31 Ocak 2015 Cumartesi

Yumurta salatası

Haşlanmış yumurtayı benim gibi sade yemeyenler için bütün haftalık protein ihtiyacınızı karşılayacak kadar yumurta tüketebileceginiz bir tarif var. Yumurta salatası. Haşlanmış yumurtayı soğuyunca doğruyoruz. Icine maydanoz ,taze soğan, mısır,veya istediğiniz herhangi bir sebzeyi de doğrayıp karıştırıyoruz. Limon ve zeytinyağı,tuz,pulbiber ve karabiber de ekleyip servis ediyoruz. Tavsiye ederim. :)

Tel Şehriyeli patates köftesi

. Çıtır patetes köftesi ; 7-8 adet haşlanmış patates
3 yumurta ( biri içine, iki tanesi dışını bulamak için)
1 çay bardağı galeta unu
iki su bardağı tel şehriye
1 su bardağı beyaz peynir
3-4 diş sarımsak
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber ,pulbiber , kimyon
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı; Haşlanmış patateslerimizi ezip ,1 yumurtayı, peyniri, ince doğranmış maydanozu ve diğer tüm malzemeleri içine koyup yoguruyoruz. Parçalar koparıp yuvarlak şekil verip önce yumurta sarısına sonra tel şehriyeye bulayip tavada kızgın yağda kızartiyoruz. Pişmiş hallerini fırsat buldukça paylaşacağım.Selamın Aleyküm. Ben bugün işte olduğum için dün sabah kahvaltısından stokladığım kahvaltılık tarifimi şimdiden paylaşayım da belki deneyen olur. Çıtır patetes köftesi ; 7-8 adet haşlanmış patates
3 yumurta ( biri içine, iki tanesi dışını bulamak için)
1 çay bardağı galeta unu
iki su bardağı tel şehriye
1 su bardağı beyaz peynir
3-4 diş sarımsak
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber ,pulbiber , kimyon
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı; Haşlanmış patateslerimizi ezip ,1 yumurtayı, peyniri, ince doğranmış maydanozu ve diğer tüm malzemeleri içine koyup yoguruyoruz. Parçalar koparıp yuvarlak şekil verip önce yumurta sarısına sonra tel şehriyeye bulayip tavada kızgın yağda kızartiyoruz. Pişmiş hallerini fırsat buldukça paylaşacağım.


El yapımı Lahmacun

Biraz da yemek tarifi verseniz iyi olmaz mı diyen sevgili dostlarıma el yapımı lahmacun tarifinden daha güzel ne verebilirim?
Malzemeler: 4 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
Yoğurmak için ılık su
Iç harcı için; 250 gr kıyma
2 adet sogan
2 adet domates
2 yemek kaşığı salça
Bir tutam maydanoz
Varsa közlenmiş kırmızı biberden kahvaltılık sos
7-8 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz,nane,karabiber,kekik,pulbiber, kimyon.
Salata için iki adet soğan
Mor lahana ve maydanoz
Yapılışı; Hamur için un , tuz, ve maya yoğurma kabına alınır. Üzerine azar azar ılık su eklenir. Biraz kuru bir hamur yogurulur. Kabin ağzı Streç Filmle kapatılır ve yaklaşık bir saat dinlendirilir. Bu arada iç harcımız için; Kıyma bir kaba alınır. Icine iki adet soğan rendelenir. Iki adet domates ince ince dogranir. Iki yemek kaşığı salça, sıvıyağ, baharatlari, tuz,sarımsak rendesi ve üç yemek kaşığı közlenmiş biber sosu konur ve karıştırılır. Dinlenmiş hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yemek tabağı büyüklüğünde açılır. İçine iç harcımızdan yayılır ve 170 derecede pişirilir. Piyazlik doğranmış soğan ve mor lahana salatasıyla servis edilir.

Ispanak püreli mantar böreği

Ispanak püreli mantar böreği tarifi
Malzemeler; Mantar sotesi için:
250 gr kültür mantarı
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 tutam maydanoz
1 adet havuç
Zeytinyağı
Tuz, karabiber, kekik
Beşamel sosu için; 2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 dolu yemek kaşığı un
Tuz
Içi için kaşar peynir rendesi
Ispanak püresi için ; Yarım kilo ıspanak
Sotelemek için sıvıyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
Börek şekli için 2 adet yaş yufka
Üzeri icin bir tatlı kaşığı salca
1su bardağı kaynar su
Yapılışı; Öncelikle mantar sotesini yapıyoruz. Soğanı , havuc rendesini ve biberi doğrayıp yağda soteliyoruz.Mantarlarimizi yıkayıp kabuklarını soyup sotelenen bu karışıma karıştırıyoruz. Suyunu çekene kadar harlı ateşte kavuruyoruz. En son maydanoz doğrayıp tuzunu ve baharatlarini atiyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Beşamel sosu için; Tereyağını tencerede eritip içine unu koyuyoruz. Ve bir süre kavuruyoruz. Kavrulan una sütü ekleyip hızlıca çırpıyoruz. Muhallebi kivami alınca tuzunu atıp ocaktan alıyoruz. Yufkalarımızı sekiz eşit parçaya bölüp her birini fincanin içerisine oturuyoruz. Icine kaşar peynir rendesi koyuyoruz. Kaşar rendesi Üzerine de mantar soteden koyup yufkayı kapatıyoruz. Yağlanmış tepsiye ters çeviriyoruz. Üzerlerine Beşamel sos gezdirip kaynar suda erittigimiz salçadan gezdiriyoruz. Fırına sürüyoruz. Börekler piserken ıspanak püresi için; Yarım kilo ıspanağın sadece yapraklarını alıp sıvıyağda soteliyoruz. Sotelenen ıspanağı üç yemek kaşığı süzme yogurtla karıştırıyoruz. Bir diş sarımsak rendeliyoruz. Tuzunu atip servis tabağımıza zemin yapıyoruz. Uzerine pişen böreğimizi de koyup servise hazırlıyoruz.

Un Helvası

Köyde tatlı niyetine en iyi giden şey misss gibi tereyağında kavrulmuş, içi bol fındıklı un helvasıdır. Ben içine birebir ölçek de esmer buğday unu koydum. Cook daha lezzetli oldu.
Malzemeler; 3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı beyaz un
1,5 su bardağı esmer un
1 çay bardağı fındık içi
Şerbeti için;
5 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı süt
Yapılışı; Sıvıyağ ve tereyağını tavada eritip içine un karışımı döküyoruz. Bir güzel kavuruyoruz. Kaşığa alıninca kaşıkta bile fokurdamaya başlayınca kavrulma işlemi bitmiştir. Ilık süte sekerimizi koyup eritiyoruz. Sonra kavrulmus unumuza hızlıca karıştırarak döküyoruz. Ateşten alıp çekilmiş fındık içi koyuyoruz. Yemek kaşığı ile şekil veriyoruz.

Bulgurlu Kara Lahana Sarması

Bizim buralarda etli kara lahana sarması hem mısır yarmalı hemde parça etli yapılır. Bayramların düğünlerin vazgeçilmez yemekleri arasındadır.
Bende gönül oyalamaca olsun diye etli kurala uyduysam da yarma yerine bulgur kullandim.
Malzemeler; 1,5 su bardağı köy bulguru
250 gr ince kıyılmış dana eti
2 adet sogan
1 yemek kaşığı biber Salçasi
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
Tuz, kimyon, karabiber
5 diş sarımsak
2yemek kaşığı tereyağı
Beş bağ karalahana
Yapılışı; Guzelce yıkayıp süzdüğümüz bulgurumuzun içine eti, 2 yemek kaşığı tereyağını, 2 adet soğanın rendesini, sarımsak rendesini,
Bir yemek kaşığı salçayı, tuzu ve baharatlari koyup yoguruyoruz.
Kara lahanalari saplarindan ayırıp yikayip kaynar suda beş dakika haşlıyoruz. Haşlanınca suyunu süzdürüp soğutuyoruz. Hazırladığımiz içle sarmalari sarip tencereye diziyoruz. Bir yemek kaşığı salçayı kaynar suda eritip üzerine gezdiriyoruz. Uzerinden atacak kadar su ekleyip istersek tekrar baharat gezdiriyoruz. Haşlanan yapraklardan Bir bütün lahana yaprağını üzerine kaplıyoruz. En üzerine parça kemik koyup pisiriyoruz. Tercihen düdüklü tencerede pişirilmesi daha güzel oluyor. Çünkü pişirme süresi bayagi uzun.

Çiçek Pişi

Kahvaltıya çiçek pişi için malzemeler
1 yumurta
1 çay bardağı yogurt
2 yemek kaşığı süt kaymağı
Yarım paket kabartma tozu
Un
Yapılışı; Un ve kabartma tozu hariç diğer bütün malzemeleri koyup karıştırıyoruz. Azar azar un ekliyoruz. Yumuşak bir hamur yoguruyoruz. Hamuru merdaneyle açıp kalıpla çiçek şeklinde kesiyoruz. Kızgın yağda kizartiyoruz.

Sebzeli Piyaz

Geçen gün haşlayıp buzluğa attığım o kuru fasulyeler var ya, dün köftenin yanına piyaza dönüşmüşlerdi. Biz afiyetle yedik. Laf aramizda öğün savuşturmaca oynadım. :) Malzemeler, 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 demet marul
1 demet maydanoz
1 tutam yaş nane
1 adet kuru soğan
Sıvıyağ, limon, tuz, sumak
Yapılışı; Sebzeleri yıkayıp ince ince doğruyoruz. Icine haşlanmış fasulyemizi koyup tuzunu, limon suyunu ve sızma zeytinyağıni koyup karıştırıyoruz. Arzuya göre kornişon turşu ,mısır , havuç ekleyebilirsiniz. Bizimki biraz arz talep usulü olduğu için daha sade. Afiyetle. ..

Kaşarlı patates

 Et yemeklerinizin yanına patatesin en şık halini denemek isterseniz yapımı çok kolay. Patatesi soyup sol üst sekildeki gibi kesikler atın. Yağlayıp tuzlayip fırına verin. Sonra parçalar piştikçe açılacak. Açılan dilimlerin arasina kaşar peyniri koyun. Uzerine kekik, pul biber, zeytinyağı gezdirin. Tekrar fırına verin. Maydanozla süsleyin.

Pizza

Benim çook sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmiş iki çocuğum var. Şu güzelim pizzayi yaparken bi heves ama yerken yanına bile yaklaşmadilar. Yumurta süt peynir bal yiyeceklermis. Neyse ki pizza eşimle bana kaldı. :) Dün onlarla kahvaltıya ne yapabilirim diye düşünürken yemeyi değil ama yapmayı seven cocuklarim bir ağızdan pizza dediler. Iyi bir hamur tarifi aradım. Tevafugun böylesi @nurcancolakk 'in pizza tarifine rastladım. Çektim. Ben onun ölçülerini bir basamak daha azalttım. Çünkü dört kişilik ailemde aslında sadece iki kişinin yiyeceğini tahmin etmiştim.
Malzemeler; 4 su bardağı un
1/2 paket yaş maya
Bir çimdik tuz
2 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
Ilık su
Içi için:Mantar
Sucuk
Sosis
Mısır
Kaşar peynir rendesi
2 domates
1 yemek kaşığı salça
1/2 cay bardağı sıvıyağ
Yapılışı. Yaş mayayi bir cay bardağı ılık su ve sekerle eritip un ve tuz karışımımıza döküyoruz. Hamurun yumuşaklığına göre ılık su ekleyerek bir kivam buluyoruz. Uzerini strec filmle kapatıp onbeş dakika dinlendiriyoruz. Iç malzemekerimiz için domatesleri soyup rendeliyoruz. Icine bir yemek kaşığı salça ve yarim çay bardağı sıvıyağ koyup karıştırıyoruz. Diğer bütün malzemelerimizi doğruyoruz. Hamurumuzu yağlanmış fırın tepsisine ince şekilde yayıyoruz.Catalla delikler açıyoruz. Uzerine salça domates sosunu , az miktarda kaşar rendesini ve diğer malzemeleri koyup 170 derecede 20 dakika kadar pişiriyoruz. Son olarak pişince tekrar Fırından çıkarip bir miktar daha kaşar peyniri rendesi gezdirip tekrar fırına sürüyoruz. Eriyince pizza servise hazır. Afiyet olsun.


Karnabahar Graten

Selâmün Aleyküm sevgili dostlarım. Ben yokken bıraktığınız yorumlar, gönül dilinizden dökülen samimi dualar,
Paylaşımlarima bıraktığınız begeni ve içten yorumlar için hepinizden ama hepinizden Rabbim razi olsun.
Nerde kalmıştım bilmiyorum ama bu akşamın menüsünden kalan karnabahar grateni paylaşayım istedim.
Malzemer ; 1 kilo karnabahar
2 su bardağı süt
2 yumurta
1 büyük kase mısır unu 2 yemek kaşığı buğday unu
Tuz
Yapılışı; Karnabaharlari çiçeklerinden ayırıp tencerede haşlıyoruz. Haşlanırken tuzunu atıyoruz. Çatal yardımıyla piştiğini kontrol edip suyunu süzdürüyoruz. ( ben suyuna kiyamadigim için çorba yapımında kulandim. 2 su bardağı süte 2 yumurta kırıp 2 yemek kaşığı unu koyup karıştırıyoruz. Icine bir çimdik tuz atiyoruz. Haşlanmış karnabaharlari önce bu karışıma sonra mısır unu karışımina bulayip kızgın yağda tavada kizartiyoruz.

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Malzemeler; 3 adet ayva
6 küçük kahve fincanı şeker
5-6 damla limon suyu
1 tutam tarçın
Yarım çay bardağı su
3 adet karanfil
Üzeri için kaymak
Yapılışı; Ayvalar ortadan ikiye kesilip kabukları soyulur. Çekirdekleri atılmaz. Tatlıyı pişirirken kullanıyoruz. Yayvan tencereye Ayvalar dizilir. Içindeki cekirdeklerde aynaların üzerine serpilir. Herbirinin üzerine bir kahve fincanı şeker dökülür. Tarçın gezdirilir. Karanfil konur. Suyu konur ve kısık ateşte pişirilir. Pişmeye yakın limon suyu damlatılır. Pişince ocaktan alınır. Servis tabağına alınır. Uzerine kaymak ve antep fıstığıyla süsleyip servis ediyoruz.

Çikolatalı Tart Kek

Paylaşabildiğim tariflerim kadar bir de paylaşamadıklarım var. Bu çikolatalı tart keki dün yapmıştım. Bana kalan son iki dilimle tarifi paylaşayım dedim.
Malzemer; 4 yumurta
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı un
2 portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Çikolata sosu için;
1 yumurta
50 gr tereyagi
2 yemek kaşığı pudra şekeri
4 tatlı kaşığı kakao
1 paket vanilya
Yapılışı; Yumurta ve şekeri çırpıp içine un, kabartma tozu ve vanilyayi eliyoruz. Karıştırarak kek kalıbımıza döküyoruz. 160 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
Çikolata sosu için; 1 yumurta ve pudra şekerini iyice Çırpıp içine erimiş soğumuş tereyağını döküyoruz. Kakao ve vanilyayi da ekleyip çırpıyoruz. Kekimiz pişince kekimizi ters çevirip ortasındaki çukur kısma cikolata sosumuzu döküyoruz.

Patatesli Unlu Çıtır Börek

Unlu çıtır börek içinde kaşar peynirinin nefis lezzetiyle tekrar tekrar denemek isteyeceğiniz bir börek. Ben böreklerimi alır, misafirliğe oradan da nöbete geçerim.
Malzemeler; 3 adet yaş yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
3 yemek kaşığı un
Içi için; 4 adet patates
Tuz, dereotu,1 su bardağı kaşar peynir rendesi
Baharatlar
Uzerine sürmek için bir adet yumurta sarısı.
Yapılışı; Ic harci için patatesi soyup haşlıyoruz. Haşlanınca rendeleyip dereotu doğruyoruz. Tuzunu ve baharatlarini atip karıştırıyoruz. Bir adet yufkamizi tezgaha serip üzerini su ve sıvıyağ karışımı ile ıslatıp un serpiyoruz. Iki kat yapıp yarım ay şekli veriyoruz. Bu katına da sıvıyağ gezdirip un eliyoruz. Geniş ucuna hazırladığımız iç harcı koyup üzerine kaşar peyniri serpiyoruz. Kenarlarını hafif içe katlayip rulo yapıyoruz. Bir ruloyu altı eşit parçaya bölüp 6 adet börek çıkarıyoruz. Yağlı kağıt serilmis tepsiye diziyoruz. Diğer Yufkalarımızı da bu şekilde hazırlıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 170 derecede kizarana kadar pisiriyoruz.

25 Ocak 2015 Pazar

Elmalı tart

Dün akşam elmalı tartın tarifini soranlara gelsin.💚💜💗💙
Malzemeler; 1 yumurta,
150 gr yumuşamiş tereyagi ,
 1 su bardağı sıvıyağ ,
1/2 çay bardağı pudra şekeri ,
2 yemek kaşığı sirke Aldığı kadar un ,
1/2 paket kabartma tozu
Bir paket vanilya
Yapılışı; Elmalı harç için 4 orta boy elma soyulup rendelenir. 1 su bardağı şekerle pişirilir. Suyunu çekince bir tatlı kaşığı tarçın konur. Bu harcın hamuru kirmamasi için soğuk olmasi gerekir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parça koparıp kalan hamur yağlanmış kalıba yayılır. Uzerine elmalı harç yayılır. ayirdigimiz hamuru kalpli kurabiye kalıbıyla şekiller kesilip elmalı harcın üzeri kapatılır. 200 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.

21 Ocak 2015 Çarşamba

Pratik Patates Mantısı


4 adet büyük boy patatesi küp küp doğrayip tuzunu atıp sıvıyağda kızartıyoruz. Servis tabağına aldığımız patateslerimizin üzerine sarımsaklı süzme yogurt döküp Uzerine yağda kızdırılmıs pulbiber sosu döküyoruz.

Elmalı Tarçınlı TartKek

Selamun Aleyküm. Dün akşam almayı çok istediğim tart kek kalıbıma nihayet kavuştum. Bende hemen elmalı tarçınlı bir kek yapayım dediydim. Bütünüyle paylaştim ama bu fotoğrafıda tarif için stokladım. Ben bugün işteyim. Yeni bir tarifle tekrar görüşebilir miyiz bilmiyorum. Sevgiyle kalın.
Elmalı tart kek; 4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatli kaşığı tarçın
1 çay bardağı fındık içi
Uzeri için bir adet büyük elma
Yapılışı; Yumurta ve şekeri iyice çırpıp içine süt ve sıvıyağ ekleyin. Karıştirin. Unu ve kabartma tozu ve vanilyayi kek hamuruna eleyin. Tarçın ve fındık içini koyup karıştirin. Tart kek kalibimizin yüksek kısmına soyup dilimledigimiz elmaları dizip üzerine kek hamurunuzu dökün. 170 derecede 40 dakika pişirin. Soğuyunca ters çevirin.

Milföyden salamlı gül börekleri


Malzemeler; 1 paket milfoy hamuru
yuvarlak dilimlenmis salamlar
Yapılışı ;Uzun şeritler halinde kesilen (bir bütün dikdortgen yaprağı üçe böluyoruz. ) milföy hamurunun uç kkısmına yuvarlak dilimlenip ikiye kesilmis salam dilimleri dizilir. Rulo yapilir. Muffin kaliplarinin icine konularak pisirilir.

Tavuk çöp şiş

Hem pratik hem lezzetli bir akşam yemeği 'Tavuk şiş' eşinizden garanti not alacak hanımlar. :) Tecrübeyle sabittir.
Malzemeler; 8 adet kemikli pirzola ( büyük boy)
24 adet çery domates
12 adet şiş(bütün marketlerden bulabilirsiniz. Ahşap şeklinde satılıyor.) 7-8 adet sivri biber
Tuz, kekik, zeytinyağı
Yapılışı; Tavukları deri ve kemiklerinden ayırıp yıkayın. Biraz büyükçe doğrayın. Doğranmış tavuklara zeytinyağı , tuz ve kekik gezdirin. Karıştırın. Çeri domatesleri de yıkayıp kenara ayırın. Biberlerin tepelerini kesip yıkayın. Halka olacak sekilde büyük doğrayın. Domateslerimizi ve biberlerimizi tuz kekik ve sıvıyağ ile karıştırın. Şişlere sırasıyla tavuk biber ve domates geçirin. Ister fırınin izgarasinda ister benim gibi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.12 çubuk çıkıyor. Uzerine bol bol sarımsak doğrayın .200 derecede 30 dakika pişirin. Gerçekten coook güzel bir ana yemek. Afiyet olsun şimdiden.

Süt Reçeli

Selamun Aleykum. Ben yine nöbetteyim. Ama sabahinda da boş durduğum söylenemez. Bugün bir süt reçeli yaptım ki sormayın. Bundan böyle elim alıştı. Kaynatır dururum artık.
1 litre süt
Yarım su bardağı şeker (ben esmer şeker kullandim)
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı; Sütü ve şekeri tencere kaynatiyoruz. Kaynayınca içine silme çay kaşığı kabartma tozumuzu ekliyoruz.Surekli karıştırarak iyice kivam almasını bekliyoruz. Katılaşınca rengi biraz daha koyulasiyor. Fotoğrafta gördüğünüz rengi alıyor. Hafif sulu muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp kavanoza koyuyoruz.(kabartma tozu attıktan sonra kıvam alacağı süre 30-45dk arası) Sıkıca ağzını kapatiyoruz. Soğuyunca afiyetle yiyoruz.

Kremalı brokoli çorbası

Kuzucuklarima kremali brokoli çorbası yaptım.
Malzemeler; Yarım kilo brokoli
1 adet soğan
1 adet patates
Sıvıyağ
2 diş sarımsak
1 paket krema
Tuz
Üzeri için pulbiber
Yapılışı; Soğanı küp küp doğrayip tencereye koyuyoruz. Üzerine patatesi rendeliyoruz. Sıvıyaği ekleyip hafif kavuruyoruz. Brokolilerin sadece çiçek kısımlarını kesip içine atıyoruz. Birkaç kez soteleyip üzerine kaynamiş su ilave ediyoruz. Sebzeleri beş dakika daha kaynatıp blender yardımıyla parçalıyoruz. Tuzunu atip ocağa tekrar geri koyuyoruz. Beş dakika daha kaynatıp hızlıca karışıltırarak kremasini ekliyoruz. Sarımsak rendeliyoruz. Beş dakika daha karıştırarak kaynatıp altını kapatiyoruz. Pul biberle servis ediyoruz.

Kaşar peynirli domates

Prarik tarif, pratik tarif :)
Kaşar peynirli domatesler
Domatesi ortadan ikiye kesip içlerini kaşıkla çıkarıyoruz. Çıkardığimiz içlerine kasar rendesi veya telli kaşar peyniri katıyoruz. Domateslerimizi tuzlayıp kekik ve pulbiber ekiyoruz. Iclerine kaşar rendesini doldurup birer çay kaşığı tereyağı koyup fırına sürüyoruz. Yaklaşık on dakikada kahvaltılık alternatifiniz hazir. Afiyet olsun .

Pratik imam sarığı pastasi


Malzemeler; 3'lü paketten Sultani bisküvisi
2 bardak süt
Bir paket üçü birarada toz kahve
1 paket krem santi
80 gr dan iki paket çikolata
Kenarlarini bulamak için Hindistan cevizi
Süslemek için antep fıstığı
Yapılışı ; Öncelikle bir bardak ılık sütle kahveyi yapıyoruz. Diğer bardak sütle kremsantiyi çırpıyoruz. Bisküvileri önce kahveli süte batirip sonra aralarina kremsanti sürüp üç kat bisküvii üstüste koyuyoruz. Kenarlarını da kremşantiyle sıvayip hindistan cevizine buluyoruz. Bu aşmayı videodan bakabilirsiniz. Benmari usulü eritilmiş çikolatayı üstlerine gezdirip antep fıstığıyla süslüyoruz.
Toplam 16 adet çıkıyor.

19 Ocak 2015 Pazartesi

Leopar desenli rulo pasta

Günlerdir ınstagramda leopar desenli kurabiyeler karşıma çıktı. Ben de leoparın kurabiyesini değil de rulo pastasını yapayım bari dedim. :) Malzemeler ; 4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
1 su bardağı un
Leopar deseni yapmak için 3 tatlı kaşığı kakao
Kreması için; 3 su bardağı süt
5 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 yumurta sarisi
Yapılışı; Önce kremayı yapıyoruz. Vanilya ve tereyağı haric bütün malzemeleri tencereye koyup mikserle çırpıyoruz. Muhallebi kıvamı olana kadar pişiriyoruz. Kaynayınca ocaktan alıp tereyağını ve vanilyayi koyup mikserle çırpıyoruz.
Pandispanya için yumurta ve şekeri beyaz traş köpüğü olana kadar çırpıyoruz. Kek hamuruna bir bardak unu ,vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek spatulayla yavaş yavaş karıştıriyoruz. Iki ayri poşetin birine iki yemek kaşığı kek hamuru -iki tatlı kaşığı kakao, diğerine üç yemek kaşığı kek hamuru bir tatlı kaşığı kakao koyup karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş büyük fırın tepsisine leopar deseni olacak sekilde önce açık kahvr renk olan kek hamurundan poşetle sıkıyoruz. Ortasına daha koyu kahve olan hamuru sıkıyoruz. Poşetlerdeki hamurların hepsini tepside leoapar deseni yapıp en üzerine geri kalan beyaz renkli kek hamurumuzu desenlerin üźerinden dikkatli şekilde yağlı kağıda yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecede on beş dakika pişiriyoruz. Kekimiz pişince üzerine temiz bez örtüp nemlenmesini sağlıyoruz. Ters cevirip yağlı kağıdı desenli taraftan dikkatlice çıkariyoruz. Yine desensiz kısma kremamızdan ince tabaka halinde yayıp rulo yapıyoruz. Afiyet olsun . ;)

Bisküvili rulo pasta

Evet bisküvili rulo pastam sunuma hazır dostlar. Tarifi verebilirim artık. Malzemeler;
1 buçuk paket petibör bisküvi
1 paket herhangi bir yulaflı bisküvi
1 küçük paket(25gr) kakao
Yarım çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı çekilmiş fındık veya ceviz içi
Üç yemek kaşığı damla cikolata veya çikolatalı pirinç patlağı
Iki su bardağı süt
Bir paket toz kremşanti
Bir cay bardagi hindistan cevizi
Yapılışı; Bisküvileri rondodan geçirip toz haline getiriyoruz.Icine kakao, pudra şekeri , fındık veya ceviz içi, pirinç patlağı veya damla çikolatayı koyup karıştırıyoruz. Iki su bardağı sütün bir bardağıyla bu karışımı ıslatıyoruz. Streç Filmimizi tezgaha yayıp üzerine bu karışımı bir güzel döşüyoruz. Bu beklerken bir çırpma kabına kalan bir bardak sütümüzle bir paket toz kremsantiyi koyup mikser yardımıyla çırpıyoruz.Icine hindistan cevizini de döküp karıştırıyoruz. Tezgaha yaydığımız bisküvili karışımın üzerine kremsantili hindistan cevizli bu kremayıda sürüp strec filmi kenarlariyla kaldırıp rulo yapıyoruz. Buzlukta bir saat bekletip dilimleyerek servis ediyoruz.

Elma poğaçalar

Elimden poğaça isteyen anneme biraz da onu şaşırtmak maksatlı elma poğaçalar yaptım. Tam da onun istediği gibi yumuşacık oldular.
Malzemeler;1 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
Bir paket yaş maya
1 çay bardağı sıvıyağ
Iki dolu yemek kaşığı yumuşamış terayagi
Tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
Ic harcı için;beyaz peynir
Sap için cubuk kraker
Yapılışı; Öncelikle iyi poğaça yapmak için bütün malzemelerimiz oda ısısında olmalı. Bir çay bardağı ılık su ve bir tatlı kaşığı sekerle yaş mayayı eritiyoruz. Köpürmesini bekliyoruz.Derin bir yoğurma kabına yumurta, tereyağı,sıvıyağ,tuz,şeker,süt koyup karıştiriyoruz. Köpuren mayayi da ekleyip karıştıriyoruz. Unumuzu azar azar ilave edip yoguruyoruz. Üstünü strec filmle kapatıp mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Icine peynir koyup tekrar yuvarlak şekil veriyorz. Yağlı kağıt serilmis tepsiye diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp cubuk krakerlerden küçük parçalar koparıp sap olacak sekilde poğaçaların üzerine batırıyoruz. 170 derecede kizarana kadar pisiriyoruz. Yapraklari ben şeker hamurundan hazırlamıstim. Siz isterseniz nane veya maydonozla da yaprak yapabilirsiniz.

Fincanda kek

Fincanda kek.
Malzemer(6 adet fincan için)
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çay bardağı un
Yapılışı; Yumurta ve şekeri çırpıp içine sütümüzü ekliyoruz. Çırpıyoruz. Sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayi eleyerek karıştiriyoruz. Kekimizde yağ olmadıgi için fincanlari yağıyoruz. Kek hamurumuzu fincanlarin yarısına gelecek kadar doldurup tencereye diziyoruz. Fincanlarin yarısına kadar gelecek şekilde ılik su koyuyoruz. Tenceredeki su kaynayana kadar kapağı açık, kaynadiktan sonra yirmi dakika daha kapağı kapalı pisiriyoruz. Altını kapattiktan sonra onbeş dakika daha tencerenin kapağını açmıyoruz. Afiyet olsun :)

8 Ocak 2015 Perşembe

Eti Puf Pasta

'Annem böyle pasta yapmayı nerden öğrendi?' :) Diyen o küçük kız geliyor aklıma bazen. Esasen o babam diyor da bakmayın siz bana. Uyarlama yapmakta üstüme yoktur.
Eti puf pasta
Malzemeler; 1 paket yuvarlak yulaflı bisküvi
1 paket toz krem santi
1 Su bardağı süt
Bir cay bardagi süt(bisküvileri batirmak için)
100 gr Hindistan cevizi
Uzeri Üzeri için renkli şekerlemeler
Yapılışı; Öncelikle bir paket kremşanti bir bardak sütle çırpılır. Icine hindistan cevizimiz katılır. Karıştırılır ve yarim saat buz dolabina kaldırılır. Kıvam alan kremsantimiz dolaptan çıkarılır. Yulaflı bisküvimizden bir adet alıp süte batırıyoruz. Uzerine kremsantili karışımdan bir dolu yemek kaşığı koyup üzerini komple renkli şekerlemelere batırıyoruz. Elimizin çukuruyla bombe şekli veriyorz. Bütün bisküvileri bu şekilde yapıyoruz ve bir saat daha dinlenmesi için dolabı kaldırıyoruz.


Çiğ Börek (Kıymalı)

İşi gücü bırakıp kartopu oynamaya gidince malum benim tarifte bu vakte kaldı. Şimdi çayımı yağan kara karşı yudumlarken sizde tarife bir göz atın.
Çiğ Börek ;
3 su bardağı un,
1 yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Kıymalı harç için;200 gr kıyma
1 soğan rendesi
Tuz,karabiber
1 domates rendesi
Yapılışı; Unumuzu derin hamur yoğurma kabına alıyoruz. Ortasını çukur gibi açıp, mayayi ,tuzu koyup unla karıştiriyoruz. Azar azar ılık su ilave ederek sert bir hamur yoguruyoruz. Yarim saat kadar dinlendirip yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Unla oklavayla hamurumuzu açıyoruz.
Iç harcımızın hazırlanışı için ; Kiymamiza sogani ve domatesi rendeleyip tuzunu ve karabiberini atip yoguruyoruz. Açtığımız hamurlarin bir tarafina bu harçtan koyup hamurun diğer tarafını harcın üzerine kapatiyoruz. Kızgın yağda arkali önlü kizartiyoruz.

Çıtır Kadayıf Çanağında Kakaolu muhallebi


Çıtır Kadayıf Çanağında Muhallebi
Malzemeler
300 gr kadayıf
6 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı kadar erimiş tereyağ ve sıvıyağ karışımı
Muhallebisi için
4 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
4 çorba kaşığı tozşeker
3yemek kaşığı kakao
1 pk vanilya
1 pk toz kremşanti
Üzeri için fındık , fıstık vs... Kayayıfları elinizle küçük küçük koparıp üzerine yağı ve şekeri koyun ve iyice harmanlayın. Yağlanmış silikon veya metal muffin kalıplarına çanak oluşturacak şekilde bastırarak koyalım , 180 derecede kızarıncaya dek pişirelim. Soğuktan sonra kalıptan çıkarıp ine muhallebisini dökücez. Muhallebisini toz şanti hariç malzemelerle pişirin. Ilınınca içine toz şantiyi ilave edip çırpın.
Çıtır kadayıf çanaklara muhallebiyi paylaştırıp dilediğiniz şekilde süsleyin. Buzdolabında saklayabilirsiz çıtırlığı hiç kaybolmuyor , muffin gibi elde tutup ısırarak bile yeniyor ,valla misss 👌

Tiramisu

Selamun Aleyküm. Görmeden gönül kapılarını açıp muhabbetlerine ortak eden bütün dostlara selam olsun.
Dün akşam bir tiramisu tarifim vardı. Öyle mi paylaşsam böyle mi paylaşsam derken meger olması gereken söylenmesi istenen sözler varmış içimde. Hepinizin güzel yorumlarını da okuyup hepsinden kendime bir pay çıkarmaya çalıştım. Ayrı ayrı teşekkürler. Söze başlayınca cümleler uzuyor gidiyor gene. Anlaşılan bu tiramisu tarifim size gelmek istemiyor. :) Gelelim tarifimize; Bir adet kakaolu hazır pandispanya
Kreması için; 4 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1+1/4 su bardağı un
1 paket vanilya
200 gr labne peyniri
Keki ıslatmak için granül kahve
Uzerine serpmek için kakao.
Önce herhangi bir markayla bir fincan nescafe yapıyoruz ve iki eşit parça olan pandispanyamızın ayrı ayrı iki katını da ıslatıyoruz. Bekletiyoruz. Krema için sütü, şekeri ,unu, yumurta sarısını tencereye koyup blenderdan geçiriyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Bu aşamada dibi tutmasın diye sürekli karıştırmamız gerek.Kaynayıp Muhallebi kivami alınca ocaktan alıp içine bir tatlı kaşığı tereyağı ve bir paket vanilya atıyoruz. Mikserle çırpıyoruz. Ilınınca içine labne peynirini koyup tekrar çırpıyoruz. Kekimizin arasına kremamizdan döküp diğer kekle üzerini kapatıyoruz. Kenarlarını sıvamadan sadece üzerine gelecek şekilde en üstüne de kremadan döküp kakao eliyoruz. Bir gece dolapta bekletilirse cok daha güzel bir tramisunuz olacak.

Kandil simidi

Selâmün Aleyküm sevgili dostlarım.Duâ, sohbet, ilim, hepsini bir arada hissettiren bu güzel günde gönüllerde olmak arzusuyla inşaAllah..
Kandil simidinin tarifi;
2 yumurta (birininin beyazını kurabiyeleri bulamak için kullanacağız)
1 çay bardağı sıvıyağ
50 gr tereyagi
1 yemek kaşığı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı mahlep
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için bir su bardağı susam.
Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler karıştırılır. Yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlatarak uzun şerit yapılır. Iki şeritin ucu birleştirilir. Önce yumurta beyazına sonra susama batırılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 160 derecede 20 dakika pişirilir.🌷🌷🌷🌷🌷

Çilekli tartoletler

Bu pratik Çilekli tartoletler sinangil markasına ait. Kalıpları da kreması da paketin içinden hazır çıkıyor. Size kalan sadece önce kremasini bir bardak sütle çırpıp, tartoletlerinizi önce soğuk süte batırıp sonra krema torbasıyla doldurmak. Uzerini dilediginiz meyveyle süsleyebilirsiniz. Dilerseniz benim gibi çilekten güller de yapabilirsiniz.


Kozalak pasta

Paylaşımima afilli bir cümleyle başlamak isterdim ama ancak tarif yazmaya mecalim kaldı.
Kozalak pastalarımin tarifini bekleyenlere gelsin ;
Malzemeler ; 5 adet metro çikolata
250 gr sade mısır gevreği
50 gr tereyagi
3 yemek kaşığı bal
Yapılışı; Önce tereyağı bir teflon tavada eritilir. Icine metro çikolatalar da konur ve karıştırılır iyice erimesi sağlanır. Eriyince mısır gerekleri ve bal katılır. Karıştirilir. Sıcakken limon sıkacağınin tersine bastırılıp çıkartılır. Soğuyunca Hindistan cevizi ile süslenip servis yapılır.