağı  pudra  şekeri
 🌻Bir fiske  tuz
🌻4 buçuk  su bardağına yakın  un 

Iç  harcı için; 
🌻 3 su bardağı  kakaolu kek (ufalanmış)
🌻 Yarım  su  bardağı süt 
🌻 3 yemek kaşığı  kakao
🌻1 çay  kaşığı tarçın 
🌻 1 çay bardağı  ceviz  içi 
🌻 1 çay  bardağı  kuru üzüm 
Yapılışı; 
Hamuru için; 
Sütü  ve pudra  şekerini yoğurma  kabına  alıp karıştırıyoruz. Uzerine  maya ilave edip beş  dakika  kadar kabarmasını bekliyoruz.  Yumurtalari katıyoruz. Karıştırıyoruz.  Uzerine  yumuşamiş  tereyağı ilave edip tuzunu atiyoruz.Azar azar un ilavesi  yaparak  ele  yapışmayan  yumuşak bir  hamur yoğuruyoruz.  Hamurun üzerini örtüp  mayalanmasi  için 30 dk  bekletiyoruz.
Iç  keki için; Ufalanmış  kek üzerine  sütü, kakaoyu,tarçını,kuru üzümü ,ceviz içini katıp  yoğuruyoruz. Ceviz  büyüklüğünde  parçalar koparıp yuvarlıyoruz.  Kenara ayırıyoruz. Mayalanan hamuru alıp yumurta  büyüklüğünde  on dört  eşit  parçaya  bölüp  yuvarlıyoruz.  Her birini fotoğraftaki gibi uzunlamasına  merdaneyle açıp  içine  kek karışımından yayıyoruz. Uzun kenarlarıni  kapatıp  ay  sekli  veriyoruz. Bütün  hamurları  bu şekilde  yapıp  yağlı  kağıt  serilmiş fırın  tepsisine diziyoruz. Uzerlerine  yumurta sarisi  sürüp  çekirdek  içiyle  veya herhangi  bir  kuruyemişle susleyip  fırına  veriyoruz. 170 derecede  pişiriyoruz. Afiyetle...




Zeytinli Biberli Omlet


Kahvaltı  için 

" Zeytinli,biberli Omlet' tarifim👇👇
Malzemeler; 
🍳2 yumurta 
🍳Yarım  çay  bardağı süt 
🍳2 adet yeşil  biber 
🍳6 -7 adet yeşil  zeytin 
🍳1 tutam maydanoz 
🍳 1 tutam taze  soğan 
🍳 Tuz
🍳 1 yemek  kaşığı  un
Yapılışı; Yumurtaları  çırpma  kabına kırıp  üzerine  süt  ilave ediyoruz. Maydanoz  ve  taze  soğanı ince  kıyıp  karışıma  döküyoruz. Uzerine  zeytin  ve yeşil  biberleri  ince  ince  doğrayıp tuzunu atıyoruz.  Karıştırıp un ilavesi  yaparak tavada kızgın  yağda  arkali  önlü kizartıyoruz.  Afiyetle. ..

Bal Kabağı Lokumu

🌺Bal Kabaklı  Lokum🌺 tarifi için  beklettiysem kusura  bakmayın. Gerçi  tariff Tarifff  diye yazan olmadığından mıdır, nedendir bilmiyorum  ama biraz gevşek  davrandım doğru. 😀😀😀.

 🌺 Bal Kabaklı  Lokum🌺
🌺 Malzemeler; 
Bal kabağı  püresi  için;
 🌺Mevsiminde  aldığım  büyük  bir  bal kabağının dörtte biri
🌺1 çay  bardağı  şeker
 🌺1 paket  petibör  bisküvi 
🌺 1 su bardağı  çekilmiş  ceviz  veya fındık  içi
 🌺1 su bardağı  hindistan  cevizi
. 🌺Üzeri  80 grlık  beyaz çikolata 
Yapılışı; Bal kabağının kabuklarını soyup küp  küp doğruyoruz. Şeker ilave  edip  pişiriyoruz. Suyunu çekene  kadar pişirmemiz önemli. Ben bu şekilde  püremu hazırlayıp soguyunca derin dondurucuda saklıyorum.Canim her istediğinde  çıkarıp  bir güzel  pasta yapıyorum.  Buzluktan çıkardığım püreyi çözdürdükten sonra rondoda çektiğim  bisküvi ve fındık  içini pürenin içine  katıp yoğuruyoruz. Elimizde  ceviz  büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Hindistan  cevizine buluyoruz. Servis  tabağına  alıyoruz. Beyaz çikolatayı bir kaseye parçalıyoruz. Kaseyi içi  sıcak  ve su dolu tencereye oturtup tencereyi ocağın  üstüne alıyoruz. Çikolatayi benmari  usulü  eritip içine  iki yemek kaşığı  süt  ilave  ediyoruz.  Karıştırıyoruz.  Lokumlarin üzerine  gezdiriyoruz. Afiyetle. ..

Peynirli Kabak

Diyet  olan yemekler bazen cazibeli gelmez ama denemekte yarar var😊😊😊
Fırında  Peynirli Kabaklar 
Malzemeler;
 🌹 4 adet kabak
🌹2 su bardağı  yağsız  beyaz peynir
🌹1 demet maydanoz 
🌹1 tutam dereotu 
🌹2 diş  sarımsak 
🌹Zeytinyağı 
🌹Tuz
Yapılışı; Kabalar soyulup  uzunlamasına  kesilir.Icleri çıkartılır. Beyaz  peynire ince kıyılmış  maydanoz ve dereotu  ilave edilir. Karıştırılır. Oyulan kabaklar buharda haşlanır. Kabaklarin  içine  peynir  karışımı koyulur. Uzerlerine  zeytinyağı gezdirilir.Tuz serpilir.Firina verilir. Sicak  servis edilir. Afiyetle yenir. 😊😊

Zeytinyağlı Biber Dolması



🌾🌾Zeytinyağlı Biber Dolması

🌾 Malzemeler;
 🌾Bir kilo dolmalık biber
🌾1 kase pirinç
🌾2 orta boy soğan
🌾1 demet maydanoz
🌾1 tutam yaş nane
🌾3 diş sarimsak
🌾1 yemek kaşığı salça
🌾3 domates rendesi
🌾5 yemek kaşığı zeytinyağı
🌾Tuz, karabiber,  kekik, kimyon, 
Yapılışı; Pirincimizi yıkayıp süzdürüyoruz.  Iki adet soğanı ve sarımsağı içine rendeliyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup rendeliyoruz.  Maydanoz ve naneyi doğruyoruz.Yağını döküyoruz.  Tuzunu baharatlarini atıp yoguruyoruz.  Biberlerin  cekirdekli kısımlarını  çıkartıp  yıkıyoruz.Ic harcımızla dolduruyoruz.250 ml kaynamiş suda bir tatlı kaşığı salçayı eritip suya bir cay kaşığı tuz atıyoruz.  Dolmalarin üzerine gezdiriyoruz.  Ince dilimlenmiş domateslerle ağız kısımlarıni kapatiyoruz.  Kapağıni  kapatıp  kaynayana kadar yüksek  ateşte, sonra kısık  ateşte pişiriyoruz.

Yoğurtlu Fellah Köftesi

Sizler için  biriktirdiğim çok  güzel  tariflerim var benim.💕💕💕

Yoğurtlu  Fellah  Köftesi 
Malzemeler;
🌹 1 su bardağı köftelik  bulgur
🌹 Yarım   su bardağı  irmik
 🌹 1 yumurta 
🌹 2 yemek kaşığı  un 
🌹 1,5 su bardağı kaynar su
🌹 1 yemek kaşığı  biber salçası
 🌹 Tuz
🌹 Karabiber 
🌹 Kimyon 
🌹 Üzeri  için  500 ml süzme yoğurt 
🌹 3 diş  sarımsak
 🌹 2 yemek kaşığı tereyağı 
🌹 Nane 
Yapılışı; Bulgur  ve irmik derin bir kapta karıştırılır. Uzerine  kaynar su gezdirilir.Kapagi kapatılır dinlenmesi beklenir.Yarim saat bekletmek yeterli. Şişen bulgurlu karışıma  tuz atılır ,yumurta kırılır, karabiber  ve kimyon atılır.Bir yemek kaşığı biber salcasi konur. Yoğurulur. Kivama göre  iki yemek  kaşığı  un eklenebilir.Harcimizdan küçük  parçalar  alıp  elimizi suyla islatıp nohut  büyüklüğünde parçalar  koparıp yuvarlıyoruz. Parmağımızi bastirip çukurlaştiriyoruz. Köftelerimizi bir kenara ayırıp makarna gibi kaynar  suda haşlıyoruz. Yaklaşık  yarim saat haşlamak yeterli. Haşlarken suya  bir miktar  zeytinyağı  damlatabilirsiniz. Haşlanan  köftelerimizi  kevgirle servis  tabağına  alıyoruz. Uzerlerine sarımsak  rendelenmiş ve tuzu atılmış yoğurdu gezdiriyoruz. Dilersek üzerine  de iki yemek kaşığı  tereyağıni ocakta  eritip  içine  bir  yemek  kaşığı  salça  koyup kavuruyoruz. Yoğurtlanmış köftelerin üzerine  gezdiriyoruz. Afiyetle. .

Tost Ekmeği Böreği



Kahvaltıya  harika bir börek  tarifim var bugün. Tost ekmeğinden peynirli börekler  yapmak  için  tarifi 👇👇
Malzemeler; 

🌹 10 adet tost ekmeği (her börek  bir dilim ekmekten oluyor.Siz kişi  sayısına  göre artırabilirsiniz )
🌹 2 yumurta 
🌹 1 su bardağı beyaz peynir ( rendelenmiş ) 
🌹 1 tutam maydanoz 
🌹 1 su bardağı  galeta  unu 
🌹 Kızartmak  için zeytinyağı 
Yapılışı; Tost ekmeklerinin kenarlarıni fotoğraftaki gibi bıçakla  kesiyoruz. Kalan iç  kısmı  merdaneyle biraz ezip büyütüyoruz. Rendelenmiş  beyaz peynir içine  maydanoz  doğruyoruz. Tost ekmeklerinin ucuna iç  harçtan  koyup rulo yapıyoruz. Iki adet yumurtayi çırpıyoruz. Rulo börekleri önce  yumurtaya sonra galeta ununa bulayip  kızgın yağda kızartıyoruz. Afiyetle. ..

Mantar Sote

Bütün  yemeklerin yanına  da yakışır 'Mantar  Sote.' 🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄 . 

🍄🍄Mantar  Sote🍄🍄
Malzemeler,
 🍄250 gr  kültür  mantarı 
🍄2 adet soğan
 🍄3 adet domates 
🍄3 diş sarımsak 
🍄1 tatlı  kaşığı biber salçası 
🍄Bir tutam maydanoz 
🍄 Tuz,karabiber, kimyon 
🍄Zeytinyağı 
🍄1 adet limon suyu 
Yapılışı; Mantarlarin üstteki  kabukları  soyulup bir adet  limon sıkılmış  suda bekletilir.Iki adet  soğan  ister piyazlik ister küp  küp doğranir. Zeytinyağı  eklenir.Tavada sotelenir.3 adet domates  ince  ince dogranir.3 diş  sarımsak  rendelenir. Bir tatlı  kaşığı  salça  ve domatesler sotelenmis soğana katılır. Biraz pişirilir. Mantarlar istenilen büyüklükte  doğranır. Tekrar yıkanıp  suyu süzdürülür. Salçalı  soğana  katılır. Tuzu ve baharatlari atılır. Bir tutam maydanoz  doğranir. Pişirilir. Mantarlar piserken  çok  sulanırsa biraz harlı ateşte  tencerenin  kapağı  açık  pişirilir. Afiyetle. .. 

Mısır unlu patlıcan tavası


Mısır  unlu patlıcan  tavası.
Malzemeler; 

🍆 6 adet uzun ince  patlıcan 
🍆 1 su bardağı mısır  unu 
🍆Tuz
🍆 kızartmalık zeytinyağı 
Yapılışı; Patlıcanlar  alacalı soyulup uzunlamasına  dörde bölünür. Kaynar suda  haşlanır. Suya tuz atılır. Biraz renk değiştirdiklerinde süzdürülür .Tek tek mısır  ununa bulanir. Az yağda  kızgın  tavada arkali  önlü kizartilir. Afiyetle.

Ağzı Açık


Evet sevgili  @nurmutfagi nin meşhur 'Ağzı  Açık '  tarifini bilmeyen yoktur. Ne zamandır  benim de denemek istediğim  lezzetlerden bir tanesiydi.  Deneyince çok  beğendim.  Tarifi de onun sayfasindan baktım  tabiki. 
Malzemeler; 

🌹 Hamuru  için;
 🌹 1 yumurta 
🌹 2 su bardağı su
🌹 1silme tatlı  kaşığı  tuz 
🌹Aldığı  kadar un
Iç  harci için;
 🌹 300 gr kıyma 
🌹 1 yumurta 
🌹 1 soğan 
🌹 3 yemek  kaşığı  un
🌹 1 yemek kaşığı  biber salçası 
🌹 1 tatlı  kaşığı  domates  salçası 
🌹Karabiber, Pul biber, Nane,Kimyon (ben kendime göre  şekillendirdim) 
🌹 3 diş  sarımsak 
🌹Tuz
🌹 Bir demet maydanoz 

Yapılışı; Once  hamur  için  yumurta, tuz ve suyu yoğurma  kabına alıp azar azar  un ilavesi yaparak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Iç  harci  için sogani  ince  doğrayıp  kiymaya katıyoruz.  Tuz baharatlar ve salçaları koyup yoğuruyoruz.Unu katıp,Sarımsak  rendeliyoruz.Arzuya göre  bir demet  maydanoz da doğrayabilirsiniz. Ben maydanozu hemen herseye  kullanırım.  Hamurumuzu merdaneyle açıyoruz. Bir kase yardımıyla daireler kesiyoruz.  Herbir  hamurun üzerine  Kıymalı  harçtan koyup elimizle hafif yayıyoruz. Kenarlarını  resimdeki gibi birlestiriyoruz. Bütün  hamuru bu şekilde  hazırlıyoruz. Ağzı  Açıklarimizi bol yağda  kızgın  tavada önce  Kıymalı  taraflari yağda  olacak  sekilde  kızartıyoruz. Önce  kiymali tarafı  kizartmamızın nedeni ise kiymanin pişip hamura yapişmasi icin.Arka tarafi cevirdiğimizde kiymali  harç  dökülmüyor. Sicak  servis  ediyoruz 
Afiyetle. ..