26 Kasım 2014 Çarşamba

Yalancı Tiramisu

🎀Çakma Tiramisu🎀
1 paket kedi dili büsküvi
1çay bardağı sıvı yağ
1yemek kaşığı tereyağı
750 ml süt
4 yemek kaşığı un
2 çay bardağı şeker ( şekerli seviyorsanız 2.5 çay bardağı )
250 gr labne peynir .
1tatlı kaşığı granül kahve ( 1 su bardağı su veya süt ile hazırlanacak . Kahve aroması çok olsun isterseniz kahve miktarını artırabilirsiniz)
Önce kremayı hazırlayın . Bunun için bir çay bardağı yağın içerisinde 4 tepeleme yemek kaşığı unu çiğ kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine yarım litre sütü ilave edin ve karıştırın.sonra şekeri de ekleyip karıştıra karıştıra mulallebi gibi pişirin. Kıvamı koyu olacak . Piştikten sonra ocağı kapatın ve ilk sıcağı çıkınca labne peynirin tamamını ve bir yemek kaşığı tereyağını ilave edin. El blendırı ile iyice karıştırın . En az 5 dk kadar . Diğer tarafta sıcak hazırlanmış kahveyi büsküvileri rahatlıkla batırıp çıkarabileceğiniz bir kaba alın. Teker teker büsküvileri kahve ile ıslatıp tek sıra halinde yan yana dizin . Büsküvilerin şekerli kısmı yukarı gelecek şekilde dizin. Ben kremayı sıkma torbasına aldım ve şekil vererek sürdüm uğraşmak istemezseniz kaşık ile büsküvilerin üzerine yarısını yayabilirsiniz. Sonra ikinci sıra büsküvileri de aynı şekilde kahve ile ıslatıp kremanın üzerine yerleştirin . Kremanın kalan diğer yarısını da büsküvilerin üzerine yayın . Soğuyunca kakao serpin . Ayrıntılı anlatmaya çalıştığım için uzun oldu ama . Aslında gayet pratik ve lezzetli oluyor . Buz dolabında soğutmayı unutmayın 🙊🙈☺ afiyet olsun 💐💐💐

facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Kavurmalı Pilav

Kendini fazlasıyla belli eden pilavıma, eti daha çok sevdiğimden biraz haksızlık ettiğimin farkındayım.
Kavurmalı pilav.
Yapılışı; 2 su bardağı pirinç iyice yikanip nişastasından temizlenir. Ilık ve tuzlu suda birkaç saat bekletilir. Seramik tencerede iki yemek kaşığı tereyağı ve bir miktar zeytinyağı eritilir. İçine suda bekletip tekrar Yıkadığımız pirinç koyulur. Suda beklettigimiz için pirinci fazla kavurmaya gerek yok. Aksi halde kırılmasına sebep oluruz. Yağda birkaç dakika kavurmamız yeterli. Ben tuzunu kavururken atıyorum. Siz istediğiniz aşamada atabilirsiniz. Pirincimiz biraz kavrulduktan sonra üzerinden biraz atacak kadar kaynamis su ilave edilir. Birkaç damla limon damlatılır. (Inanin pilavimi hiçbir zaman ölçülü suyla yapmadım). Pişen pilavımızı temiz bir bezle güzelce sarip bir saat dinlendirilir. Servis ederken eritilmiş kavurmayla servis edilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Ekmek pizzası

Benim gibi hamurişlerinde profesyonel olmayanlar için iyi ki bu ekmek pizzasi diye bir tarif var.
Yapılışı; 3 adet hamburger ekmeği ortadan ikiye bölünür ve hafif sütle ıslatılır. Üzerlerine ince tabakalar halinde biber salcasi sürülür. Yeşil ve siyah zeytin karışık ekmeklerin üzerlerine doğranır. Dilimlenmiş sucuklar serpilir. Yine dilimlenmiş kabuğu soyulmuş domatesde herbir ekmeğin üzerine konur. En son kaşar peyniri ile kapatılır. Ve üzerlerine küçük bir parça tereyağı dilimiyle yağlı kağıt serilmiş fırına verilir. Kizarana kadar pişirilir. Pişme süresi oldukça kısa. Ekmekler cok çabuk pişiyor çünkü. Dolayısıyla kaşar peyniri sonradan koymaya gerek yok. Hepsini birlikte pisirebilirsiniz.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Karnabahar kızartması

Bir Trabzon'lu olarak bütün sebzeleri mısır unuyla tavada kızarttığım doğrudur. Öyle spatularla felan işim olmadan tava kapağıyla pratik sonuçlar elde edebiliyorum. :) :) Karnabahar sever misiniz bilmiyorum. Haşlanan karnabaharlari tek tek kizartmak yerine pratik çözümle bir seferde servise hazırladım. Çiçek çiçek ayrılıp 
haşlanan karnabaharlarin içine birkaç dal taze soğan, bir tutam maydanoz, tuz, karabiber , pulbiber, 3 diş sarimsak, 3 yumurta, göz karari mısır unu koyulur. Kızgın yağda tavada arkali önlü kizartilir. Afiyet şifa olsun.

24 Kasım 2014 Pazartesi

Mısır Ekmeği

1kg mısır ununu kaynamiş suyla ıslatacagız Ama fazla sulu olmayacak. Yine dağılacak kivamda olacak.Uzerini örtüp bir saat dinlendirecegiz. Tuzunu atip bir kase beyaz un koyacagız.Bir yemek kaşığı instant maya ekleyip hamuru ılık suyla neredeyse poğaça hamuru kıvamında yoğuracagız. Bir saat kadar daha bekletip tepsinin altını yağlayıp tepsiye hamuru bastıracaksiniz. 200 derecede 1,5 -2 saat pişirilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Yumurta Kapama

Katı şekilde haşlanan üç adet yumurta ortadan ikiye bölünür. Tavada bir yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyip köpürünce yumurtalar kesik kısımlari tavaya degecek şekilde yağa kapatılır. Birkaç dakika yağda pişirilir. Uzerine tuz, pulbiber ve karabiber konur.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

22 Kasım 2014 Cumartesi

Çikolata şelalesi

50 gr tereyagi tavada eritilir. Icine 80 gr bitter çikolata koyulur karıştırılır. Cirpma kabına iki yumurta kırılır üzerine 3 yemek kaşığı şeker konup iyice Çırpılir. Çikolata yağ karışımı içine eklenir. Son olarak yarim su bardağı un konur ve yağlanmış unlanmis kaliplara bölüştürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 12 dakika pişirilirse browni, 7 dakika pişirilirse çikolata şelalesi olur. :)
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

21 Kasım 2014 Cuma

Kayseri yağlaması

Kayseri yağlaması yerken bu lezzeti neden daha önceleri denemedik diye düşünüyorum.
Tarifi seve seve veriyorum; 1,5 kilo un,1 yemek kaşığı instant maya, 1 çay kaşığı şeker,ılık su.
Hamur bütün malzemeleri karıştırilarak yoğrulur. Yarım saat bekletilir. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Bir taraftan videodaki büyüklükte gibi açılır. Kızgın tavada yağ koymadan arkalı önlü pişirilir. Kıymalı iç için; 4 adet kuru soğan ve beş alti adet yeşil biber ince ince doğranıp tavaya alınır. Iki yemek kaşığı tereyağında hafif kavrulur.Yarım kilo kıyma katılır. Kaşıkla dağıtılarak pişirilir. Icine beş alti adet domates ve iki yemek kaşığı salça konur. Tuz, baharatlari atılır. Beş alti dakika daha pişirilir. Ocaktan alininca uzerine bol miktarda maydanoz dogranir. Ekmekler Ilınınca her katın arasina kiymali harçtan konur ve üstüste sekiz kat dizilir. Ister sarımsaklı yoğurtla ister sade yiyebilirsiniz. Daha da tarife malzeme eklemek isteyen olursa kabulumdur. Öyle değil de böyle olmalı diyenlerin fikirlerini bekliyorum. Sevgiler. Mutlu huzurlu akşamlar.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Portakallı Kereviz

Benim portakallı zeytinyağlı kereviz tarifim size biraz farklı gelebilir. Yeşil yapraklarını da bol bol kullanır yemeğimin içine katarım. Hatta sebzelerle çeşitlendiririm.
Malzemer; 3 adet kuru soğan,4 adet portakalın suyu,1 adet domates,1 küçük kase bezelye,1 orta boy havuç,1 kilo kereviz yapraklariyla birlikte kullanilacak, 3 diş sarimsak ,tuz,zeytinyağı.
Yapılışı; Soğanlar ince ince doğranıp tencereye alınır. Uzerine soyulmuş yarim daire şeklinde doğranmış havuç eklenir. Zeytinyağında biraz kavrulur. Üzerine kabukları soyulmuş ince ince doğranmış domates konur. Birkaç taşım pişirilir. Kerevizler güzelce soyulup dilimlenmiş haliyle,sebzeleriyle birlikte tencereye katılır. Bor küçük kase bezelye de konur üzerine sıkılmış portakal suyu ve bir limonun suyu dökülür. Tuzu atılır. Bir tatlı kaşığı şeker atılır. Pişirilir.facebook sayfami begenmek için burayı tıklayın

Patates pastası

Işte size poz vermek için sabırsızlikla bekleyen patates pastam. Aslında sayfamda çook eskiden çektiğim resimle birlikte tarifi mevcuttu. Fakat ben daha profesyonel adımla yaklaşıp tekrar paylaşmak istedim. Bu vesileyle uzun zamandır yapmaya fırsat bulamadığim bu tarifi de tekrar tatmış oldum.
Patates pastası; Haşladigimiz yaklaşık bir kilo patateslere sıvıyağ ,tuz ve bir adet limoun suyunu (arzuya göre bir yemek kaşığı mayonez de koyulabilir) ekleyip iyice yoguruyoruz. Sonra üç parçaya ayiriyoruz. Bir kismina rendelenmiş mor lahana, diğer kismina rendelenmis havuç, üçüncü kismina maydonnoz ve taze soganla karistiriyoruz.Ister Ortasi delik kalibimizin icine Streç Film serip ister prenses tacı kalibimizi kullanarak yapabiliriz. Ilk önce mor kısmını, sonra turuncu kısmını, en son yesil kismini kaliba bastirip bir gece dolapta bekletiyoruz. (Mor kısmın patatesi biraz daha az olsun. Çünkü mor kısmı kalibin dar yerine bastirdigimiz için çevirince mor renk neredeyse bütün kalıbın yarısına kadar yer kaplamis oluyor. ) Ters cevirip servis yapiyoruz. Yoğurtla da servis edebilirsiniz
.facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

20 Kasım 2014 Perşembe

Havuçlu fındıklı kek

Havuçlu fındıklı kek;
 4 yumurta,
1 su bardağı şeker,1 cay bardağı sıvıyağ,1 çay bardağı süt,1 su bardağı havuç rendesi,1 su bardağı çekilmiş fındık içi,1 paket kabartma tozu ve bir paket vanilya, 1 buçuk bardak un.
Yapılışı;Yumurta ve şekeri çırpıp içine süt ve sıvıyağ koyuyoruz. Çırpmaya devam ediyoruz. 1 su bardağı çekilmiş fındık içini, 1 su bardağı havucu katıyoruz. Mikserle iyice karıştırıyoruz. Son olarak unu vanilya ve kabartma tozunu da kek hamuruna eleyerek katiyoruz. Yağlanmış borcama döküp pişiriyoruz.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Cepli poğaça

Poğaça konusunda mahfuz kaderimi yediğimin en büyük ispatı bu resimdir. Bu şekli vermedeki ilk akil sahibi kim bilmiyorum. Arada bir ig' de cepli poğaça diye karşıma çıkardı. Şekil olarak kopya cekmiş olsamda malzemeleri kendi insiyatifimde kullandim. Paylaşımımı görüp bu benim tarifimdir diyeni seve seve etiketlerim.
Cepli poğaça; 1 yumurta,1 su bardağı ılık süt,1/2 su bardağı sıvıyağ,2 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamiş tereyağı,2 cay kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar un,Yarım paket yaş maya. Yapılışı; Önce yaş mayamizi ılık süt ve şekerle biraz eritiyoruz. Diğer bütün malzemeler oda ısısında olmalı. Un hariç bütün malzemelerı derin karıştırma kabına alıyoruz. Elimizle yoguruyoruz. Eriyip hafif köpuren mayayi da ekleyip karıştıriyoruz. Unu azar azar ilave ediyoruz. Ele yapışmayan fakat yumuşak bir hamur oluyor. Hamurumuzun üzerini strec filmle kaplıyoruz. Yaklasik bir saat mayalanmasi için dinlendiriyoruz. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parcalar koparıp merdaneyle sekildeki gibi açıyoruz. Uzerine eritilmiş tereyağı sürüp katlıyoruz. Tekrar yağlayıp katlıyoruz. fotoğraftaki şekli elde ediyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp su susam serpiyoruz. 180 derecede kizarana kadar pisiriyoruz.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Mısır unlu biber kizartması

Selamun Aleyküm güzel dostlarım. Geç olsun güç olmasın cinsinden bir kahvaltılık alternatifi verip işlere koyulayım en iyisi.

Mısır unlu biber kizartması.
Biberler biraz irice ve içlerine peynir doldurabilecegimiz kadar büyük olmalı. Iri boy çarliston kullanabiliriz. Çatalla ezdigmiz beyaz peyniri biberlerimize doldurup biberleri önce çırpilmis yumurtaya sonra mısır ununa buluyoruz. Kızgın yağda tavada arkali önlü kizartiyoruz. Hiç tuz koymaya bile gerek yok. Peynirin tuzu yeterli
.facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

19 Kasım 2014 Çarşamba

Unlu mercimek çorbası

Unlu mercimek çorbası.
Yapılışı; 2 yemek kaşığı tereyağı ve bir küçük baş soğan ince ince doğranıp düdüklü tencerede kavrulur. Üzerine 2 tatlı kaşığı un konur ve birkaç dakika daha kavrulur. Yaklaşık birbuçuk litre kaynamış su ilave edilir. Üzerine 1 su bardağı yıkanmış mercimek konur. iki üç diş adet sarımsak rendelenir. 1 tutam yaş nane yapraklari konur. Bir küçük patates ince ince doğranır. Tuz atılır ve düdüklünün kapagı kapatılır. Kaynama noktasından sonra yaklaşık yirmi dakika daha pişirilir. Ocaktan alınınca düdüklü tencerenin havası çıkartılıp kapağı açılır. Blenderdan gecirilip servis edilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

18 Kasım 2014 Salı

Karamel soslu elmalı kup

Birkaç gün önce videolu olarak paylaştığım karamel sosunu nerde kullandığımı paylaşma sırası geldi. Muhallebili elmalı kupların üzerine bol kepçeden koydum ki doya doya bu lezzeti tadabileyim.
 Karamel soslu elmalı kup; Elma harcı için dört adet elma soyulup rendelenir. Yarım su bardağı şekerle suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan alınınca bir cay kaşığı tarçın konur ve soğuması için kenara ayrılır. Soğuyunca içine istenilen bir çeşit bisküviden büyük parçalar halinde kırılıp karıştırılır. Muhallebisi için 1 litre süt,1 su bardağı şeker,1 yumurta sarisi,1 su bardağı un bir tencereye konur. Çırpılir. Kanaması için ocağa alınır. Muhallebi kivami alınca ocaktan alınır mikserle çırpılir. Ilk sıcaklığını atana kadar çırpılan muhallebinin için bir paket toz kremsanti konur tekrar çırpılır. Muhallebimiz hazir. Herhangi bir geniş ağızlı bardak veya cam kaselere önce muhallebi sonra elma harcından konur. En son üzerlerine de karamel sosu dökülür. Soğuk servis edilir. Karamel sosu önceki paylaşımlarda videolu olarak mevcut.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

17 Kasım 2014 Pazartesi

Sarı mercimek köftesi

Her zaman alışılmış malzemeler kullanmak yerine bazen alternatifler kullanmayı ve orjinal tarifi çeşitlendirmeyi seviyorum. Mercimek köftesi de yaparken kırmızı mercimek yerine sarı mercimeği denediğimde sonuçta marulla bütünleşmiş yemyeşil köfteler elde ettim.
Sarı mercimek köftesi.
1 su bardağı sarı mercimek yıkanıp tencereye konur. Üzerine iki su bardağı su ilave edilir. Kısık ateşte kaynaması beklenir. Mercimekler iyice pişip dağılacak kıvama gelince ocaktan alınır üzerine yarim su bardağı köftelik bulgur konur. Karıştırılır.Tencerenin kapağı kapatılır. Bulgurun şişmesi beklenir. Bir demet maydanoz,bir demet taze soğan yıkanıp ince ince doğranır. Mercimek bulgur karışımı derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine doğranmış sebzeler, bir adet limonun suyu, 3 yemek kaşığı nar ekşisi, tuz,karabiber,nane,pulbiber,çay kaşığının ucuyla köri baharatı, iki diş sarımsak ve göz kararı (bol bol kullanin) zeytinyağı katılır. (Ben salça kullanmadım. )Iyice yoğrulur. Alışılmışın dışında yuvarlak şekiller verilir. Marulla birlikte servis edilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Yeşil köstebek pasta

Öncelikle kekimizi renklendirecegimiz ıspanak püresini hazirlamak için bir bağ ıspanağın sadece yapraklari alınır ve üzerlerine kaynamış su eklenerek hafif yumuşamalari beklenir. Sonra kevgirle suyun içinden çıkartılıp rondoda püre haline getirilir. Yaklaşık bir su bardağı kadar olacak püremizi bir kenara ayırıyoruz. Kekimiz için gerekli malzemeler; 4 yumurta bir su bardağı şekerle iyice Çırpılir. Icine 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı sıvıyağ eklenir. Cirpilmaya devam edilir. Bu aşamada ıspanak püremiz de kek karışımına ilave edilir ve çırpılir. Son olarak 1 buçuk su bardağı una bir paket vanilya ve bir paket kabartma tozu ilave edilip kek karışımına elenir. Birbirine yedirilir. Yağlı kağıt serilmis fırın tepsisine (büyük boy tepsi olacak) harcımız dökülür. 160 derecede 30 dakika pişirilir. Soğuyunca bardakla daireler şeklinde kekler kesilir. Kesilen kekler tepsiden çıkartılir. Geri kalan parçalar rondoda un haline getirilir. Kremasi için ;3 su bardağı süt,4 yemek kaşığı un ve beş yemek kaşığı şeker ve bir yumurta sarısı tencerede karıştırılır ve muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Iyice katı bir krema olacak. Fokur fokur olunca ocaktan alınır bir tatlı kaşığı katı tereyagi ve bir paket vanilya eklenir ılınana kadar çırpılir. Ilınınca içine bir paket toz kremsanti konur ve çırpılir. Ben bu aşamada kremanin içine Hindistan cevizi de ekledim. Bardakla kesilen keklerimiz soğuk süte batırılıp yemek kaşığıyla pisirdiğimiz kremadan üzerlerin dolu dolu birbuçuk kaşık konur ve ufalanmış kek parçalarıyla üzerleri kapatılır. Guzelce her yerine kek parçaları yapıştırıyoruz ki krema görünmesin. Bir gece dolapta bekletilirse cok daha güzel bir kivam alıyor.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

16 Kasım 2014 Pazar

Profeterol

. Hamuru için:50 gr margarin
1 büyük bardak su
1 yemek kaşığı şeker ve bir cimdik tuz ile kaynatılır. Kaynayinca bir büyük bardak un ilave edilir. 1-2 dakika pişirilir. Hamur ilininca 3 veya 4 tane yumurta teker teker kırılır ve iyice hamura yedirilir. Iki kaşık yardımıyla yuvarlak toplar yapılır ve yagli kağıt serilen tepsiye dizilir. Kizarana kadar pişirilir. Profeteroller soğuyana kadae firinin kapağını acmayin. Yoksa sönerler.
İç kreması için; 4 bardak süt, 3 kaşık un, 1 kaşık nişasta, 6 kaşık şeker, 1 yumurta sarisi be vanilya. Malzemeler tencerede karıştırilir. Muhallebi oluncaya kadar pişirilir. Ocaktan alip biraz ilininca içine bir paket toz krem santi dökülür. Ve çırpılir. Icleri doldurulan profeteroller çikolata sosu ile servis edilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Hamsili pilav

3 adet kuru soğan çok ince ince tencereye doğranır. Biraz pembeleşinceye kadar sıvıyağda kavrulur. Kavrulunca içine bir küçük paket dolmalık fıstık , bir paket kuş üzümü konur bir iki dakika daha kavrulur. Iki adet domates kabuklari soyulup karışıma rendelenir. Kavrulmaya devam edilir. Üç su bardağı pirinç bir güzel yıkanıp süzdürülür. Kavrulan karışıma elenir. Tuz,karabiber,nane,kekik, pul biber,üç yemek kaşığı nar ekşisi, çeyrek limon suyu, pirince eklenir. Bir su bardağı kaynamiş su eklenir. Kısık ateşte suyunu cekmesi beklenir. Pilavimiz yari pişmiş olacak ki hamsiyle tekrar pişirince hamurlaşmasın. Bu aşamadan sonra hamsili pilav videosunu takip ederek yapılış aşamalarına bakabilirsiniz. Hamsilerin dizilişinin püf noktaları Pistikten sonra küçüldükleri için sık sık bir kenarları üzerlerine gelecek şekilde dizmek gerekiyor. Hamsiler kızarana kadar pişirilen pilav Piştikten sonra ters çevirilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

Hamsili pilav dizilişi videoda


15 Kasım 2014 Cumartesi

Peçete katlama modelleri.


Vanilyali karamel sos tarifi videoda

1 su bardağı şeker ,5 yemek kaşığı şeker,5-6 damla limon suyu bir tavaya koyulur karıştırılır. Kısık ateşte kaynaması ve karamelize olması beklenir . Karamelize olurken kesinlikle karıştırmıyoruz. Rengi süt kahve rengine dönünce içine 2 yemek kaşığı tereyağı koyup hızlıca karıştırıyoruz. Eriyince 100 ml süt kaymağı veya süt kreması (ben sütün üzerindeki kaymaği kullandım) dökülür ve hızlıca karıştırılır. Iyice eriyince 2 dakika daha çırpılir. Hanımlar sonuç gördüğünüz gibi mükemmel.

13 Kasım 2014 Perşembe

Kahvaltılık köz biber sosu

En lezzetlisinden kahvaltılık bir sos tarifi arıyorsanız mutlaka buna da bir göz atın.
Malzemeler;( Tek öğünlük için)
8adet közlemelik kırmızı biber
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı sirke
1 tatli kaşığı zeytinyağı
Tuz,bir çimdik kekik
Yapılışı;Biberler yıkanıp bütün şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 200 derecede fırında közlenir. Közlenen biberlerin kabukları soyulup cekrdekleri temizlenir. Çok ince doğranır. Icine sarımsak rendesi, zeytinyağı, sirke,tuz,kekik atılır. Bir gece dolapta bekletilir.
facebook sayfamı beğenmek için burayı tıklayın

10 Kasım 2014 Pazartesi

Etli , nohutlu,şehriyeli bulgur pilavı

Şehriyeli etli nohutlu bulgur pilavı: 250 gr kadar Kuşbaşi et ince ince dogranip temizce yıkanır ve dört beş yemek kaşığı zeytinyağında teflon tencerede kavrulur. Sularını cekmeleri beklenir.2 su bardağı köy bulguru bir güzel yıkanıp süzdürülmüş olarak kenara ayrılir. Ayri bir tencerede iki yemek kaşığı tereyağı eritilir içine yarim çay bardağı arpa şehriye konur ve renk değiştirene kadar kavrulur. Yıkadığımız bulgur kavrulan şehriyeye eklenir. Etler de eklenip tekrar karıştırılır.Önceden suda beketilip haşlanmış bir kase nohut koyulur.(konserve nohutta kullanabilirsiniz) Tuzu atılır ve üstünden atacak kadar kaynamiş su ilave edilerek kapağı kapatılır. Bir taşım kaynayınca ocagin ateşi yariya düşürülür. Pişirilir.Facebook Sayfami takip etmek için burayı tıklayın

9 Kasım 2014 Pazar

Sebzeli kesme aş çorbası

Ben yemeğe çorbasız başlayamayanlardanım. Ben ve benim gibi çocuklu annelerin evlerinde, özellikle vitamin depolu çeşit çeşit çorbalar pişer.
Yazdan kalma bereketler, mutfakları kış boyunca şenlendiriyor. Kesme aşı, erişteleri, makarnaları ,konserveleri şimdilerde bol bol kullanıyorum. Işte bu çorba da kesme aşla, bol ssebzeli ve vitamin deposu olarak soframda yer aldı . Kesme aş yerine elinizde varsa erişte veya şehriye de kullanabilirsiniz .

1 adet soğan ince ince dogranir. Tencereye alınır. Uzerine bir küçük boy havuç rendelenir. Dört beş yemek kaşığı zeytinyağı konur ve biraz yumuşayana kavrulur. Kabuğu soyulmuş ve ince ince doğranmış bir adet domates de üzerine ilave edilir.Bir tatlı kaşığı salça konur ve birkaç dakika pişirilir. Tencereye kaynamiş su ilave edilir. Kaynamasi beklenir. Ve suyun ölçüsüne göre bir kase kadar kesme aşı veya erişte suya dökülür. Karıştırılarak kaynatılır. Iki diş sarımsak rendelenir. Bir tutam maydanoz dogranir. Tuzu atılır. Kapağı yarı açık kalacak şekilde kısık ateşte pişirilir.facebook sayfami takip etmek için burayı tıklayın

Un kurabiyesi

Çocukluğuma dair hatırladığım en güzel kurabiye un kurabiyesidir. Toplasan birkaç çeşidi geçmeyen misafir menüsü çeşidimizden her daim ilk sırayı alan bir lezzetti. Şimdilerde tarif defterimiz kabarık olunca maalesef yapmayı unutuyoruz. Aklıma geldiği ilk anda da çayımın yanina şipşak hazırlayıverdim.

250 gr kadar tereyağını oda ısısında iyice yumuşaması için bırakıyoruz. 1 su bardağı pudra şekerini üzerine gezdiriyoruz. Bir güzel yogurup içine bir paket vanilya ekliyoruz. Sonra 4 su bardağı kadar unu ve yarim paket kabartma tozunu azar azar eleyerek normalden daha sert bir hamur yapıyoruz. Istedigimiz şekli verip önceden ısıtılmış 160 derecede on dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerine pudra şekeriyle servis ediyoruz.
facebook sayfamı takip etmek için burayı tıklayın

Peynir tabağı sunumu

facebook sayfamı takip etmek için burayı tıklayın

Peynir dolgulu biberler

Yine yine bol peynirli bir kahvaltılık alternatifiyle sizleri tanıştırayım.

Peynir dolgulu biberler.
Yapılışı şöyle; Dolmalık biberler içleri çıkartılıp ortadan ikiye bölünür. Kızgın yağda sadece diriliklerini kaybetmeleri için bir iki dakika kızartılır. Ayri bir yerde beyaz peynir (ben köy peyniri kullandim) veya kaşar peynir rendelenir ve pul biberle karıştırılır. Fırın kabına dizilen dolmalık biberlerin içlerine doldurulur. Beş dakika daha fırına sürülür. Peynirler eriyince hemen çıkartılir. Benim peynirim tuzlu olduğu için ekstra tuz almadim. Biberleri kizarttigim içinde yağ koymadim. Dengeli hafif güzel oldu. Sıcak servis etmeyi unutmayın. :)
facebook sayfamı takip etmek için burayı tıklayın

6 Kasım 2014 Perşembe

Muzlu rulo pasta

Pandispanyasinda bundan sonra asla şaşmayacagim tarif olan sevgili @cahide_sultan 'ın tarifiyle yaptım. Tarif şöyle;4 yumurta,1 su bardağından bir parmak eksik şeker ile iyice Çırpılir. Icine bir su bardağı un ve yarim paket kabartma tozu elenir. Hafif hafif karıştırılır ve yağlı kağıt serilmis fırın tepsisine eşit miktarda yayılır.160 derecede 15 dakika pişirilir. Pişince temiz bir bez üzerine ters çevirilir. Arkasindaki yağlı kağıt dikkatlice koparilir ve kek rulo sarılıp sogumasi beklenir.İçine sürmek için 2 paket toz kremsanti iki su bardağı sütle çırpılir. On dakika kadar dolapta bekletilir. Soguyan kekimiz dikkatlice açılır. Icine iki adet muz düzgün şekilde koyulur ve tekrar sıkı şekilde rulo yapılır. En son üzeri süslenip dolapta birkaç saat daha bekletilir.facebook sayfam ( benim mutfağım )

Patlıcan Oturtma


Hemen hemen bütün ana yemeklerimde patlıcan kullandığımı siz farketmeden ben söyliyeyim. :) Kızartılmadan buharda pişirilmiş haliyle daha hafif ve lezzetli bir oturtma denemek istemez misiniz? Üstelik son haliyle bir müddet fırında pişirilince iki ayrı tadı içinde barındırıyor.
6 adet orta boy patlıcan şeritler halinde soyularak yuvarlak sekilde dilimlenir. Buhar tenceresinde yumuşayincaya kadar haşlanır. Bir kenara ayrılır. Bir adet sogan ince ince dogranir ve tavada üç yemek kaşığı zeytinyağı içinde hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Isterseniz içine iki üç adet sivri biber de doğrayabilirsiniz. Kavrulan soğana 250 gr kadar kıyma eklenir iyice yedirilir. Iki adet kabuğu soyulmuş domates ince ince dogranir ve kavrulan kıymaya konur. Icine bir tutam maydanoz doğranır.Tuzu ve baharatlari atılır kapağı kapatılır ve yaklaşık on dakika daha kısık ateşte pişirilir. Son olarak fırın tepsisine önce patlıcanlar sonra bir sıra kıyma olacak şekilde kat kat dizilen yemegin üzerine ,yarim cay bardağı kadar kaynar suya attığımız bir tutam tuz ve bir cay kaşığı kadar salçayi karıştırıp gezdirilir. Beş dakika kadar daha firina sürülür.facebook sayfam( benim mutfağım )

5 Kasım 2014 Çarşamba

Mısır unlu helvanın yapılışı videoda


Mısır unlu helva

Dün sevgili @cahide_sultan'dan çok güzel bir davet almıştım. #yöreselyemeklerimiz etiketi tam anlamıyla bana göreydi. Hali hazirda eski tariflerden derleme yaptıysam da yepyeni bir tarifle iştirak etmeyi de çok istedim.Size çok farklı gelecek olan bu tarif ,mısır ununun her halini size fazlasiyla sevdirecek.
Mısır unlu helva.
.Ben malzemeri vereyim en iyisi belki hemen denemek isteyen olur. :) 150 gr tereyagi,1 su bardağı sıvıyağ,6 çay bardağı buğday unu,3 çay bardağı mısır unu,1 su bardağı çekilmiş fındık ve 1 su bardağı pudra şekeri.
Oncelikle yağlarımizi bir teflon tencerede eritip içine elekten geçirdigimiz unumuzu koyuyoruz. Mısır ve buğday ununu karıştıriyoruz. Yağda kısık ateşte yaklaşık yirmibeş dakika kadar ,yağ kendini verip hafif yayılana kadar kavuruyoruz. Sonra ocaktan alıyoruz. Icine bir su bardağı fındık içini ve 1 su bardağı pudra şekerini ekleyip iyice yediriyoruz. Borcama yayıp Soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.
facebook sayfam(benim mutfağım)

3 Kasım 2014 Pazartesi

Yoğurtlu pazı kavurması

Güzelce yikanip ince ince dogranan pazılar haşlanır. Sap kısımları ezilebilecek kıvama geldiğinde ocaktan alınır ve süzdürülür. Soğuyunca avuç avuç sıkılır ve suyu çıkarılır. Bir tavada bir adet soğan piyazlik doğranır. Icine sıvıyağ konur ve hafif karamelize olana kadar soğan kavrulur. Bir tatlı kaşığı salça konur kavrulur. Sıkılan pazılar kavrulan soğana katılır. Birkaç diş sarımsak rendelenir tuzu atılır. Birkaç dakika daha pişirilir. Ister üzerine ocaktan almadan hemen önce yumurta kırıp ister yumurtasız yoğurtla servis edilir.
facebook sayfam(benim mutfağım)

2 Kasım 2014 Pazar

Patatesli yumurta

Dört beş günlük haftalik izinden sonra bugün nöbete gideceksem evdekileri güzel bir kahvaltıyla motive edebilirim diye düşünüyorum. :) Omletten biraz daha farklı olarak yumurtalı patates çok da lezzetli oldu hani.
2 orta boy patates kabuklari soyulduktan sonra uzun yuvarlak halinde bölünür. Sonra yuvarlaklar küçük küpler halinde kesilir. Tavada kızgın yağda (zeytinyağı) hafif karamelize olmadan kizartilir. Bu aşamada ben küçük bir soğanin da patatese çok güzel tat verdiği gerekçesiyle ince doğrayıp sogani da patatese kattim.Tuzunu attim. Pişen patatesler bir süre sonra nişastalarini verip birbirlerine yapismaya başladıklarında üç adet yumurta bir kasede çırpıp üstlerine döküyoruz. Kısık ateşte pişirip ocaktan almadan üzerine kaşar rendesi koyuyoruz. Maydanozla süsleyip servis yapıyoruz.
facebook sayfam ( benim mutfağım )

1 Kasım 2014 Cumartesi

Karamelli irmik lokumlari

Karamelli irmik lokumlari bu akşam çayınızın yanına eşlik etsin isterseniz buyurun tarife;
3 su bardağı süt bir tencereye konur. Icine 8 yemek kaşığı irmik,5 yemek kaşığı şeker ilave edilir. Iyice katılaşıp muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Katılaşınca ocaktan alınır mikserle biraz ılınana kadar çırpılir. Ilınınca içine bir paket toz kremsanti eklenir. Tekrar çırpılir. Sogumaya bırakılır. Soğuyunca iyice katılaşan malzemeden elimizi hafif ıslatıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verip önceden hazırladığımiz bisküvi ve Hindistan cevizinin rondoda birlikte çekilmiş un haline getirilmiş karışımina bulanir. Son olarak üzerlerin küçük bir bası uygulayarak açtığımız çukurlara karamel sosu dökülur.facebook sayfam ( benim mutfağım )

Bebek Mısırlı yogurtlu tavuk salatası

Sadece üç ana malzemeyle hazırlanan pratik misafir salatası. Mısırlı yogurtlu tavuk salatası.
2 adet tavuk göğüs etini haşlıyoruz. Pişince sogumasi için sudan çıkarıyoruz. Küçük bir kase kornişon turşuyu küçük küpler halinde doğruyoruz. Üç adet bebek mısırini da hafif suyunu cikaracak şekilde elimizde sıkarak ince ince doğruyoruz. Soguyan tavuk etlerini, kornişon turşuyu ve bebek mısırlarini karıştırıp içine 5 kaşık süzme yogurt, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı mayonez (isteğe bağlı, ben kullanmadim), tuz koyup karıştırıyoruz. Servis tabagina alıp üzerini pulbiber ve sızma zeytinyağı gezdiriyoruz.