Bizim buralarda etli kara lahana sarması hem mısır yarmalı hemde parça etli yapılır. Bayramların düğünlerin vazgeçilmez yemekleri arasındadır.
Bende gönül oyalamaca olsun diye etli kurala uyduysam da yarma yerine bulgur kullandim.
Malzemeler; 1,5 su bardağı köy bulguru
250 gr ince kıyılmış dana eti
2 adet sogan
1 yemek kaşığı biber Salçasi
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
Tuz, kimyon, karabiber
5 diş sarımsak
2yemek kaşığı tereyağı
Beş bağ karalahana
Yapılışı; Guzelce yıkayıp süzdüğümüz bulgurumuzun içine eti, 2 yemek kaşığı tereyağını, 2 adet soğanın rendesini, sarımsak rendesini,
Bir yemek kaşığı salçayı, tuzu ve baharatlari koyup yoguruyoruz.
Kara lahanalari saplarindan ayırıp yikayip kaynar suda beş dakika haşlıyoruz. Haşlanınca suyunu süzdürüp soğutuyoruz. Hazırladığımiz içle sarmalari sarip tencereye diziyoruz. Bir yemek kaşığı salçayı kaynar suda eritip üzerine gezdiriyoruz. Uzerinden atacak kadar su ekleyip istersek tekrar baharat gezdiriyoruz. Haşlanan yapraklardan Bir bütün lahana yaprağını üzerine kaplıyoruz. En üzerine parça kemik koyup pisiriyoruz. Tercihen düdüklü tencerede pişirilmesi daha güzel oluyor. Çünkü pişirme süresi bayagi uzun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder