18 Ağustos 2015 Salı

Renkli Çiçek Salata

Herkese hayırlı  akşamlar. 
Yapımı çok basit ve sunumu  çok  şık bir salata taririm var. Tarifim var ama salatamin adı  yok. 😁😁 
Malzemeler; 
🌹 1 büyük  tombul salatalık
🌹Bir küçük top mor lahana
🌹Tuz,Zeytinyağı, limon, 

🌹Süslemek  için  ceviz 
Yapılışı; 
Salatalık  soyulup  iki cm kalınlığında  dilimlenir. Kenarlari çiçek  şeklinde  kesilir. Mor lahana rendelenir. Uzerine  tuz atılır. Limon sıkılır, ve zeytinyağı  damlatılır. Karıştırılır. Salatalık  dilimleri  servis  tabağına  alınır .Ortalarına  mor  lanaha konur ve üzeri  cevizle süslenir. Afiyetle. ..

Zeytinli Çiçek Poğaça


Zeytinli Çiçek  Poğaça🌸
🌸 Malzemeler;
🌸2  yumurta ( birinin sarısı üzerine ) 
🌸1 su bardağı  yoğurt 
🌸1 çay  bardağı  zeytinyağı 
🌸3 yemek kaşığı  tereyağı (oda  ısısında  yumuşamiş )
🌸1 paket  kabartma tozu 
🌸1 çay  kaşığı  mahlep
🌸2 yemek  kaşığı  sirke 
🌸 1 tatlı  kaşığı  tuz 😊
🌸Aldığı  kadar  un 
Üzeri  için; 🌸 1 su bardağı  ayıklanmış  zeytin

Yapılışı; Yumurtalarınin birinin  sarısı  ayrılır. Diğerleri  yoğurma  kabına  alınır. Uzerine  yoğurt, tereyağı,Zeytinyağı, sirke,tuz, mahlep ilave  edilir karıştırılır.  Azar azar  un  ve  kabartma  tozu  ilave  edilir. Yoğurulur. Yumuşak  bir  hamur  yoğuruyoruz.  Hamurdan  ceviz  büyüklüğünde  parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Kenarlarını  bıçakla  kesiyoruz ve cicek sekli  veriyoruz. Uzerine  ayıklanmış zeytin  batırıyoruz. Bir zeytin iki poğaçaya yetiyor. 😊 😊 😊. Yağlı  kağıt  serilmiş  fırın  tepsisine  diziyoruz .  Uzerlerine  yumurta  sarisi  sürüp  160 derecede  pişiriyoruz.

Katıklı Dolma

Her  ne kadar  Trabzon'lu olsam da Doğu  Kültürüne  ait yemeklere karşı fazlasıyla ilgi duyuyorum. Tatmak için  de taaa doğuya  kadar gidemiyorsam 'benim adım Hıdır, elimden gelen budur' diyerek  elimden gelen yemeği  geldiği  kadarıyla yapmaya  çalışırım. 😊 😊 😊 Bitlis yöresine  ait "Katıklı  Dolma"  bu akşam  yemeğine çok yakıştı. 
Tarifi isteyenler çok  çok  begenin ve iki kere tıklayın ki bende  yazmak için  enerji toplayayim. 💕💕💕💕💕💕 

Malzemeler;
 🌹 6 adet kabak
🌹 200 gr kıyma 
🌹 2 adet soğan 
🌹2 su  bardağı  kısırlık  bulgur
🌹1 tatlı  kaşığı  biber salçası 
🌹 3 domates  rendesi
🌹 2 yemek kaşığı  tereyağı 
🌹 7  diş  sarımsak 
🌹 Tuz,kimyon, kekik, nane,reyhan

Yapılışı; Bulguru yıkayıp  yoğurma  kabına  alıyoruz. Uzerine  kıymayı koyuyoruz. Soğanı rendeliyoruz. Domatesi ilave edip salçayı ,tereyağını,sarımsak  rendesini, baharat ve tuzu atıp  yoğuruyoruz. Kabakların kabuklarını  soyup  iki veya üç  parmak  kalınlığında  kesiyoruz.  Iclerini boşaltiyoruz. Yaptığımız  iç  harçla doldurup  tencereye diziyoruz.  Uzerlerine  tuz  serpiyoruz. Istersek karabiber  rendeliyoruz. Yine arzumuza göre  azcık  zeytinyağı  da gezdirebilirsiniz.  Kaynar  suda  bir tatlı  kaşığı  domate salçası  eritip yemeğin  suyunu döküyoruz. Kaynayana kadar harlı, Kaynadiktan  sonra  kısık  ateşte  pişiriyoruz. 
Uzerini  sarımsaklı  yoğurtla servis ediyoruz. Afiyetle inşallah. . .

Tahinli Cevizli Çörek




. 🌺Tahinli Cevizli Çörek 🌺
Malzemeler; 
Hamuru  için;
 🌺2 yumurta ( birinin sarısı üzerine ) 
🌺2 su bardağı  ılık süt 
🌺3 yemek kaşığı  tereyağı (oda ısısında yumuşamiş
🌺1 paket yaş  maya 
🌺1 tatlıkaşığı  şeker 
🌺5 su bardağı un 

Içi  için:
🌺1 su bardağı tahin 
🌺1 su bardağı çekilmiş ceviz içi 
🌺1 su bardağı şeker 
Yapılışı; Ilık  sütle maya karıştırılır. Icine  1 tatlı kaşığı  şeker ilave  edilir
Beş  dakika bekletilir. Icine  tereyağı  ilave edilir. Yoğurulur. Azar azar  un  ilavesi yaparak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan  yumurta büyüklüğünde parça koparıp merdaneyle  ince açılır. 1 yemek kaşığı  tahin sürülüp ceviz içi  ve seker  serpilir.. Hamuru çeke çeke Ince rulo yapılır.Rulo da kendi çevresine dolanir. Yağlı  kağıt  serilmiş  fırın  tepsisine  dizilir. Bütün  hamur bu şekilde  yapılır. Uzerlerine  yumurta sarisi sürüp 160 derecede pişirilir.

Halka Soğanda Yumurta

Selâmun Aleyküm. Bir cogunuz yeni uyandiniz. Kahvaltıya  ne yapsam  diyorsunuz. Benim gibi yumurtayı  sade sevmeyenlerdenseniz "Halka Soğanlı Yumurta "denemenizi  tavsiye ederim. 🍳🍳🍳🍳🍳🍳. 
Malzemeler; 
🍳1 büyük  soğan (ortasındaki  en büyük  halkaları cıkaracağiz)
🍳1 yumurta (kişi  sayısına göre  artırabilirsiniz )
🍳Tuz,Karabiber, kekik, pulbiber 

Yapılışı; Soğanı orta yerinden enlemesine bir cm kalınlığında kesip en büyük  halkaları çıkarıyoruz. Kalanı  yemek yapıcaz sakın atmayın.Tavaya zeytinyağı damlatıp soğan  halklarını biraz kızartıyoruz.  Arkali  önlü  çeviriyoruz. Tuzunu ve baharatlarını

Patates Püresi çanağında kaşarlı mantar sote



Patates  Çanağında Kaşarlı Mantar Sote 🍄 🍄 🍄 🍄 Malzemeler🍄
Patates Püresi  için; 
🍄5 adet patates 
🍄2 yemek kaşığı  tereyağı
 🍄Tuz 

🍄Mantar Sote için🍄
🍄 250 gr kültür mantarı 
🍄 2 adet soğan 
🍄 1 demet  maydanoz 
🍄1 yemek kaşığı  salça 
🍄 3 adet domates 
🍄 5 yemek kaşığı  zeytinyağı 
Üzeri için 
🍄1 su bardağı kaşar  peynir rendesi 


Yapılışı; Mantarların dış  kabukları  soyulup doğranır.  Bir adet  limon sıkılmış  suda  bekletilir. Iki adet soğan yemeklik doğranir. Tencereye zeytinyağı  ilave  edip  soğanlar içine  atılır.  Kavrulur. Domateslerin  kabukları  soyulup küp  küp  doğranır. Bir yemek  kaşığı  salça ve domatesler kavrulan soğanın içine  atılır. Maydanoz da ince ince doğranıp  karışıma katılır. Karıştırılır.  Suyu süzdürülen mantarlar  da tencereye  konur  ve tuzu baharatları atılıp harlı  ateşte pişirilir.  Hiç  su dökmüyoruz ki mantarlar zaten sulanıyor. Yaklaşık  on bes dakika pişirip  ocaktan alıyoruz.  Patates  püresi  için  patatesleri soyup haşlıyoruz. Haşlanırken tuzunu atıyoruz. Pişen  patatesi sıcak  sıcak  eziyoruz. Icine  bir yemek kaşığı  tereyağı  koyup karıştırıyoruz.  Patatesten yumurta büyüklüğünde parca koparıp avuç içimizde hamur büyütür gibi büyütüyoruz.  Silikon mufffin kalıbının içine  bu parçayı  yatırıp  kenarlarini da kalıpla  butünleştiriyoruz. Icine  çanak  şeklinde  bırakıyoruz. Sonra kalıbı  ters çevirip  patates çanağımızı kalıptab çıkarıyoruz.  Ortasina  mamtar soteden koyup üzerine  kaşar  peynir rendesi serpip 170 derecede  beş  dakika  daha  tutuyoruz. Sicak  servis ediyoruz Afiyetle

3-2-1 Poğaçası

Her haftanın  iki günü  oğlumun  sınıfında  annelerin elinin lezzetleri yarışıyor.  Nasıl  mi? Aslında  beslenme saatine denk gelen  zamanda anneler pasta börek  yapıp  onlara yemesi için  götürüyoruz. Bu durum da, çocuklar  arasında  benim annemin yaptığı  daha güzel  gibi tatlı  soylemlerin olduğu  hoş  bir  rekabete dönüşüyor. Malum  tatlı  rekabetler motivasyonu  pekiştirir.😊😊. Ben de bugün  için  oğlumun  sınıfına  sevgili @kakulelimutfak  Behiyecimde gördüğüm  3-2-1 Poğaçasını yaptım.  Benim poğaçalarim  sade. Malum çocukların  kimi peyniri kimi kıymayı kimi zeytini yemiyor. Ama bu poğaçaları çok  sevmişler. 😊 😊 😊 

💖3-2-1 Poğaçası💖 

Malzemeler;
 💖 3 paket  kabartma  tozu 
💖 2 su bardağı  yoğurt 
💖 1 su bardağı  zeytinyağı 
💖4,5 su bardağı  un
💖 1 tatlı  kaşığı tuz
Yapılışı; Yoğurt  ve zeytinyağı  oda ısısında bekletildikten sonra yoğurma  kabında karıştırılır.  Icine  tuzu atılır. Un ve kabartma  tozları elenir. Yumuşak  bir hamur  yogurulur.  Istenilen  şekil  verilerek  yağlı  kağıt  serilmiş fırın  tepsisine dizilir.  Uzerlerine  yumurta  sarisi sürülüp 160 derecede  pişirilir.  Afiyetle inşallah.

Yumoş Kek


Herkese hayırlı akşamlar. 
Yumoş  kekimin tarifini vereyim  demek için  uğradım. Aslında  çok  klasik  bir kek tarifi. Yani farklı  bir malzeme  kullanmadım.  Süt,yumurta, şeker 😊
 💛Yumoş  Kek💛
 Malzemeler
; 💛3 yumurta 
💛1 su bardağı şeker 
💛1 su bardağı  süt 
💛1 çay bardağı  sıvıyağ 
💛 2 su bardağı  un
💛 1 paket  vanilya 
💛1 paket kabartma tozu 
💛2 tatlı kaşığı  kakao

Yapılışı; Oncelikle  bütün  malzemelerimiz oda ısısında  olmalı. Buz dolabında  olan malzemeleri önceden  tezgaha çıkarmamız gerekiyor.  Yumurtalarımızı şekerle tam traş  köpüğü  olana  kadar  çırpıyoruz.  Uzerine  süt  ve sıvıyağı ilave  edip  tekrar  çırpıyoruz.  Hamurdan  bir su bardağı  kadar ayırıp  ayırdığımız  kek harcına kakaoyu ekliyoruz.Karıştırıyoruz. Sonra elimizde olan iki ayrı  kek hamuruna un,kabartma  tozu ve  vanilya karışımını eleyip spatulayla her iki kek hamurunu  ayrı  ayrı  karıştırıyoruz.  Kalıbı tereyağıyla iyice yağlayip  zemine susam serpiyoruz. Bu işlemi  yapmak  zorunda  değilsiniz.  Ben bi değişiklik  olsun istediğim  için  susam kullandım. Siz sadece yağlayabilirsiniz. Kek harcımızın önce  beyaz kısmını  kalıba  döküyoruz. Sonra kakaolu harcı  üzerine  döküyoruz. Bir çatalla  daireler çizip  iki ayrı  renk hamuru birbirine  karıştırıyoruz. Ben bu karıştırma  işlemini  de yapmadiğim  için  kakaolu kısım daha ağır olduğu için  kalıbın  dibine cöktü. Ama hiç  sorun  değil.  Sadece görünüşünü etkiledi. Tadi değişmedi  anlayacağınız.  Önceden  ısıtılmış 170  derecede 40 dk  pişiriyoruz.  Afiyetle  inşallah.

Kara Bakla Yemeği

Selâmun  Aleyküm Dostlar. 
Inşallah  bana sitem etmemişsinizdir. Çünkü  dünkü  Lazanyamın tarifini hala güncellemedim. 😊. Birde üstüne  üstlük  başka  tarif veriyorum. 
Tam mevsiminde "Kara Bakla" yemeği  tarifi var bu akşam. 
 Malzemeler; 
🌿1 kg kara bakla
🌿 3 adet soğan 
🌿3 adet domates 
🌿 3 diş  sarımsak 
🌿 5 yemek kaşığı  zeytinyağı 
🌿1 demet dereotu

Yapılışı; 
🌿3 adet  soğan  küp  küp doğranir  ve tencereye  konur. Zeytinyağı  gezdirilir. Hafif kavrulur. Uzerlerine  domatesler soyulup  ince ince  doğranır.  Soğana  katılır. Baklalar kenarlarından  ve uç kısımlarından bıçakla  temizlenir .Istenilen  büyüklükte  doğranır.  Ben çocuklarım  daha kolay yesinler diye oldukça  küçük  doğradım. Güzelce  ayıklanıp temizlenen  baklalar tencereye konur. Tuzu ve  sarımsak  rendesi  ilave  edilir. Iki su  bardağı  kaynar  su konur. Kapağı  kapatılır.  Pişirilir.  Son olarak  piştikten  sonra tencereye bir demet dereotu  doğranir.  Yoğurtla servis  edilir.

Kıymalı Lazanya

Selâmun  Aleyküm. 
Bugün  çook yoğun ve hareketli  bir  gün  oldu  benim için.  Dereceye  girdiğim  yemek yarışmasında ödüllerden bir tanesi olan @oktayusta1  Oktay Usta’nın  bu cuma günkü  programına katılma  davetini maalesef  kabul edemedim. 😕. Hem çalışma  şartlarımın elverişsizliği hem de ani gelişen planlara  kendi  programımi uyduramış olmamın sonucu  diyelim. Kısmet  artık  bir dahaki sefere. 😊. Bütün  bu  koşuşturmamın sonunda  akşam  eve geldiğimde yemek meşakkati de eklenince henüz  oturma odamın kapısından  içeri  girmiş  değilim. 😦. Akşam  yemeği diyince  yemeğe "Lazanya" yaptım.  Lazanya çok  lezzetli  oldu. Beşamel  sosumda muskat rendesi kullandım  ki şiddetle  tavsiye ederim.
 🌹Kıymalı  Lazanya🌹
🌹 1 paket lazanya 
🌹 2 yemek kaşığı tereyağı 
🌹 2 su bardağı  kaşar  peynir  rendesi 

Kıyma  harcı için; 
🌹 300 gr  kıyma
 🌹 2 adet  soğan 
🌹 1 tatlı  kaşığı salça 
🌹 2 yemek  kaşığı tereyağı 
🌹 Tuz,kimyon ,  karabiber 
Beşamel sosu  için;
 🌹 3 su  bardağı süt 
🌹 3 yemek kaşığı  un
🌹 1 yemek  kaşığı  tereyağı 
🌹 Karabiber 
🌹 Tuz

Yapılışı;  Kıymalı harç  için soğanlar küp  küp doğranir. 2 yemek kaşığı tereyagi konur ve tavada kavrulur. Uzerine  salça  konulur. Kıyma  konur ve tuzu baharatlari  atılır. Iyice kavrulur. Kavrulunca ocaktan alınır. 
Beşamel  sosu için  süt ve un karıştırılır.  Derin tencerede  kaynatılır. Tuzu atılır. Muhallebi  gibi kıvam  alınca  ocaktan  alınır  1 yemek kaşığı  tereyağı  atılır  ve karıştırılır.  Karabiber  atılır. Fırın  tepsisine sırayla  lazanya yapraklarindan bir sıra  dizilir. Uzerine  kiymali  harçtan sonra Beşamel  sosundan dökülür. Kaşar peynir  rendesi gezdirilir. Üstüste  dört  kat bu şekilde  yapılır. (Ben lazanya yapraklarını  haşlamadan kullandım. Ama bazı  marka lazanyalar haşlanarak yapılıyormus. ) . En üzerine  yine Beşamel  sosu gezdirip  birkaç  parca tereyağı  doğranır. 170 derecede  pişirilir. Sicak  servis edilir

İrmik Helvası


Gel gelelim  bu herkesin bildiği ve tatlı  ihtiyacımıza pratik çözüm olan "İrmik Helvası"nın tarifine.Biz bu akşam arkadaşlarla balık  sofrası  kurduk Elhamdulillah.  Akabinde de güzel bir irmik  helvası  kavurduk. Size vereceğim  tarif dört  porsiyonluk  bir  tarif olacak. Siz kişi  sayısına  göre malzemeyi artırabilirsiniz. 
Malzemeler;
 🌹 1,5 su bardağı  irmik 
🌹 4 yemek kaşığı  tereyağı 
🌹 4 yemek kaşığı  şeker
 🌹 1 çay  bardağı süt 
🌹 1 çay  bardağı dövülmüş ceviz  içi 
Yapılışı; Tereyağını tavada eritiyoruz.Uzerine irmigi döküp kısık  ateşte yarım saat  kadar (yağ kendini  verip irmik fokurdayana kadar) kavuruyoruz. Fakat sürekli  karıştırmamıza gerek yok. Beş  dakikada bir karıştırsak yeterli. Kısık  ateşte  olacaği için  dibine tutmuyor. Irmik kavrulurken sütümüzü ılıtıp içine  şekeri  atıp eritiyoruz. Kavrulan irmigimize sütü  döküp  hızlıca  yediriyoruz. Ocaktan alıp  çekilmiş  ceviz  içi  koyup karıştırıyoruz. Küçük  fincanlara veya kaselere bastırıp  ters çevirip  servis tabağına  alıyoruz.  Uzerini  ister ceviz, ister antep fıstığı, ister çikolatayla süslüyoruz. Fazla kilolardan çekincemiz yoksa biraz daha fazla kaloriden birşeycik olmaz derseniz dondurmayla da yiyin derim ben. Afiyetle ..

Çıtır Patates Kızartması

Geçenlerde @ummuhaa arkadaşımın sayfasında  gördüğüm  Mısır  Unlu Patates Tavasını bu sabah kahvaltıya denedim. Gerçekten  cips tadında çıtır  çıtır  enfes bir lezzet  oldu. Teşekkürler  canim tarifine sağlık. 
Sizler de hem bu tarif hem de diğer birbirinden  güzel  tarifler için Sevilay'ın sayfasını  takip etmelisiniz. Hemde benim hemşehrim  olur kendisi. 💗💙💗💙💗💙💗
 Malzemeler;
 🌹 4 adet patates 
🌹 1 çay bardağı  mısır  unu 
🌹 Tuz
🌹 Kızartmak  için  zeytinyağı 
Yapılışı; Patateslerimiz soyulup ince  daireler şeklinde doğranir. Uzerine  mısır  unu ve tuz gezdirilir.  Kızgın  yağda  tavada arkali  önlü  kızartılır. Her iki tarafı  da kızartmak için  servis  tabağı  kullanabilirsiniz. Ben patatesleri tek tek değil tavaya  bir sıra  dizip ,kapakla çevirerek kızarttim. Afiyetle  inşallah.

Kuru Meyveli Kurabiye


. 🍪Kuru Meyveli Kurabiye🍪


 Malzemeler; 
🍪 1 yumurta 
🍪1 su bardağı  pudra  şekeri 
🍪 Üç  yemek  kaşığı  tereyağı (yumuşamış )
🍪 1 çay  bardağı  sıvıyağ 
🍪1 paket  vanilya 
🍪1 oaket  kabartma tozu 
🍪1 su bardağı  kuru meyve karışımı (A 101 den aldım. )
🍪4 su  bardağı  un (kontrollü)
 Yapılışı; Kabartma  tozu  ve un haric  bütün malzemeleri  yoğurma  kabına  alıp karıştırıyoruz.  Uzerine azar  azar  un ve kabartma  tozu  eleyerek katıyoruz. Kontrollü  koyuyoruz  ki cok katı  bir hamur  yaparsak kurabiyeler sert  olur. Hamurumuz yumuşak  bir kıvamda  olmalı. Hamurdan ceviz  büyüklüğünde  parçalar  koparıp  yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Önceden  ısıtılmış  170 derecede  on  dakika  pişiriyoruz.

Fırın Köfte


Selâmun Aleyküm. 
Bugün  buralara pek uğramadim. 😊 Akşama  dünki yemeklerimin yanına  ana yemek olarak 'Fırında  Köfte' döşedim. Denemek isterseniz tarifi yaziyorum. Haa birde dünkü  etimek  tatlımın  uzun uzadıya  yazdığım  tarifi maalesef  instagram  engeline  takıldığı  için  yeniden  aynı  uzunlukta  yazmak bana çok  zor  geldi.Ama en kisa  zamanda onu da tarifleyeceğim inşallah. 

🌹 Fırında Köfte🌹
Malzemeler;
 💙 Köftesi  için;
🐴300 gr  kıyma 
🐴1 adet soğan 
🐴1 çay  bardağı  galeta  unu 
🐴3 diş  sarımsak 
🐴Tuz, karabiber, kimyon, kekik,pulbiber 
💙Sebze harcı  için; 
🐴5 adet  patates 
🐴2 adet soğan
 🐴3 adet yeşil  biber 
🐴4 adet domates 
🐴 Zeytinyağı
 🐴1 tatlı  kaşığı  biber,1 tatlı  kaşığı  domates  salçası 🐴 Tuz, arzu ettiğiniz baharatlar. 
Yapılışı; 
Köfte  harcımız için  soğan  rendelenir. Kıyma derin yoğurma  kabına alınır. Uzerine  galeta unu, soğan  rendesi,tuzu ve baharatlari konur. Yoğurulur. Ceviz  büyüklüğünde yassı  köfteler yapılır. Kenara ayrılır. Patateslerimiz soyulup ince daireler şeklinde  doğranir.  Soğanlarimiz da halka halka doğranır.  Domatesler de soyulup aynı  şekilde  doğranır. Fırın  tepsisine sırayla sebzeler  aralarına  köfteler  dizilir.  Bütün malzemeler bitince  iki yemek  kaşığı  salça  iki su  bardağı  kaynar  suda  eritilir.  Icine  2 tatli  kaşığı tuz atılır. Yemeğin  üzerine  gezdirilir.  Uzerine  Zeytinyağı gezdirip yağlı  kağıt  ile yemeğin üzeri kapatılır fırına  verilir.200 derecede  pişirilir.

Karamelli Etimek Tatlısı

Herkese  hayırlı  akşamlar . Geçen  gün  yaptığım "Karamelli  Etimek Tatlısının" tarifini ,tatlımı  tadanların yaptıkları  ufak önerilerle sizinle paylaşayım. 
🍥Karamelli Etimek Tatlısı🍥
Malzemeler;
💐1 Paket  Tuzsuz Etimek
💐3 su bardağı  şeker (bir bardağı muhallebi ,iki  bardağı  karamel sosu için.)
💐 6 su bardağı  süt (dört  bardağı  muhallebi, bir bardağı kremşanti, bir bardağı  etimekleri ıslatmak için.)
💐2 yemek kaşığı  un
 💐2 yemek  kaşığı  nişasta
 💐1 paket  vanilya
 💐1 yemek kaşığı  tereyağı 
💐1 paket  kremşanti 
Yapılışı; Etimekler bir bardak  sütle ıslatılıp borcama dizilir. Bu sırada  iki bardak  şeker  teflon tavada eritilir. Eritirken kaşıkla  hiç  karıştırmıyoruz. Arada bir tavayı  çevirebiliriz. Karamel  olan şekeri ıslattığımız etimeklerin üzerine  gezdiriyoruz. Bu aşamada  karamel  çabuk  katılaşabiliyor.Dert etmeyin. Uzerine muhallebi  döktüğünüzde tatlı dolapta beklerken altta kalan karamel eriyecektir. Karameli  döktükten sonra  muhallebimizi yapıyoruz. 4 su bardağı  süt, 1 su bardağı  şeker, 2 yemek kaşığı  un  ve iki yemek  kaşığı  nişasta  karıştırılıp tencerede kaynatılır. Muhallebi  kıvamı alana kadar pişirilir. Pişince üzerine  vanilya  ve tereyağı  konur  mikserle  beş  dakika  çırpılır. Sonra etimeklerin üzerine  dökülür.  Soğumaya  bırakılır.  Bir bardak  sütle  bir paket toz  kremsanti  çırpılır ve soğuyan  muhallebinin üzerine  de kremşanti sürülür. Tatlımız dolapta en az beş  alti  saat dinlendirilir. 
Şimdi  size yazacağım  ayri detay ise üzerine  sürdüğüm kremşanti  ile alakali. Normalde ben toz kremşantiyi birçok  muhallebi de yaptığım  gibi hep ılık  muhallebinin içine katar  mikserle çırpıp muhallebiyi öyle  kullanırdım.Fakat bu sefer  ayrı  katman olarak kullandım. Ama yiyen arkadaşlarım bundan sonra  da  muhallebinin içine  katmam konusunda  fikirlerini  belirttiler. Yani gerisi size kalmış. Tercih sizin. Ister üzerine  sürün, ister muhallebiye katın efendim. Herkese  sevgiler. Tarifi bekleyen arkadaşlarımdan da instagram yüzünden bekletitiğim için  kendi adıma Özür  diliyorum. 💖💗💗💗. Afiyetle  inşallah. .

İşkembe Çorbası

Sakatat sever misiniz bilmiyorum  ama benim pek aram yoktur.  İşkembe corbasıyla da ilk tanışmam oğluma  hamileykendi. Üç  kase  çorbayı bi seferde hüpletmiştim. Odur budur hayatımda  bu çorbaya karşı  hissiyat olarak cok  sey  değişti. Pişirmem ama bol limon  ve sirkeli annem pişirince  yerim. 😊. Hem de annemin elinden  pek lezzetli  olur. İskembe Çorbası  tarifini isteyen olursa ustasından anne ölçüsüyle tarifi yazarım. Ama isteyen hemen yazsın. Zira birazdan nöbete  gitmek için  annemin evinden  ayrılacağım. 💕💕💕💕💕💕

Malzemeler; 
🌹 1 kg İşkembe
🌹1 adet kuru  soğan 
🌹 5,6 diş  sarımsak 
🌹 1,5 yemek kaşığı  un 
🌹 1,5 yemek kaşığı  yoğurt 
🌹 Kekik ,nane,limon,sirke
🌹 2 yemek kaşığı  zeytinyağı 
Yapılışı; Iskembeleri (temizlenmiş ) avuç  içi  kadar  parçalara  ayırıp  tencereye  koyuyoruz. Uzerine  bir adet soğani dörde  bölüp  atıyoruz. Sarımsaklari bütün atıyoruz.Uzerine bir litre su ekleyip  Düdüklü  tencerede bir saat kadar  kaynatıyoruz.  Piştikten  sonra  ocaktan alıp  iskembeleri soğutuyoruz.  Başka  bir  tencerede  iki kaşık  zeytinyağı  ve bir buçuk yemek  kaşığı  unu birkaç  dakika kavuruyoruz.  Iskembeyi pişirdiğimiz suya bir buçuk  yemek kaşığı  yoğurt  katıyoruz.  Bu  karışımı  tencereye süzekle süzdürüyoruz.Hızlıca  karıştırıyoruz  ki un topaklanmasın. Yine çorbaya  sarımsak  rendeliyorz. Suyu süzdürülünce geride kalan sogani  ve sarımsaği  da yine süzekten ezerek çorba  karışımına  akıtıyoruz.Işkembeleri ince  ince  kıyıp corbaya döküyoruz.  Uzerine bir adet limonu sıkıyoruz. Kaynatıyoruz.  Pul biber, kekik,nane, ve tuzunu atıp  pişiriyoruz. Afiyetle  inşallah. ..

Külür Yemeği

Herkese  hayırlı akşamlar. Bu akşam  ki sebzemiz daldan toplanmış  haliyle bir önceki  fotoğrafta  resmini paylaştığım 'Külür Sebzezi'. Bazi yörelerde 'Latır Tepesi' de diyorlar. Bezelyegillerden bir sebze. Ama bezelyenin kendi bitkisi değil, yalnızca  tohumları  birbirine çok  benziyor. 
Bende dün  köyden, hiçbir  gübre  kullanmadan bahcemizde kendi halinde  büyümüş  külürleri topladım. Bugün  buğday  aşıyla yemek pişirdim.  Çocuklarıma da yedirirsem bir haftalık  doğal  vitaminlerini  karşılamış olurum diye  umut ediyorum.😊😊😊 Tarifini  siz bu resme göz  atarken  ben yazıyor  olacağım. 🌾🌾🌾🌾

 Buğday  Aşlı Külür  Yemeği 🌾🌾🌾🌾
Malzemeler; 
🌾 1 kg Külür  sebzesi 
🌾2 adet soğan 
🌾1 yemek kaşığı  salça 
🌾 3 yemek  kaşığı  buğday  aşı 
🌾 Tuz
🌾3 yemek kaşığı  tereyağı 

Yapılışı; Külür  sebzeleri  yıkanıp  ince  ince  doğranır. Iki adet soğan  yemeklik doğranir. Tencereye tereyağı  konur ve soğanlar yağın  içine  katılır. Kavrulur. Hafif kavrulunca içine  salça  eklenir. Sonra  Külür  sebzemiz tencereye  bastırılır.  Uzerine  iki su bardağı  kaynar  su  ilave  edilir. Tuzu  atılır. Kaynayinca  üzerine  buğday  aşı  konur ve kapağı  kapatılır. Yaklaşık  kırkbeş dakika pişirilir

Muhallebili Kadayıf

Önceki  gün  misafirlerim için  yaptığım  muhallebili kadayif tatlımı  sizlerle paylaşayım. Bu tatlının birçok  şeklini  denedim. Bu sefer de vaktim cok  kısıtlı  olduğu  için daha pratik hali  olan  borcamda döşeme  şeklini  yaptım. Lezzet  ayni...Yani tabiki güzel. 😊. 
🌺Muhallebili Kadayıf🌺
Muhallebisi için; 
🌻 1 litre süt, 

🌻1 su bardağı şeker,
🌻2 dolu yemek kaşığı un,
🌻2  yemek kaşığı mısır nişastası,
🌻1 yumurta sarisi.
 🌻1 paket vanilya 
🌻1 yemek kaşığı  tereyağı 

🌻 Üzeri  için ; 
🌺1 su  bardağı  çekilmiş  ceviz  veya  fındık  içi
 🌺 200 gr  kadayıf
🌺2 yemek kaşığı tereyağı 
 Hepsini bir tencereye koyup mikserle iyice karıştırın ve ocağa alın. Çırpıciyla karıştırarak kaynatın. Muhallebi kivami alınca yaklasik beş dakika daha kaynatıp ocaktan alın içine bir yemek kaşığı tereyağı  ve bir paket vanilya  koyup beş dakika daha çırpın. Muhallebi hazir.(Mısır nişastası yoksa iki yemek kaşığı daha un kullanabilirsiniz.) Arzuya göre pişen muhallebiye hafif ılınınca bir paket toz kremsanti de ekleyip çırpabilirsiniz.
Muhallebili hazirlamadan önce yaklaşık 200 gr yaş kadayıfı iki yemek kaşığı tereyağını erittiğimiz tencerede  iyice kavuruyoruz. Bu işlem kadayiflar bayağı renk değiştirene kadar devam ediyor. Kavrulan kadayiflar ocaktan alınınca biraz ılınması beklenir. Iki eşit parçaya bölünen kadayifin bir kısmı kalıbın alt kısmına konur. Üzerine muhallebi dökülür. En üzerine tekrar kadayif konup soğuması için dolaba konur.Servis yaparken üzeri fındık  veya cevizle süslenir. Afiyetle...

Elmalı Tart



Elmalı tartın tarifini soranlara gelsin.💚💜💗💙
Malzemeler;
 🍏1 yumurta, 
🍏150 gr yumuşamiş tereyagi ,
🍏 1 su bardağı sıvıyağ ,
🍏1/2 çay bardağı pudra şekeri ,
🍏2 yemek kaşığı sirke  Aldığı kadar un ,
🍏1/2 paket kabartma tozu
🍏Bir  paket vanilya
🍏Yapılışı;  Elmalı harç için 4 orta boy elma soyulup rendelenir. 🍏1 su bardağı şekerle pişirilir. 🍏Suyunu çekince bir tatlı kaşığı tarçın konur.🍏 Bu harcın hamuru kirmamasi için soğuk olmasi gerekir. 🍏Hamurdan yumurta büyüklüğünde parça koparıp kalan hamur yağlanmış kalıba yayılır. 🍏Uzerine elmalı harç yayılır. 🍏ayirdigimiz hamuru merdaneyle açıp  uzun  şeritler kesiyoruz. Tartın üzerine  kapatiyoruz.  200 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişirilir