30 Aralık 2014 Salı

Soğan Dolması

Doldurulan sebze kategorisine kendi adıma bir yenisini daha ekledim. Mutlaka bir bilen vardır. Hatta yöresel bir yemektir belki de. Ama benim için ilk deneme etli soğan dolması.
Yarın pazar. Bir çoğunuz evinizde olacaksınız diye düşünüyorum fakat benim gibi çalişacak olanların hallerinden anlayanlara selam eder, yemeğimin tarifini yarına bırakmak gibi bir üşengeçliğe teşebbüs ederim.
Yarın oldu ve ben mesaideyim. Söz verdiğim gibi tarifi vereyim;
Malzemeler; Iç harci için 150 gr kıyma
1 kase pirinç
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı salça(tercihen biber salçası)
Doldurulacak soğanların çıkardığımız içlerini de kullanıyoruz.
Tuz, karabiber pulbiber, kekik, nane, kimyon atılır.
Iki yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı; Pirincimizi yikayip kıymayla karıştırıyoruz. Dolduracak olduğumuz soğanların çıkardığımız içlerini harca küçük küçük doğruyoruz. Maydanozu ince ince kıyip katiyoruz. Sıvıyağ , salça ve baharatlari da koyup iyice yoguruyoruz. Icleri çıkartılmış Soğanları doldurup tencereye diziyoruz. iki su bardağı kaynamiş suya bir cay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı salça koyup karıştırıyoruz. Dolmaların üzerlerine tek tek gezdiriyoruz. ağızlarıni domateslerle kapatıp önce yüksek ateşte kaynatıp, sonra düşük ateşte pişiriyoruz.

Peynir dolgulu köz biberler


Kırmızı közlenmiş biberler iyice süzdürülünce uzun şeritler halinde kesilir. Beyaz peynir ve maydanoz karışımi konarak sarılır. Taze soğanla bağlanıp maydanozla suslenir.

Narlı sütlü irmik tatlısı

Narlı sütlü irmik tatlısıyla bereketli bir gün olsun inşaAllah.
Malzemer ; 5 su bardağı süt
1 buçuk su bardağı irmik
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Bir yemek kaşığı tereyağı
Bir paket toz kremsanti
Yapılışı; Süt ,irmik ve şeker derin tencereye konur ve muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Birkaç taşım kaynayınca ocaktan alınır mikserle çırpılir . Icine tereyagi vanilya ve ilk sıcaklığı çıkınca toz kremsanti eklenir tekrar çırpılır. Streç Film serilmis kek kalibina dökülür. Dolapta bekletilir ve ters cevrilip narlarla süslenip servis edilir.

Portakal pelteli muhallebi

Portakal pelteli muhallebinin tarifi beğeni sayısına göre gelsin mi? :)
Muhallebisi için ; 5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
Portakal peltesi için; 3 su bardağı sıkılmış portakal suyu
3 silme yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
Yapılışı; Muhallebisi için süt, şeker, un tencereye konur. Kıvam alincaya kadar pişirilir. Katılaşan muhallebi Ocaktan alınır içine bir paket vanilya ve bir yemek kaşığı tereyağı konur.
Mikserle cirpilir. Kuplara paylaştırılır. Portakal peltesi için ; bütün malzemeler tencereye konur ve muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Kıvam alınca kuplardaki muhallebinin üzerine paylaşt ırılır.

Çikolatalı pirinç patlaklı truflar

Çikolatalı pirinç patlaklı truflarımla tatlı muhabbetlere...
1 buçuk paket kakolu petibör bisküvi
1 çay bardağı kakaolu pirinç patlağı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı kakao
Yumuşatmak için ister cikolata sosu
ister süt kullanın. Ben kızımın doğum günü pastasindan artan ganaji kullandim.
Yapılışı;Bisküvileri rondodan geçirip toz haline getiriyoruz.Diger bütün malzemeleri karıştırıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Üzerine yine cikolata sosu döküp servis ediyoruz.

Peynirli gül börekleri



Peynirli gül böreklerinin şeklini nasıl yaptığımı merak ediyorsanız instagram.com/sabihaninmutfagi adresimden bakabilirsiniz.

Uzun şeritler halinde kesilen yufkaların boylaması boyunca harç doldurulur.Yine boylamasina ikiye katlanır. Ince uzun bir şerit elde edilir. Bir kenarından başlayarak rulo yapılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür . 200 derecede  kizarana kadar pisirilir.

Cupcake

Icleri nefis krema dolu cupcakeler.
Bu cupkek kaliplari bildiğimiz boydan biraz daha küçük olduğu için az malzemeyle hazırladım. Siz cupkek kalıplarınızın büyüklüğü ve miktarına göre malzemeyi artirabilirsiniz.
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı fındık içi
1 paket kabartma tozu
1 bir paket vanilya
1 su bardağı un.
Ic dolgusu için dr oetkerin dolgu kreması
Kremayı cırpmak için 1 su bardağı süt
Yapılışı; 2 yumurta ile şeker çırpılır.
Icine süt sıvıyağ eklenir. Cirpilmaya devamedilir. Un ve diger tozlar eklenip karıştırılır. Son olarak fındık içi konur ve cupkek kaliplarina iç harç paylaştırılır. Daha önceden bir su bardağı sütle cırpıp hazırladığımız dolgu kremasi keklerin üzerine birer dolu cay kaşığı ile konur. Pişene kadar, dolgu kreması keklerin ortasina kadar iniyor. Üzerlerinı istediğiniz kremayla süsleyip servis yapıyoruz.

26 Aralık 2014 Cuma

Kakaolu makaron tarifi

Arkadaşlar bir tarifimde daha Allah'ın izniyle sonuca ulaşmış bulunuyorum. Tek elle video çekimi, diğer elle macaron yapma deneyimim benim yüzümü iyi kötü kara çıkartmadı. Dolayısıyla şekillerine fazla aldırmayın diyorum. Macaronda ilk tat deneme nasibim de kendi elimden olanlaymış. Çünkü orjinalini hiç yemedim ve ilk kez tadıyorum. Ben biraz fazla pişirdiğim için ve tek elle çok cırpıp karıştıramadığım için sadece bana biraz kuru geldiler. Ama aynı bu tarifle bir daha ki sefere iki dakika daha az pişireceğim . Yani tarifte herhangi bir sıkıntı yok. Gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Malzemeler;
2 yumurta akı
5 yemek kaşığı şeker
1 cay bardağı badem unu
1,5 çay bardağı pudra şekeri
Bir türk kahvesi fincanı kakao
Yapılışı; Iki yumurtanın akını ve toz şekeri köpük olana kadar mikserle çırpın. Ayrı bir rondoda badem tozunu ve pudra şekerini iyice özdeşleşmesi için karıştırın. Sonra içine kakaouyu da katın ve bu toz karışımını yavaş yavaş köpük yumurtaya eleyin. Tahta kaşıkla yavaşça karıştırın. Iyice yedirin. Sıkma torbasıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yuvarlaklar sıkın. Bir saat kadar tepsi de kurumasını bekleyin. Sonra 170 derecede tam beş dakika pişirin. Soğumadan kalıptan çıkarmayın.
Aralarina istediğiniz kremadan sürüp iki katı birbirine yapıştırın.


Uğur Böcekli Doğum günü pastası.

Şeker hamurlu pastamin pandispanya ve ganaj tarifi önceki gönderilerde mevcut.

23 Aralık 2014 Salı

Çikolatalı ganaj tarifi

Selamun Aleyküm dostlar. Siz de benim gibi çikolataya asla hayır diyemeyenlerdenseniz yaş pastalarınız için krema olarak kullanabileceğiniz güzel bir ganaj tarifi vereyim.
500 ml süt kreması
500 gr çikolata.
Süt kreması derin bir tencereye konur parmak yakmayacak kıvama gelene kadar ısıtılır. Isınınca ocaktan alınır. Icine bıçakla ince ince kestiğimiz cikolatalar atılır. Çikolatalar eriyene kadar karıştırılır. Iyice soğuyup kivam alması beklenir. Kıvam alan kremamizi yaş pastalarımızı Süslemek için krema torbasına koyup kullanabiliriz. Ben hazırladığım ganajimla yaş pastamin hem katlarına krema hem dışına pastamı sıvamak için kullandım. Birazdan şeker hamurumla kaplicam pastamda şeker hamurunu eritymeyen ve şeker hamurunun pastayla özleşmesini sağlayan tek krema ganajdır. Ganajla kaplanan pastanın bir gece beklemesi gerekiyor. Pastanın üzerine parmağınızi dokundurduğunuzda parmak iziniz kremada çıkmıyorsa ganajiniz tam olmuş demektir.

Nişastalı pandispanya

 Küçük prensesimin uğur böceğimin üçüncü yaşını dualarla karşılicaz inşallah. Güzel ikramlar hazırlıyorum misafirlerime. Işte buda pandispanyamız. Bakalim hangi şekle dönüşecek? Hepinize güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
Nişastalı pandispanya tarifim güzel insan @cahide_sultan 'a ait. Daha önce de deneyip harika sonuç aldığım bu pandispanyayı sizlere şiddetle tavsiye ediyorum. Benim pandispanya kalıbım biraz daha büyük olduğu için malzemeleri göz biraz artirdim. Fakat size kendisinin tam tarifini vereyim.
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 sillme çay bardağı buğday nişastası
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
Yapılışı;Yumurta ve şekeri beyaz köpük olana kadar çırpın. Bu aşamada sabırlı olmak gerekiyor. Bildiğiniz traş köpüğü gibi katilaşana kadar işleme devam etmeniz gerekir. Sonra kalan butjn kuru malzemeleri un eleğine koyup karışımın üzerine eleyin. Tahta kaşıkla aynı yönde, yumurtayı söndürmeden karıştırın. Kelepçeli kalıbın kenarlarını yağlayıp unlayın. Unlamak önemli çünkü hamur Kenarlarina tutunarak kabariyor. Önceden ısıtılmış 150 derece firinda yaklaşık 45 dakikada pişti. Soğumadan kaliptan çıkarmayın. Iyice soğuyunca kenarlarını bir bıçakla dikkatlice kaliptan ayırın. Pandispanyanız hazır.

22 Aralık 2014 Pazartesi

Şeker hamurlu kurabiyeler

Ama çook güzeller. :)
Malzemelerim; Kurabiye sayısına göre malzemeleri göz karari artirabilirsiniz. Ben bu gördüğünüz ebatta 18 adet kurabiye çıkarttım.
1 yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı(oda ısısında yumuşamiş)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un.
Hamurumuzun un ve kabartma tozu hariç bütün malzemelerini yogurup azar azar un ve kabartma tozu karışımını ekliyoruz. Hamurdan parcalar koparıp istediğimiz kalipla çok ince olmayacak şekilde şekiller çıkarıyoruz. Şekilleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Fırına vermeden önce yine yağlı kagıtla kurabiyelerin üzerlerini örtüyoruz ki kurabiyelerimiz kızarmadan beyaz kalsın. 160 derecede on beş dakika pişiriyoruz. Eğer çubuklu yapacaksak kalipla kestiğimiz kurabiyelere pişmeden önce cubuk saplıyoruz. Öyle pisiriyoruz.

Pazılı sarı burma börekleri

Pazılı sarı burma börekleri favori böreklerim arasında listenin ilk sıralarında. 
Pazılı iç harcı için; Pazılar yıkanıp ince ince doğranır. Kaynar suda haşlanır. Haşlanırken pazının miktarına göre bir avuç pirinç atılır. Süzdürülen pazılar sogumaya bırakılır. Ayri bir tencerede Üç adet soğan ince ince dogranir. Sıvıyağda kavrulur. Fazla kavurmadan, içine süzdürülen pazılar ve iki üç yemek kaşığı kuş üzümü, tuz, karabiber pulbiber, bir yemek kaşığı şeker atılır ve birkaç dakika pişirilir.Böreklere şekli vermeye gelince; Dörde bölünen yaş yufkanin bir parçasınnin geniş kısmına iç harçtan ince bir çizgi şeklinde koyulur ve yuvarlanip gül şekli verilir.
Ister yumurta sarisi sürülür fırına verilir. Isterseniz tavada kızgın yağda kizartabilirsiniz.

16 Aralık 2014 Salı

Etli kabak yahnisi

Nöbette tlfnumu karıştırirken annemin 'Bu yemegimi de çek, internete atarsin.' dediği yemegi iki ay gecikmeli internete atıyorum. Annem duymasın. :)
'Etli kabak yahnisi' Bal kabağı mevsiminde popüler anne yemegidir.
Yapılışı; Bal kabakları yeşil kabuklarından soyulup küp küp doğranır. Cok küçük dogramayın ki kabaklar pişince dağılmasın. Bir büyük boy kase kuşbaşı doğranmış kırmızı et derin tencerede cok az miktarda suyla suyunu çekene kadar yaklaşık yarim saat haşlanır. Haşlandıktan sonra etin içine on adet arpacık sogan soyulup atılır. Sıvıyağ konur ve kavrulur. Kavrulunca bir yemek kaşığı salçası ( tercihe göre biber salçası) konur ve birkaç dakika daha kavrulur. Iki üç diş sarımsak rendelenir. Iki bardak kaynamiş su konur ve etler suyla on beş dakika daha pişirilir. Uzerine doğranmış kabaklar koyulur ve tuzu pul biberi atılır. Pişirilir. Kabaklar erken piştiği için dağılmadan altı kapatılır.

Peynirli gül börekleri



Kivili irmikli tatlı

Sadece dört kişilik porsiyon için tarifi vereyim.
Önce dilimlenen kiviler küçük silikon kalıpların en dibine bir dilim şeklinde koyulur. Küçük tencerede 1/2 su bardağı su, iki silme yemek kaşığı şeker,2 silme yemek kaşığı nişastayla pişirilir. Jöle kıvamı alana kadar pişirilir. Birkaç dakika kaynayinca ocaktan alınır. Soğuması beklenir. Soğuyunca kivilerin üzerine eşit olarak paylaştırılır. Yine bir tencerede bir su bardağı süt iki buçuk yemek kaşığı irmik ve iki yemek kaşığı sekerle pisirilir. Kaynayıp muhallebi kivami alinca ocaktan alınır bir paket vanilya eklenir. Jöleli kivilerin üzerine paylaştırılır. Soğuyunca ters çevrilir servis edilir.

Patatesli peynirli sufle

Selâmun Aleyküm dostlar. ' Patatesli Peynirli sufle' lerim pişti. Hem misafir menüsüne hem kahvaltıya çok yakışacağını söyleyebilrim. Tarifimi Çölyak hastalarına fikir olması açısından @cahide_sultan in düzenledigi #cahideglutensiztarifler etkinliği için hazirladim. #cahideglutensiztarifler
#cahideglutensiztarifler
@cahide_sultan
@cahide_sultan
Tarifi ; 5 adet orta boy patates
1 su bardağı beyaz peynir
1 su bardağı kaşar peynir
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket kabartma tozu( glutensiz)
1 çay bardağı süt
2 yumurta
bir tutam maydanoz
tuz
Yapılışı; Patatesler haşlanip rendelenir. Icine yumurta,süt,mısır nişastası,kabartma tozu,tuz,maydanozlar konur ve mikserle çırpılir. Son olarak peynirler eklenir. Karıştırılarak sufle yada silikon kalıplara paylastırılır. Alt üst ısıtmada ayarinda önceden ısıtılmış firinda 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Sicak veya ılik servis edilir.

Portakallı cevizli kurabiye

Bir sepet dolusu portakalli cevizli kurabiyem var.
1 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamiş tereyağı
2 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay bardağı sıvıyağ
Bir paket vanilya
Bir paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için;
Bulamak için toz şeker
Uzerini Süslemek için ceviz
Yapılışı; Un ve kabartma hariç bütün malzemeleri karıştiriyoruz.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Toz şekere buluyoruz. Uzerine küçük ceviz parçası batırıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 170 derecede on beş dakika pişiriyoruz. . .

10 Aralık 2014 Çarşamba

Fırın sütlaç

Fırın sütlaçlarımı pişirdim. Servise hazırladım. Hatta dayanamayıp sıcak sıcak yedim bile. Ben nöbete giderken sizi bu güzellikle başbaşa bırakıyorum. 
Allah'a emanet olun.
1 küçük kase pirinci iice yıkadıktan sonra tencereye koyuyoruz. 2 su bardağı su koyup pirinçler bir kaç taşım kaynayana kadar pisiriyoruz. Başka bir yerde kaynattigimiz sütü yavaş yavaş pirince ekliyoruz. Karıştırarak kaynamasini bekliyoruz. Kaynayinca içine bir cimdik tuz koyuyoruz. ( tuz, sütün yavan tadını lezzetleştiriyor) . Pirinç iice nisaştasini verip kivam alınca altini kapatıp ocaktan alıyor uz. Damak tadina göre Firin şeker , vanilya ve bir miktar sahlep koyup iyice karıştıriyoruz. güveç kaplarina koyup içi su dolu firin tepsisinde üzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.
Tarifteki tam ölçüler. Fakat pisirme süresini iyi ayarlamak lazim. Fırında cok kalınca katilasir. Cok kizarmasini beklemeyebilirsiniz. Birde pirinç kasesi büyük olmasin. Sütlacınin fırında pisip de katılacağı süreyi göz önüne alirsaniz az pirinç cok süt. Normal ölçüler yukardaki gibi fakat tam tutturabilmek icin birkaç defa yapmak gerekebiliyor.


facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

8 Aralık 2014 Pazartesi

Çıtır Kadayıflı çikolatalı lezzet topları

Selamun Aleykum güzel insanlar. Çikolatalı kadayıflı lezzet topları ınstagramın fenomen tariflerinden. Bir de ben deneyeyim dedim. :)
Malzemeler: (7-8 adet küçük porsiyonluk için denemek amaçlı yaptım. Siz kişi sayısına göre artirabilirsiniz) 100 gr kadar yaş kadayıfı teflon tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Soğutun. Derin bir tencerede 100 gr kadar çikolatayi benmari usulü (ısıya dayanıklı kap içine çikolatayı koyup kaynayan suyun içine bu kabi oturtun ve eriyene kadar bekleyin) eritilen çikolatayla bir güzel karıştırın. Hangi aromadan isterseniz ondan katabilirsiniz.Tarçın, vanilya veya herhangi bir kuruyemiş. Küçük porsiyonluk yuvarlak her ne varsa evinizde ona kaşıkla bastirip ters çevirin. Ters çevirirken çıkartmak zor olabilir. Bu aşamada ben Streç Film kullandim. Soğuyunca servis edin.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

7 Aralık 2014 Pazar

Elmalı Volkan Kurabiye

Elmalı volkan kurabiye
Malzemeler;1 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 kaşık yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
100 gr oda ısısında yumuşamiş tereyağı
1 paket kabartma tozu ve bir paket vanilya
Aldığı kadar un.
Elmalı harç için; 4 orta boy elma soyulup rendelenir. Icine bir cay bardağı şeker konur suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan alınca bir cay kaşığı tarçın konur. Karistirilir. Sogumasi beklenir.
Yapılışı.
Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler karıştırılır ve yumuşak bir hamur elde edilir .Son olarak un ve kabartma tozu eklenir. Hamurdan koparilan yumurta büyüklüğünde parcalarla merdaneyle açılır ve cay bardağıyla daireler kesilir. Bir dairenin üzerine elmalı harçtan koyulur.Diğer dairenin ortasina bıçakla artı şeklinde kesi atılır. Ve elmalı harç konulan dairenin üzerine kapatılır. Çatalla kenarları şekillendirilir. 160 derecede 20 dakika pişirilir.

Yoğurtlu Kereviz Salatası

Hazırlanmanızın sadece on dakikanızı alacağı, hertürlü sunumda sofranıza güzellik ve lezzet katacak 'Yoğurtlu Kereviz Salatası' var sırada.
Bir adet kereviz soyulup rendelenir. Süzme yoğurt , tuz ve sarımsak rendesiyle karıştırılır. Halka dilimlenmiş portakal tabaklarında servis edilir
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

6 Aralık 2014 Cumartesi

Limonlu Revani

Selamun Aleyküm. Dün karşı komşumda şambali tatlısı yedikten sonra bugün onun ikiz kardeşi 'Revani' yapma hevesiyle işe koyuldum.
Malzemer; 4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 Su bardağı yogurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
1 limon kabuğu rendesi
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı; Yumurta ve şeker iyice çırpılir. Icine yoğurt ve sıvıyağ konup tekrar çırpılır. Irmik katılır. Karıştirilir. Son olarak un , kabartma tozu ve vanilya karışıma elenir. Karıştirilir. Yağlanmış büyük kare borcama dökülür. Önceden ısıtılmış 150 derece firinda pişirilir.
Şerbeti için ;3 su bardağı su
4 su bardağı şekerle tencerede kaynatılır. Kaynadiktan sonra kıvam alması için yaklaşık 15 dakika daha bekletilir. Tezgaha bir damla şerbet damlatılır. Yayılmıyorsa kivamimiz tutmuş demektir. Icine bir yemek kaşığı kadar limon suyu eklenir. Birkaç taşımdan sonra ocaktan alınır. Kekimiz ılıkken dökülür. Soğuk servis edilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

4 Aralık 2014 Perşembe

Tuzlu kek

"Aksam nöbete giderken yanına alacağın üç şey nedir?" diye sorsalar, tatlısı tuzlusu farketmez. 'Üç dilim kek' derim. :) Içinde yok yok tuzlu kek;
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1/2 cay bardağı pancar suyu
1 küçük kase pancar turşusu rendesi
10 adet Çekirdeksiz ince doğranmış yeşil zeytin
1 su bardağı Çökelek
1 demet maydanoz
1 cay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Yapılışı ;önce yumurtalar mikserle çırpılir.Icine sıvıyağ,süt, pancar suyu,zeytinler,maydanoz, pancar rendeleri,tuz konur tekrar çırpılır. Un ve kabartma tozu eklenir. Bayagi katı bir hamur elde edilir. Son olarak Çökelek konur ve karıştırılır. Yağlanmış teflon tepsiye hamur dökülür. 180 derecede yaklasik 45 dakika pişirilir. Uzerine susam veya çörekotu da serpebilirsiniz. Ben video cekerken unuttugumu itiraf edeyim. :)
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

3 Aralık 2014 Çarşamba

Kalpli mozaik pasta

Kalpli mozaik pastalarımla hepinize kucak dolusu muhabbetler gönderiyorum.
1,5 paket petibör bisküvi
2 adet orta boy muz
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı cekilmis ceviz içi
1 portakal kabuğu rendesi
Islatacak kadar süt.
Yapılışı; Bisküvileri çok küçük parçalar halinde ufalayip içine muzu doğrayın. Diğer bütün malzemelerle birlikte karıştırın. En son sütle ıslatın. Kalpli silikon kalıplara koyup buzlukta birkaç saat bekletin. Soğuyunca rendelenmiş cikolatayla servise hazır. (En üstüne döktüğüm hazır meyve sosu.)
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Paskalya çöreği

Çayın yanına en iyi ne gider diye sorsam, ben de cevabı hazır: "Paskalya Çöreği"
Malzemeler; 2 yumurta (oda ısısında)
2 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamiş tereyağı
Yarım paket yaş maya
4 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı mahlep
1 tatli kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için çekilmiş fındık içi
Bir yumurta sarısı
Yapılışı; Ilık sütün icine bir tatlı kaşığı şeker ve maya konur. Kabarması beklenir. Yumurtalar, sıvıyağ,mahlep,tuz,şeker,ve kabaran maya karıştırma kabına alınır. Elle yoğrulur. Icine azar azar un ilave edilir. Yumuşak bir hamur yapilir. Biraz mayalanması beklenir. Mayalanan hamur iki eşit parçaya bölünüp her bir parça d üç eşit parçaya bölünür. Avuç içinde yuvarlanarak uzun şeritler yapilir ve örgü şekli verilir. Diğer hamurda ayni sekilde ikinci örgü yapılır. Uzerlerine yumurta sarisi sürülür.Çekilmiş fındık içi dökülür. Yağlı kağıt serilmis tepsiye iki örgü koyulur. Onbes dakika kadar tepsi mayası beklenir. Önce 150 derecede, sonra kızarması için 180 derecede pişirilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Hamsi köftesi

Yöresel yemeklerimizden bir yenisini daha beğenilerinize sunuyorum. Alelacele bir sunum olduğunun farkındayım. Ama bazı lezzetler pek fazla görsel istemiyor bence.:) Bunu fotoğraflamaya çalışırken o arada sütü taşırdığımı da belirterek mazuriyetime bir yenisini daha ekleyeyim. Tarifi ilerleyen saatlerde versem anlayış göstereceğinizi umuyorum. Çünkü hali hazirda yemeği hazırlamamı bekleyen üç kişilik bir tayfa gözlerime manidar şekilde bakmaktalar. :) Hamsi kuşu memleketimin nacizane yemeklerindendir der gerisini düşünmeniz içi size vakit tanıyabilirim.
Malzemeler; Bir bağ pazı,
 Bir demet taze soğan,
 iki adet kuru soğan,
Yarım bağ maydanoz,
Yarim demet taze nane
iki adet yumurta,
Bir büyük kase mısır unu
Yarım kase buğday unu,
Bir küçük paket instant maya
250 gr hamsi ( kılçığı çıkarılmış ve ince ince doğranmış)
Karabiber, pulbiber, 2 diş sarımsak, tuz
Yapılışı; Sebzeler iyice yikanip sadece yaprak kısımları dogranir. Elle yoğrulur ve yeşil sebzelerin suyu sıkılır. Iclerine diğer bütün malzemeler koyulur ve yoğrulmaya devam edilir. Sekildeki gibi köfteler yapılır kızgın yağda arkalı önlü kizartilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

1 Aralık 2014 Pazartesi

Muhallebili kadayıflı pasta


Muhallebisi için; 1 litre süt, 1 su bardağı şeker,3 dolu yemek kaşığı un,2 silme yemek kaşığı mısır nişastası,1 yumurta sarisi. Hepsini bir tencereye koyup mikserle iyice karıştırın ve ocağa alın. Çırpıciyla karıştırarak kaynatın. Muhallebi kivami alınca yaklasik beş dakika daha kaynatıp ocaktan alın içine bir yemek kaşığı tereyağı ve bir paket vanilya koyup beş dakika daha çırpıyoruz. Muhallebi hazir.(Mısır nişastası yoksa iki yemek kaşığı daha un kullanabilirsiniz.) Arzuya göre pişen muhallebiye bir paket toz kremsanti de ekleyebilirsiniz.
Muhallebili hazirlamadan önce yaklaşık 500 gr yaş kadayıfı iki yemek kaşığı tereyağında iyice kavuruyoruz. (Videodan bakabilirsiniz). Bu işlem kadayiflar bayağı renk değiştirene kadar devam ediyor. Kavrulan kadayiflar ocaktan alınınca biraz ılınması beklenir. Sonra kadayiflara iki yemek kaşığı pudra şekeri konur karıştırılır. Iki eşit parçaya bölünen kadayifin bir kısmı kelepçeli kalıbın alt kısmına konur. Üzerine muhallebi dökülür. En üzerine tekrar kadayif konup soğuması için dolaba konur.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Mısır unlu tavuk şinitzel.

Şinitzel yapmak için fleto şeklinde kesilen tavuk göğüs eti biraz dövülerek inceltilir. Yetecek kadar etlerimiz bu şekilde hazırlanır. Iki yumurta yayvan tabağa kırılır. Çatalla çırpılır. Icine bir tutam tuz atılır.Başka bir tabağa da mısır unu koyulur. Tavuklar önce yumurtaya sonra mısır ununa bulanip kızgın yağda kizartilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Çiçek kurabiye

Selamun Aleyküm dostlar. Sayfama yeni gelen bütün herkese bu çiçek kurabiyelerimle hoşgeldiniz diyorum.
Yapılışı ve malzemeleri o kadar pratik ki denemek icin düşünmenize hiç gerek yok.
Malzemer; 3 yemek kaşığı tereyağı,1 çay bardağı sıvıyağ ,1 su bardağı pudra şekeri,2 tatlı kaşığı kakao,1 paket vanilya, yarim paket kabartmatozu ve aldığı kadar un.
Un , kakao ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri karıştiriyoruz. Son olarak unu ve kabartma tozunu azar azar ilave edip yumuşak bir hamur yoguruyoruz. Hamuru iki eşit parçaya ayırıp yarısına kakaoyu katıyoruz. Iki hamurdan da nohut büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp çiçek şekli verecek şekilde siyahlı beyazlı diziyoruz. 170 derecede on dakika pişiriyoruz. Soğuyunca afiyet olsun.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın