31 Ekim 2014 Cuma

Hurmalı ay kurabiyesi

Tek başına bile benim için çok sevdiğim bir atıştırmalık olan hurmayi çocuklarıma nasıl yedirebilirim kaygısı bugün itibariyle neticeye ulaşmıştır. Hurmalı ay kurabiyesi ,bu konuda kurtarıcı olarak imdadıma yetişti. Sizde deneyin derim ben:) 1 yumurta, 1 çay bardağı pudra şekeri, 2 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı, 2 yemek kaşığı yogurt, 1 cay bardağı sıvıyağ,1 paket kabartma tozu ve bir paket vanilya, aldigi kadar un.
Cok sert olmayacak kivamda yogrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparilip uzunca şekil verilir. Iclerine çekirdekleri çıkarılmış ve ince doğranmış hurmalardan boylu boyunca koyulur ve kapatılır. Ay şekli verilir. 170 derecede 20 dakika pişirilir. Servis ederken üzerlerine pudra şekeri serpilir.
facebook sayfam ( benim mutfağım )

29 Ekim 2014 Çarşamba

Yumuşacık browni.

50 gr tereyagi tavada eritilir. Icine 80 gr bitter çikolata koyulur karıştırılır. Cirpma kabına iki yumurta kırılır üzerine 3 yemek kaşığı şeker konup iyice Çırpılir. Çikolata yağ karışımı içine eklenir. Son olarak yarim su bardağı un konur ve yağlanmış unlanmis kaliplara bölüştürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 12 dakika pişirilirse browni, 7 dakika pişirilirse çikolata şelalesi olur. :)

28 Ekim 2014 Salı

Elmalı rulo pasta.

ELMALI KOLAY RULO PASTA

Malzemeler

Pandispanyası için:

4 yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
İç malzemesi

5 adet orta boy elma
1 adet havuç
1.5 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz
İsteğe bağlı şeker (ben şeker eklemedim)
Üzeri için: Pudra şekeri

Elmalı rulo pasta nasıl yapılır?

Öncelikle elmaları ve havucu soyup rendeleyin.
Rendelenmiş elma ve havucu iki avucunuzun ortasına alıp suyunu sıkın. Bunu yapmazsanız pandispanyayı hamurlaştırabilir.
İçine tarçın ve cevizi ekleyip karıştırın. İsteğe bağlı şeker ekleyin.
Büyük boy fırın tepsisine, güvendiğiniz bir markanın yağlı kağıdını veya silikon altlık serin.
Üzerine iç harcını kenarlardan bir parmak boşluk kalacak şekilde serin.
Yumurta ve şekeri beyazlayıp kabarana kadar çırpın.
Un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin.
Yeniden karışana kadar çırpıp hamuru tepsiye döşediğiniz iç harcının üzerine dökerek yayın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına sürün.
Yaklaşık 12-13 dakika kadar üzeri hafif kızarana dek pişirin.
Fırından aldığınız keki temiz bir örtünün üzerine ters çevirin.
Kağıdı veya silikonu yavaşça kaldırın. Vakit kaybetmeden keki sıkıca sarın. (aşırı sıkmayın yoksa kek sönebilir)
Strech filme dolayıp buzdolabına kaldırın.
2-3 saat bekleyen pastanızı dolaptan alıp üzerine pudra şekeri serpin.
Dilimleyerek servis edin.
 Elmalarınız çok tatlıysa şeker atmaya gerek yok. Fakat yeteri kadar tatlı değilse 2-3 yemek kaşığı şeker ekleyebilirsiniz. İç malzemesini çiğden kullanabileceğiniz gibi, pişirerekte kullanabilirsiniz.

Pastanızı ertesi güne kadar bekletebileceğiniz gibi, 2 saat sonra da servis edebilirsiniz. Pastanın üzerine isterseniz krema veya krem şanti de sürebilirsiniz. Pastayı rulo yapmadan önce baş kısmına 2 adet bütün muz koyup o şekilde rulo yapabilirsiniz. Ben dilimler kalın olur diye bunu yapmadım. Tarifi Cahide Jibek'ten alinmistir.ilk denememe ragmen cok guzel oldu.

26 Ekim 2014 Pazar

Maklube tarifi isteyenlere gelsin

500 gr ince kıyılmış kuşbaşi bir tavada az sıvıyğda kavrulur. Suyunu cekince Icine kabuksuz badem katilir. Yine ayrı tavada iki su bardağı yıkanmış süzdürülmüş pirinç tereyaginda kavrulur. Icine bir miktar kuş üzümü ve 1 su bardağı dondurulmuş bezelye ve tuz atılır. Kavrulmaya devam edilir. Üçüncü tavada dört adet soyulmus yuvarlak kesilmiş patatesler kızartılir. Sıra tencerede dizmeye geldi. Kavrulmuş ete tuz ve karabiber atılır. Uzerine kavrulmus pirinç koyulur ve üstü düzlenir.Kızarmış patatesler son sıra en üstüne dizilir. Ben suyu göz karari koyuyorum. Üstünden atacak kadar suyu ekleyip kapağını kapatiyoruz. Pisince ters cevirip havuc ve yeşilliklerle servis ediyoruz.

25 Ekim 2014 Cumartesi

Trabzon'umun meşhur kayganası .

2 yumurta ,2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı un ve bir tutam maydanoz. Unlar hariç bütün malzemeler karıştırılır. Son olarak mısır ve buğday unu eklenir. Çırpıciyla karıştırılır. Tavada kızgın yağda arkali önlü kizartilir.
facebook sayfam ( benim mutfağım)

24 Ekim 2014 Cuma

Domates soslu karışık kizartma

Kizartmayi bilmeyeniniz yoktur. Ama ben biraz farklı olarak biberleri saplariyla bütün kızartıyorum. Domates sosunun tarifi ise şöyle; Kabuklari soyulup ince ince doğranmış domatesler tavaya konur. Hiç yağ koymaya gerek yok çünkü kizartma yeterine yağlı. Pişerken içine üç diş sarımsak rendelenir. Tuz, pulbiber ve kimyon atılır. Arzu ederseniz ince kıyılmış maydanoz da kullanılabilirsiniz. Ama kimyon benim soslarda olmazsa olmazimdir. Bir yemek kaşığı ketçap isteyen ekleyebilir. Sıcak sıcak kizartmanin üzerine gezdirilir.

23 Ekim 2014 Perşembe

Fırında kaşarli patates püreli çanak köfte

Yarım kilo kıyma, 1 adet soğan rendesi,3 diş sarimsak, bir tutam maydanoz, tuz, karabiber, kimyon, pulbiber, kekik bir yogurma kabına alınır ve iyice yoğrulur. çanak şeklinde köfteler yapılır ve fırın tepsisine dizilir. Dört orta boy patates suda tuzuyla birlikte haşlanır sicakken içlerine bir yemek kaşığı tereyağı konur ve iyice ezilir. Azar azar bir cay bardagi süt eklenir ve birbirine yedirilir. En son içine kaşar rendesi konur ve köfte canaklarinin üzerine patates püresi koyulur. Uzerine Salçalı kaynamis su gezdirilir. 200 derecede yaklasik 40 dakika pişirilir.


22 Ekim 2014 Çarşamba

Çörekotlu mahlepli fındık kurabiyesi

100 gr tereyagi, 1 yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ,1 tatli kaşığı mahlep, 1 cay bardagi çörekotu, tuz,aldığı kadar un.Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler karıştırılır. Son olarak un ve kabartma tozu elenir. Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlak yapılır. Bu aşamada çocuklarınızdan yardim alabilirsiniz küçücük elleriyle harikalar yapıyorlar. Hemde istediğiniz boyutta :). Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 150 derecede on beş dakika pişirilir.
facebook sayfam ( benim mutfağım )

21 Ekim 2014 Salı

Narlı rokalı kısır

2 su bardağı kısırlık bulgur üzerine iki cay kaşığı tuz atılarak üzerinden bir parmak atacak kadar kaynamis su dökülür. Kapağı kapatılır ve suyunu çekmesi beklenir. Bir demet roka, bir tutam dereotu, bir tutam maydanoz, üç dört kafa taze sogan ve dört adet sivri biber iyice yıkanır ve ince ince dogranir. Bir tavada sıvıyağ kızdırılır. Icine iki yemek kaşığı domates bir yemek kaşığı biber salcasi koyulur biraz kavrulur. Icine üç dört diş sarımsak rendelenir. Ocaktan alınır ve bulgurun üzerine dökülür iyice yedirilir. En son sebzeyle birleştirilerek içine bir limon suyu sıkılır. Iki yemek kaşığı nar ekşisi koyulur. Baharat olarak nane, karabiber, pul biber, kimyon ve az bir tutam köri atılır. Karıştirilirip servis tabagina alınır.Narlari sevis tabaginin etrafina dizdim kısırı karıştırırken ezilmesinler. Servis ederken zaten içine kattim.facebook sayfam ( benim mutfağım )

Havuçlu cezerye

Dört orta boy havuç rendelenir ve bir su bardağı şekerle iyice pişirilir. Bir tatlı kaşığı tarçın atılır soğumaya bırakılir. Evde hangi bisküvilerden artmışsa (ben petibör, Fındıklı cay keyfi artmıştı. onları kullandim) elinizle iyice ufalayin. Icine 1 avuç damla cikolata koyulur. Bir su bardağı çekilmiş fındık içi konur. Bütün malzemeler pişen havuclarla karıştırılır. istenilen şekil verilir. dilim dilim kesilir Hindistan cevizine bulanir.

Zeytinyağlı pırasa diblesi

Yarim kilo pırasa bir güzel yikanip ince ince dogranir. Bir tane havuc rendelenir ve tavada yağda sotelenir. Içinde pırasalar koyulup yarim su bardağı su dökülür kapağı kapatılır. Ve pırasalar renk değiştirene kadar pişirilir. En son üzerine artan pilav dökülür. Pulbiber, iki diş sarımsak rendesi katılır ve kapagi tekrar kapatılır. Bir miktar daha pişirilir. Suyunu iyice çekince ocaktan alınır ve dinlenmeye bırakılır.facebook sayfam ( benim mutfağım )

20 Ekim 2014 Pazartesi

Çikolata şelalesi

3 yumurta 1 su bardağı şekerle iyice Çırpılir. Icerisine 1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt eklenir. Çırpılir. Ayri bir yerde iki su bardağı un,1 paket kabartma tozu ve bir paket vanilya, 4 yemek kaşığı kakao kek karışımina elenir. Cirpilir. Yağlanmış ortasi delik kek kalibina dökülür. 160 derecede 35 )- 40 dakika pişirilir. Firindan çıkarıp ılınana kadar bekletilen kek, kaliptan ters cevrilip çıkarılıp sütle ıslatılir. Uzerine hazır tatlı cikolata sosu tarifine gore cirpilip kekin üzerine dökülür.

19 Ekim 2014 Pazar

Beyaz sultan pastası

Bir paket kremsanti bir bardak sütle çırpılir. Bir paket beyaz çikolata sosu iki buçuk bardak sütle pişirilir. Iki paket sultani bisküvi açılır. Bisküvililer tek tek süte batırılıp aralarina krem santi sürülür. Üç katlı tek tek pastalar yapılır. En son üzerlerine beyaz çikolata sosu dökülür. Dolapta birkac saat bekletilir.facebook sayfam ( benim mutfağım )

Mısır Unlu taze fasulye kızartması

Yeşil fasulyeler kaynar suda bir güzel haşlanır.Soğuyunca mısır ununa bulanip tuz serpilir. kızgın yagda arkali önlü kizartilir.

18 Ekim 2014 Cumartesi

Güveçte kaşarlı sucuklu domates.

Üç adet sivri biber ve bir adet soğan ince ince dogranir. Tavada yağda sotelenir. Içine sucuk dilimlenir. Üç adet domates kabuklari soyulup dogranir. Tuz, pulbiber, karabiber atılır. Domatesler hafif suyunu çekene kadar pişmesi beklenir. En son güveçlere bölünür ve içine kaşar rendesi koyulup fırına sürülür. Kaşarlar eridikten sonra çıkarılır ve sıcak servis edilir.facebook sayfam ( benim mutfağım )

Kara lahana çorbasını özleyenlere gelsin .

Iki litre suya bir su bardağı mısır yarmasi koyulur. Bir adet sogan doğranır. Bir küçük kırmızı acı köy biberide ekleyip bütün malzemeri kaynamaya birakiyoruz. Bir bağ kara lahanayi yikayip ince ince doğruyoruz. Kaynayan malzemelerin olduğu tencereye lahanayi basıyoruz. Hepsini birlikte pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık bir buçuk iki saat arası pişiyor. Pistikten sonra iki yemek kaşığı mısır unu ekleyip blenderdan geçiriyoruz. Ve bir on dakika daha pişmeye birakiyoruz. Ayri bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı ve bir ceviz büyüklüğünde iç yağ eritilir ve çorbanin üzerine gezdirilir.facebook sayfam ( benim mutfağım )

17 Ekim 2014 Cuma

Pratik kuru yufka böreği .

Kuru yufkalar ıslatılip yumuşayinca ortalarina Çökelek koyulup dörde katlanır .Tereyağinda tavada arkali önlü kizartilir .facebook sayfam ( benim mutfağım )

Hindistan cevizli rulo pasta

Hindistan cevizli rulo pasta.
2 paket petibör bisküviyi robotta un haline getiriyoruz. Icerisine 3 yemek kaşığı kakao,2 yemek kaşığı pudra şekeri, 3 yemek kasigi erimis tereyagi, 1 su bardagi süt, ekleyip karistiriyoruz. Ayri bir yerde 1 su bardağı Hindistan cevizini 3 yemek kasigi pudra şekeri ve yarım su bardagi süt ile karistirip Streç film uzerine önce biskuvili hamuru dikdortgen yayiyoruz. Uzerine Hindistan cevizi karisimini yayip rulo yapıyoruz. Birkaç saat dolapta bekletip servis yapabiliriz.facebook sayfam ( benim mutfağım )

Çiçek poğaça nasıl yapılır?

1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ilik süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta ( birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam mahlep
1paket instant maya
Aldığı kadar un
Un hariç bütün malzemer karıştırılır. Un azar azar ilave edilir yumuşak bir hamur elde edilir. Hamura istenilen şekil verilip tepside on dakika kadar bekletilmesi yeterli.uzerlerine yumurta sarisi sürülür. 160 derecede üzerleri kizarana kadar pişirilir.

facebook sayfam ( benim mutfağım )

16 Ekim 2014 Perşembe

Eti puf pasta

3 yumurta, 1 su bardağı şekerle iyice çırpılir. İçine bir su bardağı süt ve 1su bardağı sıvıyağ konur. Karıştırılır. Ayri bir kapta 1 bucuk su bardağı un 1paket kabartma tozu 1paket vanilya, üç yemek kasigi kakao kek karisimina elenir.bu aşamadan sonra Çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın. Yağlı kağıt serilen tepsiye kek hamuru dökülür. 150 derecede 25 dakika kadar pişirilir. Vanilyalı krema ( cremole ) tarifine göre hazirlanir. Pişen kek Soğuduktan sonra su bardağı yardımıyla daireler şeklinde kesilir. Kekin dairelerden geriye kalan kismi robot ta un haline getirilir. Daire kek dilimleri süte batirilip biraz yumuşatilir. Üzerlerine iki tatlı kaşığı krema konup un haline gelmiş kek parcalariyla kapatilir.
facebook sayfam ( benim mutfağım )

15 Ekim 2014 Çarşamba

Kuru yufka cacığı.

Yoğurtlu salataları sevener bu tarife bayılacaksiniz.
4 adet yuvarlak kuru yufka ıslatılır ve yumuşaması beklenir. Bir kapta 4 adet salatalık rendelenir ve içine 2 diş sarımsak sıkılır. Uzerine yogurt konur tuz atılır ve karıştırılır. Islatilan yufkalar aralarina bu yogurtlu karışımdan konularak kat kat borcama döşenir. En son üzeri de sade yoğurtla sıvanıp dilediğiniz gibi suslenir.

facebook sayfam ( benim mutfağım )

En sevdiğimden karışık dolma .

Yaklaşık 200 gr kadar kıyma bir karıştırma kabına alınır. Icine iki adet soğan ince ince dogranir. Iki adet domates, bir tutam maydanoz, üç dört diş sarımsak, 1 kase yıkanıp süzdürülmüş pirinç, tuz, karabiber, kekik, nane, kimyon ve pul biber eklenip bir güzel yoğrulur. Domates koyduğum için Icine Salça koymuyorum. Icleri çıkarılan sebzeler bu harçla doldurulup üzerleri domates dilumleriye kapatılır. En son bir yemek kaşığı Salça ve sıvıyağ ile yapılmış kaynar su karışımı azar azar üzerlerine gezdirilir. Kaynayana kadar yüksek ateşte sonra kısık ateşte pişirilir.facebook sayfam ( benim mutfağım )

14 Ekim 2014 Salı

Közlenmiş biberden patlıcan dolması

Tarifteki kadar biber doldurmak için 6 adet orta boy patlıcan kullandim. Patlıcanlari küçük küpler halinde doğrayıp sıvıyağda kizarttim. Közlenmiş biberlerin kendi sularını iyice süzdürüp daha sonra sulanmasını engellemek gerek. Kızarmış soğumuş patlıcanları bir tutam ince kıyılmış maydanoz ve iki yemek kaşığı mayonezle karıştırıp tuzunu atın. közlenmiş biberlerin içlerine doldurun. Maydonozla süsleyip servis yapın.


Ev yapımı lahmacun.

500 gr una 1 tatli kaşığı toz maya, 1 tatli kaşığı şeker, 1 tatli kaşığı tuz koyup azar azar su ilave edip yumuşak hamur yapıyoruz. Mayalanmasi için birakiyoruz. Ic harcı için 150 gr çiğ kiymanin içine ,2 baş kuru soğan dogruyoruz, 1 yemek kaşığı Salça, 3 adet ince doğranmış domates, tuz, pul biber,2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup karistiriyoruz. Hamurdan koparip yuvarladigimiz parcalari tezgahta unlayip açıyoruz. Iclerine kiymali harçtan yayıp. Pisiriyoruz.

Arnavut ciğeri

Arnavut ciğeri yapmanın püf noktalarıyla birlikte tarifi vereyim; Ciğerlerin zarı soyulur küp küp doğranır ve bol su ile yıkanıp süzdürülür. Sonra süt ve beş alti diş sarımsak rendesiyle birlikte marine edilir. Kizartmaya başlamadan bir saat önce sütün içinden de alınan Ciğerler iyice süzdürülünce ister bugday unuyla ister mısır unuyla bulanıp tuzlanır. Bol kızgın yağda kizartilir. Yanına sogan salatasiyla enfes bir tat.facebook sayfam ( benim mutfağım )

Kral tacı pastası.


Malzemeler; Bir adet iki katli hazır pasta keki. 3 su bardağı süt , 1 su bardağı şeker , 1 su bardağı un, 1paket toz kremsanti, 1 paket vanilya, 
2 paket rulokat gofret,1 paket cikolata sosu. Süslemek için Hindistan cevizi ve antep fıstığı.  
Oncelikle kelepceli kek kalibimizin ortasina hazir kek tabanimizin bir tanesini yerleştiriyoruz. Kenarlarina rulokat gofretleri dizecegimiz icin kek biraz daha küçük olmalı.Rulokat gofretlerimizi eşit büyüklükte kesip kalıp ile kekin arasina sırayla diziyoruz. Kek tabanini sütle islatiyoruz. Bir tencerede 3 su bardağı sütü, 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı şekeri çırpıp muhallebi kivami alana kadar pisiriyoruz. Biraz kati bir kivam oluyor. ocaktan alınınca ilk sıcaklığı gidene kadar mikserle çirpiyoruz. Sonra içine bir paket toz kremsanti ve bir paket vanilya ekleyip tekrar çırpıyoruz. Kıvam alınca kekimizin üzerine döküyoruz. Yine sütle islattigimiz diger kek tabanini da üzerine kapatiyoruz ve en son üzerine cikolata sosu döküp süslüyoruz. Kaliptan hemen çıkarmiyoruz. Pastamizi birkaç saat dolapta bekletelim ki kenardaki rulo kat gofretler krema ve kek yapissin. Kalibimizi cikarinca dagilmasinlar.facebook sayfam ( benim mutfağım

13 Ekim 2014 Pazartesi

Bir Trabzonlu olarak kuymak paylaşmadan olmaz ama değil mi?



http://instagram.com/p/uGyF7DTZaJ

Gördüğünüz ebattaki bakır tava için ölçüler; 3 yemek kaşığı tereyağı tavada eritilir. içine 2 yemek kaşığı mısır unu konur ve biraz kavrulur. Kavrulan mısır ununa Azar azar kaynamis su eklenir. Su ekleme işlemine kıvamı yakalayana kadar devam ediyoruz. Akışkan bir kek hamuru kıvamıni yakalıyoruz. tuzunu atip ateşte fokur fokur kaynanmasini bekliyoruz. Üzeri göz göz olunca yöremize özel kuymaklik peynirimizi içine koyup tahta kaşıkla bir güzel karistiriyoruz. Ne kadar hızlı karıştırirsak peynir o kadar kendini verir ve kaşıktan kopmayan telli kıvama dönüşür. peynir koyduktan sonra ateşte fazla tutmuyoruz. ocaktan alıp sıcak servis ediyoruz.
facebook sayfam ( benim mutfağım )


Tek lokmalık havuç taratorlarım .

.

3orta boy havucu rendeleyip, tavada biraz yağda soteleyin.tuzunu ekleyip ocaktan aldiktan sonra soğumaya bırakın. Soğuyan havuclara 2 yemek kaşığı mayonez ve 2 diş sarımsak ekleyip iyice yedirin.slikon kalibiniz varsa benim gibi tek lokmalik kaliptan cikarabilirsiniz. Yoksa hepsini bir borcama yayın , yogurdu üzerine servis yapın.

Kuzenden elmalı rulo pasta tarifi.


Bu tarif sevgili kuzenime ait. Kendisi bugün bize birbirinden güzel tatlar hazırlamıştı.Fakat elmalı pasta aşinalığımdan olsa gerek uzunca bir süre sadece bu kareyi yakalamaya çalıştım.  Güzel de oldu.
Tarife gelince 1 yumurta, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1 cay bardagi sıvıyağ, iki yemek kaşığı yogurt, 1 paket kabartma tozu ve bir papişirin kya .Aldığı kadar un .
Elma iç harci için: Dört beş adet orta boy elmalar soyulur rendelenir ve bir cay bardagi sekerle tencerede pişirilir.  Suyunu verip tekrar çekmeye başladıği anda ocaktan alınır ve iki ttatlı kaşığı tarçın koyulur.  Karistirilip sogumasi için bekletilir.
Hamur için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler karıştırılır ve homojen kıvam elde edilir. Sonra azar azar un ve kabartma tozu eklenir . Cok sert bir hamur olmayacak şekilde un miktari ayarlanir. Hamurdan merdaneyle açılan  parcalarin icine elma harci konur rulo yapilip yagli kagit serilmis firin tepsisine dizilir. Pembeleşinceye kadar pisirilir.
facebook sayfam ( benim mutfağım )

12 Ekim 2014 Pazar

Kahvaltilarinizin yanına pratik bir alternatif ariyorsaniz bu tarif size göre. Çökelekli ekmek.


1 kase Çökelek peynirinin içine 1 yumurta kırılır. icerisine 1 su bardagi süt , bir tutum tuz, kekik, pulbiber, konur. ince dilimlenen ekmeklerin üzerlerine kaşık yardımıyla karışımdan koyulur. ekmek dilimlerinin üzerine birer tutam tereyagi dogranir. ve firina verilir.

facebook sayfam (benim mutfağım)l

Portakallı kek

3 yumurta 1 su bardağı şekerle iyice Çırpılir. icerisine 1 su bardagi taze sıkılmış portakal suyu, yarim su bardağı sıvıyağ eklenir, kariştirilir. 2 su bardağı un,1 paket kabartma tozu ve bir paket vanilya kek karisimina elenir. 2 portakal kabuğu rendesi , 1cay bardagi cekilmis ceviz içi, 1 cay bardağı Hindistan cevizi son olarak kek hamuruna eklenir karıştırılır. 150 derecede 30 dk kadar pişirilir. sıcak keke tekrar 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ile ıslatılir.


facebook sayfam (benim mutfağım )

Oğlumun trabzonspor sevgisi tarif edilemez. Bu kurabiyeleri onun isteği üzerine 7. Yaş gününe hazirlamistim.



1 yumurta ,1 su bardagi pudraşekeri, 1 cay bardağı sıvıyağ, 1yarim paket tereyagi, yarim paket kabartmatozu, 1 paket vanilya, aldigi kadar un.. Yumuşak bir hamur yapilir. kalıplarla sekil verilip seker hamuru yla suslenir.

11 Ekim 2014 Cumartesi

Bisküvili sarma muhallebi.

Yaklaşık 200 gr tereyaginı derin bir tencerede eritip içine bir su bardağı un koyun. Hafif kivam alincaya kadar kavurun. 1 litre sütü tenceredeki un karışımina azar azar ilave edip mikserle çırparak pişirin. Muhallebi kivami alıp bir taşım kaynayınca ocaktan alın. Icine bir su bardağı şeker ve iki paket vanilya koyup yine mikserle yaklaşık on dakika kadar çırpın. Tepsinin zeminine önce yağlı kağıt serin . Sonra zemin için 1 paket kare bisküviyi ve 1 çay bardağı Hindistan cevizini rondoda çekip bol bol muhallebiyi dökeceğiniz borcama eşit olarak yayın. Uzerine muhallebiyi eşit şekilde dağıtın ve sogumasini bekleyin. İşin püf noktası burdan sonra başlıyor. Sarma işleminin olmasi için muhallebinin iyice sogumasi lazım. Ve alt kısımdaki bisküvi karisiminin bol olmasi gerek. Büyük fırın tepsisindeki dikdortgen olacak sekilde eşit in parçaya bölüp elinizi hafif islatip sarın. Hiç kırılmıyor desem yalan olur fakat sardiktan sonra yayılma olmuyor. Kırılan yerlere de zemine serdiginiz bisküvi karışımindan serperseniz hem lezzet hemde görünüş açısından harika sonuç elde edebilirsiniz.

facebook sayfam (benim mutfağım )

Tarif öyle ahım şahım değil . Bildiğiniz kakolu kek .

3 yumurtayla iyice çırpılan bir su bardağı şekere 1 su bardağı süt ve 1 çay bardağı sıvıyağ eklenir. Çırpılir. Ayri bir yerde 2 su bardağı un,1paket kabartmatozu ve bir paket vanilya 2 yemek kaşığı kakao kek karışımına elenir. Yağlanmış borcama dökülür. 150 derecede pişirilir. Ilınınca bir su bardağı süte katilan bir tatlı kaşığı granül kahveyle ıslatılir. Kahve tercihe kalmış. Isterseniz sade veya kakaolu süte ıslatın.3 yumurtayla iyice çırpılan bir su bardağı şekere 1 su bardağı süt ve 1 çay bardağı sıvıyağ eklenir. Çırpılir. Ayri bir yerde 2 su bardağı un,1paket kabartmatozu ve bir paket vanilya 2 yemek kaşığı kakao kek karışımına elenir. Yağlanmış borcama dökülür. 150 derecede pişirilir. Ilınınca bir su bardağı süte katilan bir tatlı kaşığı granül kahveyle ıslatılir. Kahve tercihe kalmış. Isterseniz sade veya kakaolu süte ıslatın.

facebook sayfam ( benim mutfağım )

Patlıcan mevsiminde karnıyarığı birde tavuklu deneyin.



Karnıyarık yapmak için çoğu insan patlıcanlari kızartır. Fakat ben haşlama usulü yapıyorum. Alacalı soyduğum patlıcanlari kaynar ve tuzlu suda hafif yumusayana kadar haşlıyorum. Cok ezmeden kevgirle tek tek çıkarıp fırına verecegim tepsiye aralarında hafif boşluk bırakarak diziyorum.
Iç harcı için 2 adet tavuk göğüs etini iyice yikayip ince ince doğruyorum. Bir kenara ayırıyorum. Tavaya bir adet orta boy soğan, iki adet sivri biber ince ince dograyıp sıvıyağda soteliyorum. 1 cay kaşığı biber Salçasi koyup karıştırıyorum. Iki adet orta boy domatesin kabuklarını soyup ince ince dogruyorum. Tavaya önce tavukları koyup harlı ateşte tavukların sulanmadan biraz pişmelerini bekliyorum. Sonra dilimlenmiş domatesleri de koyup yine harlı ateşte kapağının kapatıp yaklaşık on dakika kadar daha pişiriyorum. En son tuzunu ve baharatlarini atiyorum.Tepsideki patlicanlarin karınlarından kesip içlerine tavuklu harçtan koyuyorum. Uzerine daha su gezdirmeden fırına sürüp biraz kızarana kadar bekliyorum. Afiyet olsun .;)
facebook sayfam (benim mutfağım )

Tatlı krizine girmiş çocuklarınıza en pratik ve en lezzetli tatlı . Vanilyalı puding .



1litre sütün içine 1+1/4 su bardağı un ve 1 su bardağı şeker konulur. Iyice çırpılir. Derin tencerede hazirlanip ocakta muhallebi kivami alincaya kadar kaynatilir. Kaynayip kivam alınca ocaktan alınıp içine iki paket vanilya katılır ve mikserle iyice Çırpılir. Icleri islatilmis Kaselere paylaştirilir. Soğuyunca ters çevrilir. Tarçınla süslenip servis yapılır.
facebook (benim mutfağım )

Kalpli haşhaş Çöreği.



Iki subardağı un derin bir kaba alınır. Icine bir kküçük paket kuri maya, 1 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz konur ve karıştırılır. Ortasi açılır ve 1 su bardağı ılık süt ve yarim su bardağı sıvıyağ konur.  Kenarlarında hafif hafif un alinarak yoğrulur. Hamura bir su bardağı daha un eklenir ve yumuşak bir hamur elde edilir. Bir poşete gecirilip mayalanmasi beklenir.  Sonra yumurta büyüklüğünde parcalar merdaneyle açılıp içlerine daha önce hazirladigmiz bir kase kadar haşhaş ezmesinden bir miktar sürülür. Rulo yapılır. Bıçakla kesilip kek kalibina dizilir. UÜzerlerine yumurta sarısı sürülür.  Ve uzeri kizarana kadar pişirilir.Pisince servis tabagina ters cevrilir
.Facebook sayfam( benim mutfağım )

10 Ekim 2014 Cuma

Kaşarli patetes toplari


Istediginiz miktarda patatesi soyup tuzla haşlıyoruz. Icine iki yemek kaşığı katı tereyagi koyup iyice eziyoruz. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp içlerine kaşar peyniri koyup sekildeki yolu izliyoruz. Once çırpilmis yumurtaya sonra ister galeta ununa ister mısır ununa bulayip yagli kagit serilmis tepsiye diziyoruz ve fırına veriyoruz. Dedigim gibi aslina ilk onbes dakika hic yayılma olmamıştı. Biraz daha bekleteyim derken bu seferde yuvarlak sekilleri bozuldu. Ama tadına baktiktan sonra görünüşünün pekde bir önemi kalmadi benim için. Siz de bu lezzete varın diye sizinle paylaşıyorum

.Facebook sayfam (benim mutfağım )

Görünüşü kadar tadı da leziz . Bisküvili şerit pasta .



Öncelikle bu tarifte biraz hazıra kaçtığımi itiraf edeyim. Bir paket çikolatalı puding ve bir paket çikolata sosu üzerinde yazan tarife göre pişirilir sogumasi beklenir. Biri kakaolu biri sade olan petibör bisküviler hazırlanır. Evimizde varsa dikdortgen kek kalibi şekil vermede yardimci olabliri. yoksa da mühim degil. Sadece bisküviler yatmasin diye elinizle destek vermeniz gerekebilir. Kalibimiza strec film seriyoruz.Biskuvileri bir sade bir kakaolu olacak sekilde aralarina pişirip soguttugumuz pudingten kaşıkla bol miktarda sürüp teker teker uzunlamasina kaliba diziyoruz. dolapta bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün ters cevirip üstüne cikolata sosuyla süslüyoruz. Arzu ederseniz bunu buzlugunda bekletebilirsiniz. Habersiz gelen misafirlere pratik çabuk hazirlayacaginiz buzluk pastaniz olur. Afiyetle.
facebook sayfam (benim mutfağım )

Patates pastasi.



Haşladigimiz patates lere sıvıyağ ve limon suyu ekleyip iyice yoguruyoruz. Sonra üç parçaya ayiriyoruz. Bir kismina rendelenmiş mor lahana, diğer kismina rendelenmis havuç, üçüncü kismina maydonnoz ve taze soganla karistiriyoruz. Ortasi delik kalibimizin icine Streç Film serip ilk önce mor kısmını, sonra turuncu kısmını, en son yesil kismini kaliba bastirip bir gece dolapta bekletiyoruz. Ters cevirip servis yapiyor uz.
facebook sayfam ( benim mutfağım )

Elmalı rulo kurabiye

125gr tereyagi
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
3yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4-5 bardak un
Elma harcı için; 3 orta boy elma
1 cay bardağı şeker
1 tatli kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı damla cikolata
Harcın Yapılışı: Elmalad ince ince rendelenir. sekerle sularini cekene kadar pisirilir. Üzerine tarcin konur. iyice soğuyunca damla cikolata eklenir.
Yapılışı; un, kabartma tozu ve vanilya hariç diger tüm malzemeri karıştırıp yoguruyoruz, sonra icine unu , ve kabartma tozuyla vanilya ekleyip hamur haline getiriyoruz. Streç Film in üzerine iki eşit parçaya böldüğümüz hamurun bir parcasini yarim santimetre kalınlığında merdaneyle açıyoruz. Icine elma harcimizdan serip rolu yapiyoruz. Buzlukta bir iki saat dinlendirip, sonrasında dilimleyerek pisiriyoruz.

imam sarığı pastasini hala denemeyen varsa buyursunlar efendim.



3 yumurta 1 su bardağı şekerle iyice Çırpılir. Icerisine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ eklenir çırpılir. 1 buçuk su bardağı un ,1 paket vanilya ve bir paket kabartma tozu, 3 yemek kasığı elenip kek hamuruna dökülür. Orta boy fırın tepsisi iyice yağlanip kek hamuru dökülür. Önceden ısıtılmış firinda 150 derecede 20 dakika kadar pişirilir. Kek soğuyunca Çay bardagiyla daireler kesip bi kenara ayrılır. Bir paket krem santi bir bardak sütle çırpılir. Bir kase Hindistan cevizi ve bir kase süt hazırlanır. Daire keklerimizi teker teker önce süte batirip arasına krem santi sürüp ikinci daire keki üzerine kapatiyoruz. Etrafini da krem santiyle sıvayip kenarlarıni Hindistan cevizine buluyoruz. En üstlerine ister meyve dilimleyin, isterseniz cikolata rendeleyin. Ben bemmari usulü erittigim cikolata ile süslediim.
facebook sayfam ( benim mutfağım )

Bal Kabaklı Rulo pasta. Eminim kabağın bu şeklini daha önce denememişsinizdir.



Yarim kilo bal kabağınin kabuğu güzelce soyulup kabak dilimlenir. Uzerine gezdirilen bir miktar şekerle suyunu çekip iyice yumusayana kadar pişirilir. Sogumaya bırakılır. Bir buçuk paket petibör bisküvi ve 1 su bardağı fındık rondoda toz haline getirilir. Soguyan kabak harcımızla karıştırılır. Harcın cıvık olduğu zaman biskuvisini artirabilirsiniz. Bu harcı sekildeki gibi strec film üzerine yayıyoruz. Cok kalin veya cok ince olmamasi gerekiyor. Icerisine 1 su bardagi sütle çırpilmis 1 paket krem santi sürüp dikkatlice rulo yapıyoruz. Rulomuzu hemen dikdortgen tepsiye koyup buzluga atiyoruz. Servis yapmadan önce dilimleyebilmek için buzluktan çıkardıktan yarim saat sonra dilimleyebilirsiniz.
facebook sayfam (benim mutfağım )

9 Ekim 2014 Perşembe

Yoğurtlu Kabaklı cevizli ezme.



1adet Kızartma kabağı rendenin ince yerinde rendelenip sıvıyağda sotelenir. Tuz atılır.1 dis sarimsak rendekenir..sogumaya bırakılır. Bir adet salatalık rendelenip suyu süzdürülür. Icine bir diş sarımsak rendelenir tuz atılır. Ayri. Bir kapta bir yemek kaşığı süzme yogurt ve bir yemek kaşığı mayonez karıştırılır. Icine bir tutam tuz atılır. Bir küçük cay bardagi ceviz ince ince dövülür. Bütün bu hazirlanan malzemeler hepbirlikte karıştırılır. Servis edilir.

Kandil kurabiyesi. Tuzlu kurabiye alternatifi arayanlara gelsin.

2 yumurta ( birinin beyazı üzerine) , 3 dolu dolu yemek kaşığı oda ısısında bekletilmis yumusamis tereyagi, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 tatli kaşığı mahlep, 2 tatlı kaşığı şeker, 1 tatli kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı sirke, 1 paket kabartma tozu ve alabildigi kadar unla yumuşak bir hamur yapilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar elde yuvarlanip önce yumurta beyazına sonra susama batırılıp 150 derecede pişirilir.