27 Mart 2015 Cuma

Kahvaltıya sunum önerileri (Fotoğraflar ve sunumlar bana aittir )






Kısır


😀😀 Kısır  tarifini bilmeyen yoktur.Fakat ben farklı  olarak içine  üç  dört  diş  sarımsak  rendelerim. Bol limonlu  ve sumaklı yaparım .Bir de nar ekşisi  katarım ki lezzetine lezzet katsın.👍👍👍👍

Ot Tavası

Bizim buraların tabiriyle hohol tavası tarifini kahvaltıdan sonra  yazacağım. 😊
Malzemeler : 
🌹1 bağ  pazı
🌹1 bağ  taze  soğan
 🌹1 bağ  maydanoz 
🌹 2 yumurta 
🌹1 su bardağı  mısır  unu
🌹Kızartmak  için  sıvıyağ 
🌹Tuz
Yapılışı; Bütün yeşillikleri yıkayıp  ince  ince  doğruyoruz. Icine 2 yumurta  kırıp  mısır  ununu ve tuzu ilave  ediyoruz.Yoguruyoruz. Orta derecede  yağda kızgın  tavaya bütün  harcı  bastırıp arkali  önlü  kizartıyoruz. Arkali  önlü  çevirirken  geniş  düz  bir  servis  tabağı  ya da tava kapağı  kullanırsanız kolaylik  olur.

Papatya Tatlısı

Tarifi için 
Malzemeler;
 🌹 4 su bardağı  süt 
🌹 1  su  bardağı  şeker
 🌹 1+1/2  su  bardağı  irmik
🌹 1 paket vanilya 
Yapılışı; Irmikli  muhallebi  için   bütün  malzemeler  tencerede  pişirilir. Bayagi  bir katılaşnca ocaktan  alınır  ve papatya kalıbına  dökülür.   

Beyaz Lahana Kavurması

Malzemeler;
🌹 1 küçük  top beyaz lahana
🌹1 adet  kuru  soğan
🌹1 yemek  kaşığı  biber  salçası
🌹3 diş  sarımsak
🌹 Tuz
🌹 Karabiber
🌹Sıvıyağ
Yapılışı; Lahanalar yaprak  yaprak  ayrılır  ve suda haşlanır. Iyice  pişirilir.  Pişen  lahana  süzdürülür. Avuç  avuç  sıkılır. Suyunun iyice  çıkması  sağlanır.  Bir tavada sıvıyağ  ve küp  küp  doğranmış  sogan sotelenir. Salça  koyulur.  Hafif kavrulur. Sıkılmış  Lahanalar  açılarak  yağa  konur. Karıştırılır. Sarımsak  rendelenir.Tuzu ve karabiberi  atılır. Beş  dakika  daha  pişirilir. Ocaktan  alınır.

Kuru Meyveli Kek


Kuru meyveli bir kek yapayım  dedim ama kuru meyvelerim çok  azdı. Içinde  istediğim ahengi yakalayamadım. 😢😢😢😢😢😢 (Tarifini geç  vakitte  paylaşacağım. )
Malzemeler;
 🌹 3  yumurta 
🌹 1 su bardağı  şeker 
🌹 1 çay  bardağı  süt 
🌹 1  çay  bardağı  sıvıyağ 
🌹 1 su bardağı  karışık  kuru meyve (kayısı, kuru üzüm, kuru incir, portakal  kabuğu  kurusu )
🌹 2,5 su bardağı  un
🌹 5 gr lık  bir paket karbonat (üzerine birkaç  damla limon  suyu )
Yapılışı; Şeker  ve yumurta  iyice  çırpılir. Icine  süt ve sıvıyağ  eklenir. Mikserle  çırpılmaya  devam  edilir.Un kek karışımına  elenir.Un çökmeden üzerine  karbonat ilave  edip karbonatın  üzerine  de birkaç damla limon suyu damlatılır.  Spatulayla  karıştırılır. Uzerine kuru meyveler dökülür. Karıştırılır.  Yağlanmış  kek kalıbına  hamur dökülür. Önceden  ısıtılmış  160  derecede  35 dakika  pişirilir.

Kıbrıs Tatlısı

Bu akşamın  tatlısı,  dillere destan kıbrıs  tatlısıyla hayırlı  geceler 💕💕💕💕💕
(tarifi yazıcam  söz 😉😉😉)
Malzemeler; 
🌹 3 yumurta
 🌹 1  su  bardağı  şeker
 🌹 1 su bardağı  galeta  unu 
🌹 1 su  bardağı  hindistan  cevizi
🌹1 çay  bardağı  cekilmis  fındık  veya ceviz  içi
 🌹1 paket  vanilya
 🌹 1 paket kabartma tozu 
Şerbeti  için; 
🌹 1,5 bardak şeker
 🌹 2 bardak  su
 🌹5 ,6 damla limon  suyu 
Muhallebi  için;
 🌹 3 su  bardağı  süt
 🌹 1  su  bardağı  şeker
🌹 1/2 su bardağı  sıvıyağ
 🌹 2 yemek kaşığı  nişasta
 🌹 2 yemek kaşığı  un
🌹 1 paket vanilya 
🌹 1 paket toz kremşanti 
🌹1 yumurta  sarisi 
Yapılışı; Önce şerbeti  hazırlamak  için  şeker  ve suyu tencerede  kaynatıyoruz.  Tezgaha bir damla damlatildiginda  dağılmiyorsa  şerbet  kıvam  almış  demektir. Altını kapatmadan  limon  suyu  da ekleyip  birkaç  dakika  daha ateşte  tutup  ocaktan alıyoruz  soğumasini  bekliyoruz.  Şerbet  soğurken  kekimizi  yapıyoruz. 
3 yumurta  ve şekeri  iyice  çırpıyoruz. Icine  sıvıyağ  ekliyoruz  ve çırpmaya  devam  ediyoruz.  Hindistan  cevizi  ve fındık  içini  de ekleyip  karisitiriyoruz. Son olarak  galeta unu, kabartma  tozu  ve  vanilya  ekleyip  spatulayla  karıştırıyoruz.  Yağlanmış  kare veya dikdortgen  borcama  kek harcini  döküp  önceden  ısıtılmış  170  derecede  pişiriyoruz.  Kekimizi fırından  çıkarınca  ilinmasını bekliyoruz  ve soğuk  şerbeti  kekimizin  üzerine  gezdiriyoruz. Muhallebi  için  kremşanti  hariç  bütün  malzemeleri  karıştiriyoruz.Derin tencerede  ocakta pişiriyoruz. Kaynadiktan  sonra beş  dakika  daha kaynatıp  ocaktan alıyoruz. Mikserle  çırpmaya  devam  ediyoruz. Uzerine  toz  kremşanti  döküp  çırpıyoruz  ve kekimizin  üzerine  gezdiriyoruz . Birkaç  saat dolapta  bekletiyoruz.  Soğuyunca  servis ediyoruz.

Tahinli Kurabiye



Sizleri Tahinli  Kurabiye tarifimle başbaşa  bırakır,  kurabiyelerimi alır , ben  nöbete  doğru giderim.😊😊 Malzemeler; 
🌹 1 yumurta  sarisi 
🌹 1su bardağı  tahin
🌹 1 su bardağı  pudra  şekeri 
🌹 1 su bardağı  çekilmiş  fındık  içi 
🌹 1 su bardağı  sıvıyağ 
🌹 1 paket  vanilya 
🌹 1 çay  kaşığı  kabartma  tozu 
🌹 Tahinin kıvamıyla birlikte  değişmek  üzere  4 su bardağı  un.
👇👇👇👇👇
Yapılışı; Kabartma  tozu  un ve vanilya hariç  bütün  malzemeler  karıştırılır. Un, vanilya ve kabartma  tozu da azar azar  eklenir. Hamurdan  ceviz  büyüklüğünde parçalar  koparıp yağlı  kağıt  serilmiş fırın tepsisine dizilir.Cok fazla yassı  yapmayalım  ki piserken  biraz  yayılıyor. Çatalla  üzerlerine  hafif bastırıp  şekil  verebiliriz.Hic şekil  vermesekte olur. Çünkü  piserken  çatladıgı için cok güzel  görüntü oluşuyor  zaten. 160 derecede  sadece on veya onbeş  dakika pişirilir. Soğumadan almayın.  Çünkü  dağılır. Soguduktan  sonra  biraz daha sertleşiyor.💓💓💓💓💓

Sultan Lokumu

Hani  geçen  gün  paylaştığım  papatya tatlısı  vardi ya. O gün  bu gün yoğun  çalışma  tempomdan dolayı  bir türlü  evde oturupta o tatlıyı  yiyemedik. 😊 . Ama ben dolabın  kapağıni her açtığımda  sanki yemiş  de tatlidan doymuşum gibi onu başka  bir  lezzete dönüştürmek  istedim. Bilmediğimiz  bir  şey  değil  aslında  ama bu şekilde de çok  lezzetli  oldu.Hem tek lokmalik olunca  ne kadar yediğimin de hesabını  yapmadan gönül  rahatlığıyla bayagi  bir  yedim. 😆😆😆😆😆
Tarifi için 
Malzemeler; 
🌹 4 su bardağı  süt 
🌹 1  su  bardağı  şeker 
🌹 1+1/2  su  bardağı  irmik
🌹 1 paket vanilya 
🌹 1/2 paket kakaolu  petibör  bisküvi (dışını  bulamak için )
Yapılışı; Irmikli  muhallebi  için  bisküvi  hariç  diğer  bütün  malzemeler  tencerede  pişirilir. Bayagi  bir katılaşnca soğuması  için  bekletilir.  Soğuyunca  elimizi  hafif ıslatıp ceviz  büyüklüğünde  toplar yapıyoruz. Rondodan  çekilmiş  ve un haline  getirilmiş  biskuviye buluyoruz. Uzerine  fındık batırıyoruz.

Fırında Kaşarlı Levrek Buğulama


Kaşarlı  Levrek Buğulama 
Malzemeler;
 🐋1,5 kilo fleto levrek
🐋7 adet domates 
🐋6 adet yeşil  biber 
🐋1 adet soğan 
🐋3 yemek kaşığı tereyağı 
🐋200 gr taze kaşar
 🐋Tuz
Yapılışı; Fleto şeklinde  dilimlenmiş  balıklari yıkayıp tuzluyoruz. Fırın  tepsisine diziyoruz.  Domateslerin kabuklarını  soyup  beş  tanesini küp  küp  doğruyoruz. Biberlerin  içini  çıkarıp  halka şeklinde  biberleri doğruyoruz.  Birbirine  karıştırıyoruz.  Tuzunu atıyoruz. Tepsiye  dizdigimiz  balıkların  üzerine  bu sosu gezdiriyoruz Tereyağıni parça  parca koparıp  üzerine  birkaç  parça  koyuyoruz.Diger iki domatesi daire daire kesip en uzerine diziyoruz.  Uzerini  folyo ile kapatıp  firina veriyoruz.200 derecede  pişiriyoruz.  Balıklar  piserken  kaşar  peynir  rendeliyoruz. Son olarak  pişen  balıkların  üzerine  kaşar  serpip birkaç  dakika  daha  fırına  sürüyoruz. Afiyet  olsun.

Pizza Poğaça


Tekrardan herkese selamlar.Önümüzdeki üç gün yoğun  çalışma  tempom var.Mesailerim beni bekliyor. Dolayısıyla  pek fazla görünemeyebilirim. 😷😷😷.Onu belirteyim de bu belki beni özleyen olur.😆😆😆 Pizza poğaçalarim gerçekten  büyük  boy pizzayi aratmayacak kadar  lezzetli  ve doyurucu  oldu. Tarifi isteyenlere  gelsin  bakalım 👇
💓2 yumurta ( birinin sarısı üzerine ) 
💓50 gr tereyağı
 💓1 çay  bardağı  sıvıyağ 
💓1 paket  yaş  maya
 💓1 su bardağı sıcak süt 
💓 2 Tatlı  kaşığı  şeker 💓Tuz
💓 Aldığı  kadar un 
Iç  harci için;
💓3 adet dilimlenmiş  domates 
💓1 çay  bardağı  dilimlenmiş  sucuk
 💓3 adet yeşil  biber
💓1 su bardağı  rendelenmiş  beyaz peynir
 💓 1 tutam maydanoz 
Yapılışı; Once  ılık  süte  şekeri  koyup yaş  mayayı  katıyoruz. Maya köpürene kadar  bekliyoruz. Icine  yumurtaları, oda ısısında  yumuşamiş  tereyağıni ,sıvıyağı ve tuzu koyup karıştırıyoruz.Azar azar un ilavesi  yaparak ele  yapışmayan yumuşak  bir  hamur yoğuruyoruz. Hamurdan  yumurta  büyüklüğünde  parça  koparıp  yuvarlıyoruz.Yağlı  kağıt  serilmiş  fırın  tepsisine  diziyoruz iç  harcı  için  bütün  malzemeleri  ince  doğrayıp  hazirliyoruz. Tepsiye dizdigimiz  hamuru elimizle bastırıp  hafif yayiyoruz.Uzerlerine ayırdığımız yumurta  sarısını  sürüp iç  harçtan  azar  azar  hamurlara bastırıyoruz.  170 derecede  pişiriyoruz.

Silikon Muffin Kalıbında Tek Lokmalik Omletler

Kahvaltıya  tek lokmalik  omletler yaptım. Hem  sunumu hem yemesi güzel  oldu. Tarifi için aşamalı  fotoğraflari takip edebilirsiniz. Son olarak  fırında  pişirdiğimi  de belirteyim . 
Malzemeler; 🌹 1 çay  bardağı  doğranmış  sucuk
 🌹 1 çay  bardağı  beyaz  peynir  rendesi
🌹 1 domates 
🌹 3 yumurta 
🌹 Bir tutam maydanoz 
🌹 Tuz
🌹 3 yemek kaşığı  zeytinyağı 
Yapılışı; Bütün  malzemeleri küp  küp  doğrayıp  tuz atiyoruz.Yağıni döküyoruz.  Silikon  muffin kalibimiza karışık  şekilde  hepsinden biraz biraz koyuyoruz.Uzerlerine çırpılmıs  yumurta gezdiriyoruz.Firina veriyoruz.

Çikolatalı Pankek


Çikolatalı  pankek tarifi isterseniz 
Malzemeler;2 yumurta
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarim paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 buçuk su bardağı un
2 yemek  kaşığı  kakao 
Yapılışı; Yumurta ve şekeri çırpıciyla cırpıp içine süt ,sıvıyağ,eklenir. Karıştırılır.Kakao, un ,kabartma tozu ve vanilya azar azar eklenir. Karıştırılır. Tava ocağa konur ve yağ kullanmadan  ısıtılır. Küçük bir kepçeyle tavanin ortasina hamurdan dökülür. Kendi akışıyla hafif cevirerek biraz daha büyütülür. Fazla büyütmüyoruz. Biraz kalın bir hamur oluyor. Kısık ateşte göz göz olana kadar tutuyoruz. Ters çevirmek için acele etmeyin. Cok yumuşak olduğu için hemen kırılır. Altının iyice piştiğinden emin olunca spatula yardımıyla ters çevrilir. Ilk pankek her zaman olduğu gibi biraz kırılıyor fakat daha sonrakiler kusursuz oluyor. Birinci denemeden sonra ümitsizlige kapılmayin. Bütün hepsini pişirdikten sonra aralarina istediginiz meyveleri dilimleyip üst üste dizdigimiz pankeklerimizin en üzerine pudra şekeri serpip cikolata sosuyla servis ediyoruz.

Kabak Sarması


Kabak dolması  yerine  kabak sarması  fikri  gerçekten de çok  lezzetli  bir aksam  yemegi  oldu. Detaylı  tarifi 👇👇👇
Malzemeler;
🍆1 kg kabak 
🍆250 gr kıyma 
🍆2 adet  soğan
 🍆1 su bardağı  pirinç 
🍆3 diş  sarımsak 
🍆1 çay  kaşığı  nane
🍆 Bir tatlı  kaşığı  tuz
🍆Kekik,pul biber,karabiber 
🍆Bir tatlı  kaşığı  salça 
🍆Bir tutam maydanoz
 🍆5 yemek kaşığı  zeytinyağı 
Yapılışı; Kabaklarin kabuklarını  ince soyup  bir önceki  paylaşımda  olan fotoğraftaki  gibi uzun şeritler  halinde orta incelikte kabakları boylamasina kesiyoruz.Kesilen dilimleri yağsız  tavada kısık  ateşte  biraz yumuşatıyoruz ki sarilirken kırılmasın. Kabaklarin  kenara ayırıp  iç  harcı  için kiymamizi yoğurma kabına  alıyoruz.Pirinci yıkayıp  katıyoruz.  Soğanları  rendeliyoruz.Maydanozu ince ince  doğrayıp  tuzunu  ve baharatlari atıp  yoğuruyoruz. Kabaklarin  her biri bir sarma olacak  sekilde  yine  fotoğraftaki gibi  sarıp  tencereye  diziyoruz. Uzerlerine  kaynar  su ve zeytinyağı  gezdiriyoruz  tuz serpiyoruz. Kısık  ateşte  pişiriyoruz.

Medovik Pasta ( Rus Pastasi )



Tarife geçmeden  önce  pasta hakkında biraz bilgi  vereyim. Orjinal Medovik Pastanın tadı  nasıl  bilmiyorum . Ama ben görüntü  olarak  tam tamına  istediğim  görüntüyü  yakalamış  olsamda  lezzet olarak fikir  yürütemiyorum. Sadece yerken icinden bildiğimiz  petibör  bisküvi  tadı  geliyor. Bisküviler  kesilecek kadar yumuşadı  fakat içinin  kreması  yeteri kadar yumuşak  ve dolgun olmadı. Dedigim gibi orjinali nasıl  bilmiyorum. Bir yerde eksiklik yapmış  veya tam tamına  orjinal  malzemeleri  kullanmamız olduğum  için  yetersiz gelmiş  olabilir. Ama siz yine de denemek isterseniz  buyurun tarife. 
Malzemeler; Bisküvisi  için 👇👇
🌹 3  yumurta 
🌹 120 gr tereyağı 
🌹 1 çay bardağı şeker 
🌹 1,5 paket kabartma tozu
 🌹 1 paket vanilya 
🌹 3 çorba  kaşığı  bal
🌹 6  su  bardağı  un 
Kreması  için; 🌹 4 su  bardağı  krema ( 4 kutu  da  denebilir.Benim kremam 1 kg liktı )
 🌹 2 paket  pasta kreması ( A101'den aldım )
 🌹 1 su bardağı şek Yapılışı; Yumurtaları ve şekeri  iyice çırpıyoruz.Tereyagini bir tavada eritip ilinmasını bekliyoruz. Bali  ayri  bir  tavada  eritip  üzerine  kabartma  tozu  ekliyoruz.Yaklasik  bir  dakika  köpürene  kadar  karıştırıp  çırpılmıs  yumurtaya  fazar  azar  azar mikserle  karıştırarak  ilave  ediyoruz .  Uzerine  ılık  tereyağı  ilave  edip karıştırıyoruz.Un ve vanilyayi  azar  azar  ilave edip  sert bir  hamur  yoğuruyoruz. (Normalde  tarifte 4 su bardağı  un yazıyor. Fakat  benim  hamurum  6  su  bardağı  un  ile kıvam  buldu)
Hamuru  8 eşit  parçaya  bölüp  her  bir  parçayı  açıyoruz .  Ister  piştikten  sonra  ister  benim  gibi  pişirmeden  tencere  kapağıyla  eşit  yuvarlaklar  çıkarıyoruz .  Her  bir hamuru  yağlı  kağıt  serilmiş  fırın  tepsisine  diziyoruz .  Uzerlerine  kürdan  batırıp  delikler  açıyoruz .  170 derecede  on  dakika  pişiriyoruz. Pişirirken  sık  sık  kontrol  edin ki yanmasın. Çünkü  çabuk  kızarıyor.  Pişen  bisküvilerimizi  kenara  ayırıyoruz.  Kreması  için  4  su  bardağı  kremayi  bir  çırpma kabına  koyup üzerine  bir su bardağı  şeker  koyup bir güzel çırpıp üzerine 2 paket pasta kreması da  ekliyoruz. Çırpıyoruz.  Katılaşınca her bir biskuvinin arasına  kremadan sürüp  sekiz  katı  üstüste  diziyoruz.  Son  olarak  dışını  da  ayni  kremayla  sıvayıp  üzerine  çikolata  sosuyla  şeritler  çiziyoruz .  Kürdanla  şeritleri  aynı  yönde  çiziyoruz .  Dolapta  bir  gece  bekletiyoruz.  Pastamiz hazır.

Haşhaşlı Çörek



Dün akşam  haşhaşlı  çöreğime gösterdiğiniz  ilgi ve alaka için  ayrı  ayrı  Teşekkürler 🌹🌹🌹 . Gel gelelim çok  merak ettiğiniz  tarifime.
Malzemeler; 
🌹 5 su bardağı  un 
🌹 1 paket  yaş maya 
🌹 2 Tatlı  kaşığı  şeker 
🌹 Tuz 
🌹 Sıcağa  yakın  yaklaşık 3 su bardağı  su 
Ic harcı  için; 
🌹 1 su bardağı  çekilmiş  haşhaş 
🌹 1 çay  bardağı  sıvıyağ 
Yapılışı; Unumuzu ve bir tatli kaşığı tuzu derin bir kaba alıyoruz. Yaş  maya,şeker  ve bir su bardağı  sıcağa  yakın  suyu ayrı  bir  kasede eritiyoruz.Hafif köpürmeye başlayınca unumuzun üzerine  döküyoruz. Azar azar  yoğurmaya başlıyoruz. Kalan iki bardak  suyu kontrollü  ekliyoruz. Hafif ele yapışan bir hamur yoğuruyoruz. Hafif mayalanmasi  için  üzerini  nemli  bir  bezle örtüyoruz. Mayalanan hamuru portakal büyüklüğünde  parçalara  bölüp her bir parçayı  servis  tabağı  büyüklüğünde  açıyoruz.Uzerlerine sıvıyağ  gezdirip hamurları  üstüste  koyuyoruz. Bayagi olacak sekilde  yağlı  bırakıyoruz.Sonra herbir hamuru elimizle büyütüyoruz. Incecik olana kadar kenarlarindan açıyoruz. Hamur yırtılabilir.Endise etmeyin. Açtığımız  hamurun üzerine  haşhaşlı  harçtan yapıp  rulo yapıyoruz ve kendi çevresinde  büzüyoruz.Kendi çevresine  dolayip rulo yapıyoruz.Yagli kayıt serilmis fırın  tepsisine koyuyoruz. Diger hamurlari da bu şekilde  hazırlayıp  herbir ruloyu bir öncekinin etrafına  doluyoruz.Uzerine 1 yumurta  sarisi  sürüp  fırına  veriyoruz. 170 derecede  pişiriyoruz.

Zeytin Ezmeli Çörek



Zeytin ezmeli  çöreklerimin tarifini  sunumla birlikte  yazacağımı  söylemiştim  fakat ısrarla  tarif tarif yazanlar  olmuş 😊 Hemen yazayım  o halde ;
Malzemeler;
🌹 2 yumurta (birinin sarısı  üzerine )
🌹 3 yemek kaşığı  oda  ısısında  yumuşamiş  tereyağı 
🌹 1 çay  bardağı  zeytinyağı 
🌹 1 su bardağı ılık  süt 
🌹 1 paket  yaş  maya
🌹 Tuz
🌹 1 tatlı  kaşığı  şeker
 🌹 Aldığı  kadar un
🌹 Içi  için zeytin ezmesi 
Yapılışı; Yaş  mayayı ve ılık  sütü karıştırıp  bir tatlı  kaşığı  şeker  koyuyoruz.Mayalanmasini bekliyoruz. Yoğurma kabına  1 adet tam yumurta  ve digerinin beyazıni koyuyoruz.Uzerine tereyağı, Zeytinyağıni, süt  ve mayayı koyup tuzunu atıyoruz.Azar azar un ilavesi yaparak  ele yapışmayan ve çokta sert olmayan bir hamur yoğuruyoruz. Uzerini streç  filmle örtüp mayalanmasi için  bekletiyoruz. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde  parçalar  koparıp  merdaneyle açıyoruz. Dikdortgen  olacak sekilde  kenarları  bıçakla  düzeltiyoruz.Bir yemek  kaşığı  zeytin  ezmesi sürüp  her yerine yediriyoruz.Rulo yapıp  iki parmak kalınlığında  kesiyoruz. Dikey olacak sekilde  yağlı  kağıt  serilmiş  fırın  tepsisine  diziyoruz.  Uzerlerine  ayırdığımız yumurta sarısını sürüp  170 derecede  pişiriyoruz.

12 Mart 2015 Perşembe

Fırında Somon Buğulama


En pratik yemekler şüphesiz  fırın  yemekleridir. Özellikle  hazır  kesilmiş  ve dilimlenmiş  balık  olduğunda  bu pratiklik iki katına  çıkar 😊 Inanir  mısınız  bütün  gün  cam perde dip köşe  temizlikle uğraştim. Bu kadar pratik yemeği hazirlamayı fazlasiyla hakettim.😀 Ve yemekten sonra yorgunluktan koltukta  resmen sızmışım.Tariflerim birikmiş de birikmiş.  Hemen paylasiyorum.
💖💖💖Sebzeli somon için 
Malzemeler;
🌹 1,5 kilo fleto şeklinde  temizlenmiş  kılçıksız  somon 
🌹 4 adet patates
 🌹 2 adet soğan 
🌹 Tuz,Kekik,Zeytinyağı
Yapılışı; Somon  Baliklarimiz bir güzel  yikanıp süzdürülür. Patates  ve soğan  soyulup halka halka fırın  tepsisine dizilir. Uzerine  somon  balıkları  dizilir. Bir kasede zeytinyağı  kekik ve tuz karıştırıp  balıkların  üzerine  gezdirilir. Önceden  ısıtılmış  190  derecede  pişirilir. Ben hic su koymadan  pişirdim. 😊

10 Mart 2015 Salı

Tek Porsiyonluk Tiramisu


Dün  geç  saatte paylaştığım kedi dilinden tek porsiyonlik tramisu tarifimi verip gideyim. 
Kreması için;
 🌹 3 su bardağı  süt 
🌹1 su bardağı  şeker
 🌹 1 su bardağı  un
🌹 1 paket vanilya 
🌹 200 gr labne peyniri
Islatmak için
 🌹 2 yemek  kaşığı  granul kahve 
🌹 2 su bardağı  süt 
🌹 2 yemek  kaşığı  şeker 
Üzeri  için  kakao veya hazır  çikolata  sosu 
Yapılışı; Muhallebimizin labnesi hariç  bütün  malzemeleri  tencerede karıştırıyoruz. Muhallebi  kivami  alana kadar pişiriyoruz. Soğuyunca  ocaktan  alıp  mikserle  çırpıyoruz. Icine  labne peyniri koyup tekrar karisitiriyoruz. 
Kedi dili bisküvilerimizi Islatmak  için kahve,süt  ve şekeri  karıştırıp  her bir biskuviyi sosa batiriyoruz. Bir bisküvinin arasina sikma torbasiyla kremadan sıkıp  üzerine  sosla islattigimiz diğer  biskuviyi kapatiyoruz. Uzerine  hazır  çikolata  sosu  veya kakao gezdiriyoruz. Ben Hindistan  ceviziyle süsledim😊😊

9 Mart 2015 Pazartesi

Kürdan Kebabı


Evet sevgili dostlar.  On iki günlük  yıllık  izin  maceram bugün  işbaşı  yaptiğim saatler  itibariyle son buldu 😣😣 . Çok  yoğun  bir  gün  geçirmemiş olsam da belirli bir istirahat sonrası  gittiğim mesailerin bitimine ramak kala  hep bir  baş  ağrısı  çekerim.  Bugün  de böyle  oldu. Neyse ki eve gelir gelmez çaresine  baktım  da biraz gözümü  açabildim. Daha sabahın  ilk saatlerinde eve gidince  ne pişirsem telaşım vardı.  Nasıl  yapacağımdan cok ne yapacağım  fikri içinden çıkılmaz  kör  bir  kuyu benim için. Hamdolsun bir çıkış  yolu  bulup verdiğim  karar üzerine  kimilerine  göre 'İslim' ,kimilerine  göre 'Kürdan  Kebabı' pişirdim. Gel gelelim tarifime
Malzemeler;
🍆 Herbiri uzun  boylu  1 kg patlıcan 
Köftesi  için; 🍆500 gr kıyma 🍆1 çay  bardağı  galeta  unu 🍆1  adet kuru soğan 🍆3 diş  sarımsak 🍆1 demet maydanoz 🍆Tuz,karabiber ,kimyon 
Sosu  için  bir tatlı  kaşığı  Salça 🍆1 su bardağı  kaynar su 🍆Tuz
Kızartmak için 🍆Sıvıyağ 
Üzeri  için 🍆5 adet çery domates 
Yapılışı; Patlıcanları şeritler  halinde uzunlamasına kesip az yağda  tavada arkali  önlü  kizartıyoruz. Her bir dilimi bu şekilde  hazırlıyoruz. Kenara  ayırıyoruz. Köftesi  için  kiymamizin içine  soğan  ve sarımsak  rendeleyip maydanozlari ince  ince  doğruyoruz. Galeta  unu,tuzu  ve baharatlari koyup yoguruyoruz. Tombul köfteler  yapıyoruz.  Patlıcanlari bir önceki  şekildeki  gibi diziyoruz.  Ortasina kofteyi koyup her ucu katlıyoruz . Uzerlerine  kürdan batırıp  dilimlenmiş  biber ve domateslerle süslüyoruz.  Son olarak  kaynamis suyla  erittigimiz salcamiza bir çay  kaşığı  tuz atıp Kürdan  kebaplarimizin üzerine  gezdiriyoruz. 200 derecede  30 dk pişiriyoruz.

8 Mart 2015 Pazar

Kedi Dili Bisküvisi


Kedi dili bisküvimin tarif kaynağında bir değişiklik  yapıyorum. Ben sevgili @kakulelimutfak  demiştim  fakat kendisi beni uyararak tarifin asıl  sahibinin  @cahide_sultan  olduğunu  belirtti. Dedigim  gibi bu harikulade  tarif için  kendisine  teşekkür  ediyorum  ve müsadesiyle tarifte sadece bir malzeme değişikliği yaptığımı belirterek tarifi paylaşıyorum.
Malzemeler; 3  yumurta 
100 gr şeker (yaklaşık  bir çay  bardağı )
80 gr un
1 silme çay  kaşığı  kabartma  tozu 
2 yemek kaşığı  mısır  nişastası 
Yapılışı; Yumurtanın  sarıları  ile  beyazlarini  ayırıp  beyazlarına bir cimdik tuz atıyoruz. Traş  köpüğü  olana  kadar  çırpıyoruz.  Azar azar şekeri  ilave  edip mikserle çırpmaya devam ediyoruz. Şeker eriyince yumurta  sarılarını  teker teker katıp  bu aşamadan sonra spatula ile çeviriyoruz. Un ,nişasta  ve kabartma tozunu da karışıma  eleyerek homojen kivam  alana kadar hamuru söndürmeden alttan yukari karıştırıyoruz. Sıkma  torbasına veya buzdolabı  poşetine hamuru koyup (ucuna bir kesik atıp ) yağlı  kağıt  serilmiş  fırın  tepsisine  kedi dili biskuvisi şekli  verecek şekilde  hamuru sıkıyoruz. Uzerlerine toz şeker  serpiyoruz. Önceden ısıtılmış  190 derecede  hafif kizarana kadar pişiriyoruz.

7 Mart 2015 Cumartesi

Çilekli Yaş Pasta

Sadece üç malzemeyle pamuk gibi pandispanya pişirdim.  Yumurta, un ve  şeker. Tarifi tabiki güncelliyorum. :)
26 cm lik kelepçe için; 
5 yumurta
1 su bardağı şeker 
1 buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu 
Yapılışı;  Yumurta ve şekeri yaklaşık yirmi dakika çırpıyoruz.  Tamamiyle köpük gibi katı oluyor.  Sonra içine un ve kabartma tozunu eliyoruz. Spatulayla hafif hafif karıştırıyoruz . Yağlı kağıt  üzerine oturtulmus kelepcemizin kenarlarını yağlıyoruz ve hamuru için döküyoruz.  Önceden ısıtılmış 170 derecede 40 dakika  pişiriyoruz. .
Kreması için 2 paket toz kremşanti ve iki bardak süt kullandım. Kremşantiyi çırpıyoruz ve kartlarına ayırdığımız pastamizin ara kartlarına sıkma torbasıyla sıkıyoruz. Her katın arasina bu şekilde krema sürüp en üzerine de çilek dilimleriyle süslüyoruz

Fellah Köftesi

Dün canim ne çektiyse yaptıklarımdan bir tanesi de Fellah Köftesi idi.
Babacim buna bayıldı.  Öyle ki sabahtan beri arayıp bugün için de sipariş veriyor. :) :)
Malzemeler: Köftesi için; 
1 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı irmik
2 buçuk su bardağı kaynar su
1 yumurta
Bir yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber , kimyon
Sosu için; 
Bir yemek kaşığı tereyağı
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 domates rendesi
1 tatlı kaşığı salça
3 diş sarimsak
Tuz, maydanoz
Yapılışı; Ince bulgur ve irmik yoğurma kabına alınır. Icine kaynar su ilave edilip şişmesi beklenir. Sonra harcın içine yumurta kırılır, bir yemek kaşığı salça , tuz ve baharatlari ilave edilir.Guzelce yoğurulur.  Kıvami cıvık olduysa un, katı olduysa ılık su ilavesi yapılabilir.  Misket büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanir.  Ortalarına parmakla bastırıp çukur açılır. Un serpilmis tepsiye koyulur. Derin bir tencerede su kaynatılır.  Icine tuz atılır. Koftelerimiz suya atılır ve onbeş dakika haşlanır.  Köfteler haşlanırken sosu yapılır. Bir tavada yağlar eritilir. Icine bir tatlı kaşığı salca konur. Rendelenmiş üç adet domates konur . Sarımsak rendelenir tuz ve baharatlari atılır. Biraz pişirilir.  Haşlanan koftelerimiz sudan kevgirle çıkarılıp sosla karıştırılır. Uzerine doğranmış maydanoz serpilir. Afiyet olsun

Ev Yapımı mantı


Ev Mantısı Tarifi
Malzemeler; Içi için 200 gr kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Tuz
Hamuru için;  2 su bardağı un 
1 yumurta
Tuz, 
1 kahve fincanı su
Yapılışı;  Unumuzu yoğurma kabına alıp ortasını çukur yapıyoruz.  1 yumurta ve tuz ekleyip azar azar su ilavesiyle cok yumuşak olmayan bir hamur yoguruyoruz.  Hamuru dinlendirirken iç harci için Soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz.Tuzu ve  Kıymayi katıp yoguruyoruz. Dinlenen hamuru büyük bir çember olacak sekilde açıyoruz.  Bıçakla hem yatay hem dikey kesiyoruz. Kesilen küçük karelerin ortalarina iç harçtan cok azar azar koyup parmaklarimizla kapatiyoruz. Un serpilmis tepsiye kapattiklarimizi koyuyoruz.  Haşlamak için tencerede kaynayan suya bir kac damla sıvıyağ döküp mantilarimizi un eleğine sallayıp unlarini dökerek kaynayan suya atiyoruz.  Haşlanınca sudan çıkarıp üzerlerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Cezvede erittigimiz bir miktar tereyağına bir tatlı kaşığı salça koyup eritiyoruz.  Yoğurtlu mantınin üzerine gezdiriyoruz.

Dankekli Ispanaklı Kek



Etkinlik için kapanış pastası da benden. Bir taşla iki kuş vurayim. @ulkerdankek 'in #dankeklitarifim yarışmasına bu Dankekli Ispanaklı Kekimi yollayayım. :) #dankek #ulker @ulkerdankek  #dankeklitarifim
Malzemeler; 2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 cay bardagi ıspanak püresi
1 paket dankek rulo pasta
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
 Yapılışı; Yumurta ve şekeri çırpıp içine sıvıyağ ve ıspanak püresini ekleyin. Karıştırın. Icine un kabartma tozu ve vanilya eleyip kek hamurunu hazırlayin. Uzun baton kek kalıbımızı yağlayın. dankekimizi kesmeden bütün içine oturtun. Uzerine kek hamurunu dökün.  160 derecede 40 dakika pişirin. Soğuyunca ters cevirip kesin. Ortasından sürpriz dankek çıkıyor.

Kremalı Böğürtlenli Tartolet



. Yeni etkinliklere eski tariflerle katılmayı pek tercih etmesem de bazen mecbur kalabiliyorum. Ama düşünün ki o gece beni bir türlü uyku tutmuyor.  Aklımda şöyle böyle yapsaydımla başlayan bir sürü  cümle oluyor. Demem o ki dün akşam geç vakitlerde kızımla kurabiye yapmak için mutfağa girdiğimizde aklımda parlayan güzel bir fikri bu saatler itibariyle sizinle paylaşiyorum.
Tartolet hamuru için; 💚💜💗💙
Malzemeler; 1 yumurta, 
150 gr yumuşamiş tereyagi ,
 1 su bardağı sıvıyağ ,
1/2 çay bardağı pudra şekeri ,
2 yemek kaşığı sirke  Aldığı kadar un ,
1/2 paket kabartma tozu
Bir  paket vanilya
Yapılışı;  Un kabartma tozu ve vanilya hariç bütün malzemeler karıştırılır.  Azar azar un ve kabartma tozu eklenir.  Yoğurulur. Cok sert bir hamur olmayacak.  Küçük  metal tartolet kaliplarimizin içlerini azcik sıvıyağ ile yağlıyoruz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parça koparıp kalibimizin icine yayıyoruz.Catalla ortasina delikler atiyoruz.  150 derecede on beş dakika pişiriyoruz.  Soğuyunca kaliptan çıkarıyoruz. 
Muhallebi için malzemeler; 
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
Yapılışı; Bütün malzemeleri tencereye koyup karıştırıp muhallebi kıvamı alana kadar pişiriyoruz. Tartölet kalıplarımizin ortasina krema torbasıyla muhallebiden sıkıyoruz.  Üzerine böğürtlenlerimizi diziyoruz.  Buzlukta böğürtleniniz yoksa siz mevsim meyvesi de kullanabilirsiniz.

Muzlu krep



Muzlu krep dilimleri için tarifim gelsin
Malzemeler, 1 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kakao
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yaklaşık 1,5 bardak un
2 adet muz
Çikolatalı fındık ezmesi
Yapılışı;  Krep için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler karıştırılır.  Icine un ve kabartma tozu eklenir.  Çırpılir.  Yağsız kızgın tavada arkali önlü pişirilir.  Pişip soguyan kreplerimizi dikdortgen olacak şekilde kenarlarıni çıkarıyoruz.  Uzerine cikolata sürüp, ucuna muzu koyuyoruz ve rulo yapıp iki parmak kalınlığında kesiyoruz.  Uzerini de cikolatayla veya balla susleyip servis ediyoruz. 
Yapılışı;